Vinul fără alcool, ce este și ce beneficii are. 5 motive pentru care îl poți consuma liniștit. Ce îl face diferit față de sucul de struguri

vinul fara alcool - FOTO: Freepik@BillionPhotos
Vinul fără alcool există și îți poate aduce și beneficii. Iată ce efecte are asupra sănătății.

Vinul fără alcool este...evident fără alcool. Vinul a fost promovat ca fiind cel mai sănătos dintre băuturile spirtoase disponibile în comerț. Așadar, se pune întrebarea dacă vinul fără alcool este mai sănătos decât vinul obișnuit.

Pur și simplu, vinul fără alcool vă îmbunătățește sănătatea, în special prin faptul că vă protejează de bolile cardiovasculare. În plus, absența alcoolului înseamnă că ficatul tău evită orice daune care vin odată cu procesarea alcoolului. Riscul de hipertensiune, obezitate și alte boli scade, de asemenea, în mod semnificativ atunci când optați pentru un vin nealcoolic.

În mod clar, alcoolul este ingredientul care lipsește și care face ca vinul fără alcool să fie mai bun decât vinul obișnuit - din punct de vedere al sănătății. Cu toate acestea, se pare că este, de asemenea, aceeași componentă care îi face pe oameni să îl refuze.

Vezi și: Polimialgia reumatică, afecțiunea cu simptome care apar peste noapte. Asociată și cu arterita. Frecventă în cazul femeilor

Vinul fără alcool, beneficii

Vinul fără alcool este considerat mai sănătos în comparație cu cel cu alcool. Acest lucru surprinde rareori pe cineva, deoarece efectele adverse ale alcoolului au fost deja stabilite în numeroase studii. 

Într-un studiu al Universității din Toronto, au fost trecute în revistă și enumerate riscurile pentru sănătate legate de consumul de alcool și de alcoolism. Rezultatele au identificat 30 de afecțiuni de sănătate agravate sau cauzate de consumul de alcool. Pe lângă acestea, dependența de alcool reprezintă o amenințare atât fizică, cât și psihică.

Aceste efecte dăunătoare ale consumului de alcool au determinat oamenii să treacă la alternative non-alcoolice. În cazul vinului, în ciuda sugestiei că vinul roșu și alte sortimente pot avea un efect pozitiv asupra sănătății, s-a stabilit clar că vinul fără alcool poate face mai bine. 

Este vinul fără alcool mai sănătos decât alte băuturi alcoolice?

Cercetătorii de la Spitalul Clinic din Barcelona au efectuat studii clinice în care 67 de bărbați au consumat vin roșu, vin nealcoolizat sau gin. În patru săptămâni, cei care au băut vin nealcoolic și-au redus semnificativ tensiunea arterială și riscurile de boli cardiovasculare cu 14% și de accident vascular cerebral cu 20%.

Pe de altă parte, aceste efecte nu au fost observate în cazul celor care au consumat vin roșu. Studiile de acest gen ne-au condus la descoperirea beneficiilor pentru sănătate ale vinului fără alcool pe care toată lumea ar trebui să le cunoască, notează Triple Zero.

Absența alcoolului a sporit beneficiile vinului fără alcool. În timp ce despre vinul roșu cu moderație s-a spus că îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, beneficiile vinului nealcoolic sunt și mai impresionante. 

Vezi și: Pâinea de secară, diferențe între cea albă și cea integrală. Ce efect are asupra inimii. Cui nu îi este recomandată

1. Are mai puține calorii decât vinul obișnuit 

Cei mai mulți oameni optează pentru vinul fără alcool pentru că ajută la pierderea în greutate. Vinul alcoolic are o medie de 70 până la peste 100 de calorii la 100 ml. Pe de altă parte, un vin fără alcool are doar aproximativ 15 până la 30 de calorii în 100 ml din porția sa.

Acest atribut hipocaloric reduce riscul de diabet de tip 2 și de obezitate. În plus, previne acumularea de grăsimi care duc la alte boli precum accidentul vascular cerebral și hipertensiunea arterială.

În plus, deoarece vinul fără alcool are mai puține calorii, acesta funcționează cel mai bine cu cei care încearcă să slăbească sau să-și reajusteze dieta.

De asemenea, se potrivește și celor care au fost diagnosticați cu tulburări metabolice precum hipotiroidismul. În primul rând, bineînțeles, cu aprobarea medicului lor.

2. Scade tensiunea arterială

Tensiunea arterială ridicată duce la tulburări care pun viața în pericol, cum ar fi accidentul vascular cerebral. Dar, în același timp, este un indicator al altor afecțiuni medicale subiacente.

Consumul de alcool ridică tensiunea arterială crește riscul de hipertensiune arterială la 16%. Pe de altă parte, vinul fără alcool vă previne de riscurile hipertensiunii arteriale și reduce semnificativ această afecțiune.

Fără alcool în compoziția sa, vinul fără alcool nu induce reacții corporale, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale. 

Vezi și: Papa Francisc, bolnav. Cu ce probleme medicale se confruntă Suveranul Pontif. Și-a anulat vizitele

3. Reduce riscul de boli de inimă

S-au spus multe despre modul în care vinul roșu poate reduce riscul de boli de inimă, acest lucru a făcut ca băuturile fără alcool să crească în populație mai nou și într-un mod care prinde contur!

Literatura științifică a susținut această afirmație, subliniind în mod explicit că consumul de vin roșu cu moderație poate ajuta la prevenirea bolilor coronariene. Antioxidanții din vinul roșu, numiți polifenoli, protejează mucoasa arterelor împotriva plăcilor sau a acumulării de colesterol.

Cu toate acestea, studii recente au arătat că, în ciuda abundenței de polifenoli din vinul roșu, acesta poate fi totuși contraproductiv din cauza alcoolului. Pe scurt, efectele dăunătoare pot fi totuși mai mari decât beneficiile pentru sănătatea cardiovasculară.

Acești antioxidanți își păstrează numărul în cazul vinului fără alcool și oferă aceleași efecte pentru mucoasa vaselor de sânge, fără daune neintenționate.

Un studiu realizat de Dr. Rudolph Schutte de la Universitatea Anglia Ruskin a evidențiat beneficiile vinului și ale vinului nealcoolizat în reducerea riscului de boli de inimă.

Dar a evidențiat, de asemenea, cum chiar și un nivel scăzut de consum de alcool aduce cu sine provocări pentru sănătate. Prin urmare, dacă aveți un istoric familial de boli de inimă sau un stil de viață care să corespundă riscurilor, consumul de vin nealcoolic este calea de urmat.

4. Susține buna funcționare a sistemului imunitar

Prezența antioxidanților face ca vinul să fie o alegere potrivită de băutură pentru toate ocaziile. Antioxidanții sunt cunoscuți pentru că stimulează sistemul imunitar, precum și pentru că luptă împotriva mutațiilor celulare din organism. Vinurile, în special, conțin antioxidantul resveratrol, care este bogat în pielițele de struguri.

Dar dacă eliminați alcoolul din vin, făcându-l fără alcool, beneficiile pentru sănătate sunt păstrate, iar potențialele riscuri pentru sistemul imunitar sunt scoase din ecuație.

Vezi și: Ștefania și Radu, povestea proiectului Calmly. Cum au îmbinat medicina și IT-ul pentru sănătatea mintală a românilor: O mișcare ce transformă vieți. Am trăit pe pielea noastră singurătatea

5. Reduce riscul de inflamație cronică

Atunci când anumite părți ale corpului tău sunt inflamate, înseamnă că lucrurile nu prea funcționează așa cum ar trebui, este modul corpului tău de a trimite trupele metaforice. 

Inflamația este un răspuns natural al sistemului imunitar pentru a vă proteja de invadatorii străini, cum ar fi virusurile și bacteriile. Cu toate acestea, inflamația cronică poate face mai mult rău decât bine, deoarece țesuturile suportă o cantitate mai mare de daune. 

Așadar, dacă reușiți să eliminați alcoolul, să păstrați toate lucrurile bune din antioxidanți, atunci totul este în regulă.

Vezi și: Cancerul de sân: importanța biopsiei în diagnostic și tratament. Alexandru Blidaru, semnal de alarmă: La aproape 80% dintre paciente se face mastectomie

Ce este vinul fără alcool

Vinul fără alcool este un vin din care a fost eliminat alcoolul. Acesta este supus aceluiași proces de producție ca și vinul obișnuit, cu o etapă suplimentară pentru a extrage alcoolul.

Iubitorii de vinuri și comercianții cu amănuntul se mai referă la vinul fără alcool ca fiind vin fără alcool sau vin dealcoholizat. 

Vinul fără alcool este supus unui proces de producție complex, care este foarte asemănător cu cel al vinificației obișnuite. Acesta include fermentarea și, în multe cazuri, învechirea în butoaie. În cele din urmă, se extrage alcoolul.

În timpul acestui proces de producție, cea mai mare parte a zahărului care face ca strugurii și sucul de struguri să fie dulci se transformă în alcool. Așadar, vinul fără alcool este mai puțin dulce decât sucul de struguri. De asemenea, acesta dezvoltă mult mai multe arome și gusturi pe care sucul de struguri nu le are, notează Wine Lover Magazine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel