Ventilatoarele din TIR-ul ATI de la Victor Babeș. Raed Arafat: au intrat în sistem de autoprotecție și s-au oprit

Raed Arafat
Șeful DSU Raed Arafat a declarat luni noaptea, 12 aprilie, că, din datele pe care le are, ventilatoarele s-au oprit deoarece a crescut presiunea la instalația de oxigen.

Șeful DSU Raed Arafat a declarat luni noaptea, 12 aprilie, că a aflat de tragedia de la Spitalul Victor Babeș din București după ora 17.00 și a ținut legătura cu managerul unității medicale. ”Colegii de la SMURD au trimis echipe de sprijin și ulterior, am intrat în legătură și cu domnul ministru Voiculescu. Am avut discuții cu el pe parcurs și bineînțeles, s-a intervenit pentru primirea bolnavilor în alte părți”, a afirmat Raed Arafat.

Acesta și-a prezentat, la începutul declarației de presă, condoleanțe familiilor celor 3 bolnavi COVID care au murit și a vorbit despre cum funcționează TIR-urile ATI.

”TIR-urile de Terapie Intensivă sunt fabricate să funcționeze în două modalități. O modalitate este total independentă, pe butelii de oxigen și pe generator electric propriu. Asta este când vor funcționa doar pentru câteva ore. O altă modalitate când e prevăzut să funcționeze pe o durată mai lungă, ele au conexiuni și se conectează la curent din afara TIR-ului, al spitalului de exemplu și se conectează la sursa de oxigen permanentă, de regulă, a spitalului, care poate să fie un stocator de exogen și asta este cazul TIR-ului de la Babeș. (...). Acolo există reductoare care controlează presiunea maximă care intră în TIR. (...) Presiunea nu trebuie să fie lăsată să urce mai mult de 5,8 maxim.

Astăzi, la un anumit moment, presiunea a crescut peste 6 bari. Cum, de ce, ce robinet s-a deschis mai mult? Asta deja face obiectul anchetei. (...) În TIR, ventilatoarele, care sunt de fabricație americană, nu ventilatoare de calitate slabă (...), când se depășește 6 bari, intră în sistem de autoprotecție și se opresc. Altfel, presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului. Asta se pare că s-a întâmplat astăzi cu toate ventilatoarele din TIR s-au oprit împreună și au creat situația de urgență. Colegii de acolo au lucrat imediat ca să remedieze situația și să încerce să ventileze bolnavii. (...) Nu erau toți intubați care erau în TIR. Și între timp au fost trimise și ambulanțe care să preia pacienții până se remediază situația

Era un reprezentant al firmei care întreține ventilatoarele în curtea spitalului când s-a întâmplat această situație, din informațiile pe care le avem, dar nu a dorit să intre în TIR și să ajute acolo având în vedere că în TIR sunt pacienți COVID, chiar dacă i se ofereau materiale de protecție. A preferat să rămână afară și să dea anumite indicații colegilor din interiorul TIR-ului”, a explicat Arafat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel