Victoria Asanache, primele cursuri de navigatori de pacienți oncologici

Victoria Asanache, absolventă a Institutului de Navigație pentru pacienți Prof. Harold P. Freeman din SUA și singurul navigator certificat practicant din România, organizează primele cursuri de navigatori de pacienți oncologici, începând cu luna noiembrie a acestui an.

Cu o experiență de peste 15 ani ca îndrumător de pacienți oncologici și aproximativ 4.000 de pacienți îndrumați, Victoria Asanache își propune să explice importanța existenței unui navigator, alături de cea a doctorului curant. Navigatorul medical este persoana de legătură între medicul curant și pacient, împreună formând o echipă, al cărei scop este, atunci când este posibil, vindecarea sau prelungirea vieții sau ameliorarea stării pacientului.

„Navigatorul este cel care îi poate explica pacientului, pe înțelesul lui, rezultatele analizelor, variantele de tratament, posibilele efecte negative ale fiecărei opțiuni, etapele tratamentului, periodicitatea curelor. Aceste detalii, împreună cu susținerea și încurajarea pe perioada tratamentului sunt de cele mai multe ori cheia succesului în obținerea recuperării totale și integrarea pacientului în viața de zi cu zi”, declară Victoria Asanache.

Unde și cum se desfășoară primele cursuri de navigatori

Cursurile se vor desfășura la catedra de oncologie din incinta Institutului Oncologic „Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu”, iar prima serie este programată pe 3-4 noiembrie 2018, respectiv 10-11 noiembrie 2018. Cea de-a doua serie de cursuri se va desfășura pe 17-18 noiembrie 2018, respectiv 24-25 noiembre 2018.

Cursurile durează 36 de ore, se desfășoară pe parcursul a două weekenduri consecutive (8h/zi) și se încheie prin susținerea unui examen, la o data stabilită pe parcursul trainingurilor. Pentru seriile din această toamnă, înscrierile se pot face, în limita locurilor disponibile, până la data de 31 octombrie 2018, pe adresa [email protected].

Ce face un navigator de pacienți

Conceptul de navigator de pacienți provine din SUA, unde a fost introdus în 1990, de către profesorul Harold P. Freeman, chirurg de profesie, din dorința de a ajuta pacienții din categoriile defavorizate ale societății să aibă acces la metode de diagnosticare și tratament potrivite. Programul de navigație constă în preluarea pacienților și ghidarea lor pe perioada întregului proces, de la diagnosticare, până la finalizarea tratamentului oncologic.

Programul se adresează persoanelor cu experiență în domeniul medical, care își doresc să își completeze cunoștințele, să învețe o specializare nouă, celor care își doresc o schimbare în carieră și văd în această meserie nouă o oportunitate de a face ceva care să le aducă satisfacție, pacienților sau aparținătorilor care au trecut prin experiența diagnosticării cu cancer și își doresc să capete cunoștințele necesare pentru a-i ajuta pe cei din jur care trec prin situații similare.

Scopul este de a crește rata de succes în investigarea, diagnosticarea corectă și găsirea tratamentului cel mai potrivit pentru fiecare pacient, prin eliminarea barierelor de tip financiar, de comunicare (cauzată de neînțelegerea termenilor medicali, de diferențe de cultură etc), piedici din sistemul medical (programări ratate, rezultate pierdute etc), de natură psihologică (teamă, pierderea încrederii în sine etc) sau de alt tip.

În Romania, meseria de navigator de pacienți a fost introdusă în Codul Ocupațiilor din România la solicitarea Asociației pentru preventia și lupta împotriva cancerului Amazonia, la finalul anului 2016. Navigatorii de pacienți pot fi utili în orice instituție medicală, dar și în afara acestora, prin consultanță individuală.

Rolul poate fi asumat atât de persoane care lucrează în domeniile medical sau asistența socială, dar și de alte persoane, care își doresc să practice această meserie și urmează cursuri de specialitate. Printre trăsăturile pe care trebuie să le aibă un navigator de pacienți se numără compasiunea, inteligența, excelente abilități de comunicare, dar și toleranța mare față de diversitate. 

Victoria Asanache a fost prezentă de curând la interviurile DC Medical pentru a vorbi despre activitatea de navigator de pacienți. Interviul poate fi vizionat mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel