Victime, munte. 10 persoane au murit și peste 200 au fost rănite în accidente montane, în august

Viața la altitudine
Accidentele petrecute pe munte în luna august au făcut 10 victime, care și-au pierdut viața. Alte 214 peroane au fost rănite. Salvamontiștii au fost chemați să intervină în peste 500 de cazuri.

10 persoane şi-au pierdut viaţa în luna august în accidente care au avut loc pe munte, alte 214 suferind diverse accidentări ce au impus transportul lor la spital cu ambulanţele sau cu elicopterele, arată datele prezentate vineri de Salvamont România.

Potrivit unui raport al Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) şi al Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, în luna august salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 527 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, în cadrul acestora fiind salvate 786 de persoane.

"Dintre acestea, 202 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, iar 12 persoane elicopterelor de salvare SMURD-IGAV. Din păcate, 10 persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiştilor reducându-se la recuperarea acestora şi transportul pentru predarea la serviciile IML", se precizează în raportul remis vineri AGERPRES.

Conform ANSMR, luna august este caracterizată ca o perioadă cu activitate turistică intensă, cu un număr foarte mare de turişti pe munte, fapt ce a impus asigurarea asistenţa de salvare montană la un nivel ridicat.

Zilnic, între 250 şi 300 de salvamontişti s-au aflat la datorie în zonele montane cu afluenţă turistică mare, în locurile unde se practică intensiv sporturile montane, în punctele medicale şi de intervenţie din circa 90 de posturi şi baze salvamont.

Prin Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 389 de apeluri prin care anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate direct de către salvamontişti prin Serviciul Unic de Urgenţă 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont.

De asemenea, luna trecută s-au primit 1.576 apeluri prin care oamenii solicitau informaţii despre zona montană.

În România funcţionează 42 de structuri judeţene sau locale Salvamont în cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel