La vârsta a doua, prevenția...
A te trezi în mijlocul nopții poate fi extrem de frustrant. Somnul este esențial nu doar pentru performanța zilnică, ci și pentru sănătatea generală. Dacă te trezești noaptea, este important să știi ce să faci și ce nu.
Există diverse motive pentru care oamenii pot să se trezească noaptea. Factori precum anxietatea, consumul de alcool înainte de culcare, zgomotele neprevăzute sau împărțirea patului cu un partener pot contribui la perturbarea somnului. Dr. Fiona Barwick, PhD, director al Programului de Somn și Sănătate Circadiană de la Universitatea Stanford, oferă sfaturi pentru gestionarea acestor perturbări.
Una dintre cele mai mari tentații când te trezești în mijlocul nopții este să îți verifici telefonul. Dr. Barwick avertizează împotriva acestui lucru, afirmând că concentrarea pe dorința de a adormi din nou poate prelungi procesul.
"Gândul că nu poți dormi te poate face să te simți anxios", explică dr. Barwick, potrivit The Mirror.
În schimb, recomandă să accepți situația și să îți redirecționezi atenția.
Dr. Barwick sugerează implicarea într-o activitate calmantă și plăcută dacă te trezești. Activități precum cititul, tricotatul sau jurnalizarea te pot ajuta să te relaxezi fără stresul asociat cu utilizarea ecranelor.
"Evită activitățile bazate pe ecran, cum ar fi finalizarea unui proiect de muncă sau pornirea televizorului pentru a termina un thriller", a mai subliniat medicul.
Scopul este să te distragi și să eviți expunerea ochilor la lumina albastră care perturbă somnul.
Obiectivul în timpul acestor treziri nocturne este să rămâi calm și să lași "nevoia ta de somn" să preia din nou controlul. Dr. Barwick menționează că concentrarea asupra unei activități plăcute poate face experiența mai plăcută decât să te agiți în jurul ceasului.
Verificarea telefonului în timpul nopții - FOTO: Freepik
Mulți oameni se îngrijorează că o noapte de somn slab va ruina automat ziua lor. Dr. Barwick asigură că, în ciuda senzației de oboseală, de obicei poți funcționa bine după o noapte proastă de somn.
"Sistemul de somn se auto-corectează. Dacă ai un somn prost într-o noapte, ești mai predispus să ai un somn mai bun a doua noapte, atâta timp cât nu faci nimic pentru a interfera cu acest proces", explică dr. Barwick.
Pentru a te asigura că ai un somn mai bun după o noapte grea, Dr. Barwick sfătuiește să eviți să dormi în timpul zilei sau să te culci semnificativ mai devreme decât de obicei, deoarece aceste obiceiuri pot perturba programul tău de somn. În schimb, menține-ți rutina obișnuită pentru a susține modelele naturale de somn ale corpului tău.
În concluzie, dacă te trezești în noapte, amintește-ți să eviți telefonul, să te angajezi într-o activitate calmantă și să nu te stresezi din cauza somnului tău. Cu aceste strategii, poți naviga mai eficient prin trezirile nocturne și poți sprijini o sănătate mai bună a somnului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...