Ventolin: când te poate ucide tratamentul pentru astm

Inhalator, astm
Ventolinul este utilizat în mod obișnuit și cu succes în crizele de astm, însă specialiștii atrag atenția că medicamentnul, luat în cantități prea mari, poate duce chiar la deces.

Crizele de astm pot fi intensificate din cauza vremii care se răcește, însă chiar și așa, afecțiunea poate fi ținută sub control cu tratamentul corect. Medicul Mihai Craiu a făcut publice pe pagina sa de Facebook câteva sfaturi pentru astmatici.

El se referă la medicamentele pe cale inhalatorie și avertizează asupra pericolului supradozajului care poate duce chiar la moarte.

„Chiar și în astm, unde sunt folosite frecvent medicamentele pe cale inhalatorie, a apărut o avertizare MAJORĂ în ultima revizuire a ghidului GINA (Global Initiative for Asthma) de acum o lună - https://ginasthma.org/”, începe el postarea, apoi vorbește despre siguranța pacientului, care ar putea fi afectată de unele mendicmente inhalatorii.

Siguranța pacientului este adusă în prim plan și este impusă înlocuirea Ventolinului, ca medicament utilizat singur, cu o combinație de bronhodilatator cu steroid inhalatoriu, chiar și în cele mai ușoare forme de astm, la școlari și adulți. De ce? Pentru că folosirea unor cantități mari de Ventolin, în mod repetat, ar putea produce decesul.

Zic autorii unor studii mai vechi că la pacienții care au decedat prin criza de astm, concentrația de Ventolin în sânge era de 2,5 ori mai mare decât la lotul martor.

Aceiași autori afirmă că utilizarea nebulizării de bronhodilatatoare sau de steroizi orali pot produce mai frecvent deces față de alte abordări terapeutice.

MESAJ DE LUAT ACASĂ - prudență mare la nebulizarea de Ventolin, la domiciliu, mai ales fără un consult medical riguros în prealabil.

UPDATE - Ventolinul este un medicament esențial în tratamentul crizei de astm. Este un medicament EXCELENT, cu efect de combatere rapidă a bronhospasmului. Atunci când este administrat CORECT, conform protocoalelor! Avertizarea experților este pentru situațiile de uz incorect!”, a mai notat medicul în postarea sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel