Vertijul: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Otitele, pe lista vinovaților

vertijul FOTO: Unsplash @carolina heza
Care sunt cauzele vertijului? Cum se manifestă și ce tratamente se folosesc?

Vertijul se referă la o stare de amețeală, de incapacitate a menținerii echilibrului, iar cauzele acestuia sunt variate. Specialiștii spun că pacienții care suferă de vertij au senzația că mediul se mișcă în jurul lor, iar această senzație de "învârtire" poate fi atât pe orizontală, cât și pe verticală.

Cauze

Vertijul este cauzat de afecțiuni ale structurilor din organism responsabile de echilibru. Aparatul vestibular din urechea internă are rol de echilibru. Alte structuri responsabile de această funcție sunt cerebelul și trunchiul cerebral.

Atunci când apar perturbări la nivelul urechii interne, trunchiului cerebral sau cerebelului, apare vertijul. Aceste disfuncții pot fi determinate de infecții (otite), traumatisme, tumori și se pare că drogurile și consumul excesiv de alcool pot fi responsabile de aceste patologii.

Simptome

Pierderea echilibrului din vertij este însoțită de următoarele simptome:

-senzație de rotire atât în mers, cât și în repaus:

-stare de greață;

-vomă;

-incapacitatea de coordonare a mișcărilor;

-țiuit în ureche și scăderea acuității auditive;

-vedere dublă;

-transpirații și stare de agitație;

-creșterea bătăilor inimii.

Diagnostic și tratament

Atunci când are loc o stare de amețeală bruscă și apar simptomele de mai sus, este necesară vizita la medicul specialist. De obicei, vertijul și cauzele acestuia sunt diagnosticate de către medicul neurolog sau medicul oftalmolog, care vor face o examinare clinică și pot recurge și la examene speciale. Uneori se folosesc testele imagistice, precum: RMN și CT, în special pentru diagnosticul tumorilor.

Tratamentul vertijului diferă în funcție de severitatea simptomelor și de cauzele care l-au declanșat. Uneori, vertijul este temporar și trece de la sine, alteori etiologia acestuia este complexă și necesită tratament. În cazul otitelor se administrează antibiotice, iar pentru oprirea stării de greață și a vărsăturilor se administrează antiemetice. Atunci când vertijul este cauzat de alte patologii, precum afecțiunile neurologice, medicul specialist va stabili un protocol de tratament. 

Vezi și: Cum te vindeci singur de VERTIJ. Medic: Repausul este printre soluții

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel