Venele varicoase, afecțiunea de ordin estetic ce poate provoca dureri. Cum te influențează regimul alimentar

venele varicoase - FOTO: Freepik
Venele varicoase sunt vene răsucite, mărite. Acestea pot fi dureroase. 

Venele varicoase pot provoca durere și discomfort.  Orice venă care se află aproape de suprafața pielii (superficială) poate deveni varicoasă. Venele varicoase afectează cel mai frecvent venele de la nivelul picioarelor. Acest lucru este din cauza faptului că statul în picioare și mersul pe jos cresc presiunea în venele din partea inferioară a corpului.

Pentru mulți oameni, venele varicoase și venele de păianjen - o variantă comună și ușoară a venelor varicoase - sunt pur și simplu o preocupare de ordin estetic. Pentru alte persoane, venele varicoase pot provoca dureri și disconfort. Uneori, venele varicoase duc la probleme mai serioase.

Tratamentul ar putea implica măsuri de autoîngrijire sau proceduri efectuate de un furnizor de asistență medicală pentru a închide sau elimina venele.

Venele varicoase, simptome

Este posibil ca venele varicoase să nu provoace durere. Semnele venelor varicoase includ:

- Vene care sunt de culoare violet închis sau albastru

- Vene care par răsucite și umflate, deseori apărând ca niște cordoane pe picioare

Vezi și: Adevărul dezgustător despre periuța de dinți. De ce nu trebuie să o păstrezi în baie

Atunci când apar semne și simptome dureroase ale venelor varicoase, acestea ar putea include:

- O senzație de durere sau greutate în picioare

- Arsuri, pulsații, crampe musculare și umflături în partea inferioară a picioarelor

- Înrăutățirea durerii după ce stați jos sau în picioare pentru o perioadă lungă de timp

- Mâncărimi în jurul uneia sau mai multor vene

- Modificări ale culorii pielii în jurul unei vene varicoase, notează Mayo Clinic.

- Venele păianjen sunt similare cu venele varicoase, dar sunt mai mici. Venele păianjen se găsesc mai aproape de suprafața pielii și sunt adesea roșii sau albastre.

Venele de păianjen apar pe picioare, dar pot fi găsite și pe față. Ele variază în funcție de mărime și adesea arată ca o pânză de păianjen.

Vezi și: Hemoroizii, simptome, cauze și tratament. Ce să nu faci dacă te confrunți cu această problemă

Venele varicoase, cauze

Valvele slabe sau deteriorate pot duce la apariția venelor varicoase. Arterele transportă sângele de la inimă către restul corpului. Venele returnează sângele din restul corpului către inimă. Pentru a returna sângele la inimă, venele din picioare trebuie să lucreze împotriva gravitației.

Contracțiile musculare din partea inferioară a picioarelor acționează ca pompe, iar pereții elastici ai venelor ajută sângele să se întoarcă la inimă. Supapele minuscule din vene se deschid pe măsură ce sângele se îndreaptă spre inimă, apoi se închid pentru a împiedica sângele să se întoarcă înapoi. Dacă aceste supape sunt slabe sau deteriorate, sângele poate să curgă înapoi și să se adune în vene, ceea ce face ca venele să se întindă sau să se răsucească.

Venele varicoase, factori de risc

Următoarele aspecte pot crește riscul de a dezvolta vene varicoase:

- Vârsta. Îmbătrânirea provoacă uzura supapele din vene care ajută la controlul fluxului sanguin. În cele din urmă, această uzură face ca supapele să permită ca o parte din sânge să curgă înapoi în vene, unde se adună.

- Sexul. Femeile sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune. Modificările hormonale înainte de o perioadă menstruală sau în timpul sarcinii sau menopauzei ar putea fi un factor, deoarece hormonii feminini tind să relaxeze pereții venelor. Tratamentele hormonale, cum ar fi pilulele contraceptive, ar putea crește riscul de vene varicoase.

- Sarcina. În timpul sarcinii, volumul de sânge din organism crește. Această schimbare susține bebelușul în creștere, dar poate, de asemenea, mări venele de la nivelul picioarelor.

- Antecedente familiale. Dacă alți membri ai familiei au avut vene varicoase, există o șansă mai mare să aveți și dumneavoastră.

- Obezitatea. Excesul de greutate pune o presiune suplimentară asupra venelor.

- Statul în picioare sau în șezut pentru perioade lungi de timp. Mișcarea ajută la circulația sângelui.

Vezi și: Curăță mașina de spălat cu acid citric. Iată trucul de care te vei îndrăgosti

Venele varicoase, complicații

Complicațiile venelor varicoase, deși rare, pot include:

- Ulcere. Se pot forma ulcere dureroase pe pielea din apropierea venelor varicoase, în special în apropierea gleznelor. O pată decolorată pe piele începe, de obicei, înainte de a se forma un ulcer. Mergeți imediat la furnizorul de servicii medicale dacă credeți că ați dezvoltat un ulcer la picior.

- Cheaguri de sânge. Ocazional, venele profunde din interiorul picioarelor se măresc și ar putea provoca dureri de picioare și umflături. Solicitați asistență medicală în cazul unei dureri sau umflături persistente la nivelul picioarelor, deoarece poate fi un semn al unui cheag de sânge.

- Sângerare. Ocazional, venele apropiate de piele se sparg. Deși acest lucru cauzează de obicei doar sângerări minore, necesită asistență medicală.

Venele varicoase, diagnostic

Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale va efectua un examen fizic, inclusiv vă va examina picioarele în timp ce stați în picioare pentru a verifica dacă sunt umflate. De asemenea, furnizorul dvs. vă poate cere să descrieți durerea.

Vezi și: Cele două băuturi care ne macină creierul. Cresc riscul de a dezvolta Alzheimer. Au efecte devastatoare

Teste

Pentru a diagnostica venele varicoase, un furnizor de asistență medicală ar putea recomanda un test numit ecografie venoasă Doppler a piciorului. O ecografie Doppler este un test neinvaziv care utilizează unde sonore pentru a examina fluxul de sânge prin supapele din vene. O ecografie a piciorului poate ajuta la detectarea unui cheag de sânge.

În cadrul acestui test, un furnizor de asistență medicală deplasează un mic dispozitiv portabil (transductor), care este de mărimea unui săpun, pe pielea de pe zona corpului care este examinată. Transductorul transmite imagini ale venelor din picioare către un monitor, care afișează rezultatele.

Venele varicoase, tratament

Tratamentul pentru venele varicoase poate include măsuri de autoîngrijire, ciorapi de compresie și intervenții chirurgicale sau proceduri. Procedurile de tratare a venelor varicoase sunt adesea efectuate ca o procedură ambulatorie, ceea ce înseamnă că, de obicei, plecați acasă în aceeași zi.

Vezi și: Care este porția corectă de nuci. Semnul din palmă care îți arată cât trebuie să mănânci

Autoîngrijire

Autoîngrijirea - cum ar fi exercițiile fizice, ridicarea picioarelor atunci când stați jos sau întinși sau purtarea de ciorapi de compresie - poate ajuta la ameliorarea durerii cauzate de venele varicoase și ar putea împiedica agravarea acestora.

Ciorapi de compresie

Purtarea ciorapilor de compresie toată ziua este adesea prima abordare care trebuie încercată. Ciorapii strâng picioarele, ajutând venele și mușchii picioarelor să deplaseze sângele mai eficient. Cantitatea de compresie variază în funcție de tip și de marcă.

Ciorapii de compresie sunt disponibili în majoritatea farmaciilor și a magazinelor de materiale medicale. De asemenea, sunt disponibile ciorapi cu prescripție medicală și pot fi acoperiți de asigurare dacă venele varicoase provoacă simptome.

Vezi și: 6 motive pentru care te simți obosit când te trezești. Când devine un motiv de îngrijorare

Operații chirurgicale sau alte proceduri

Dacă măsurile de autoîngrijire și ciorapii de compresie nu funcționează sau dacă varicele sunt mai severe, un furnizor de servicii medicale ar putea recomanda o intervenție chirurgicală sau alte proceduri:

- Scleroterapia. Un furnizor de asistență medicală injectează venele varicoase cu o soluție sau o spumă care cicatrizează și închide venele respective. În câteva săptămâni, venele varicoase tratate ar trebui să se estompeze.

Aceeași venă ar putea fi nevoie să fie injectată de mai multe ori. Scleroterapia nu necesită anestezie și poate fi efectuată în cabinetul unui furnizor de servicii medicale.

- Tratamentul cu laser. Tratamentul cu laser trimite rafale puternice de lumină asupra venei, ceea ce face ca vena să se estompeze și să dispară încet. Nu se folosesc tăieturi sau ace.

- Proceduri pe bază de cateter care utilizează radiofrecvență sau energie laser. Această procedură este tratamentul preferat pentru venele varicoase mai mari. Un furnizor de servicii medicale introduce un tub subțire (cateter) într-o venă mărită și încălzește vârful cateterului folosind fie radiofrecvență, fie energie laser. Pe măsură ce cateterul este îndepărtat, căldura distruge vena, determinând-o să se prăbușească și să se închidă.

- Ligatura mare și extirparea venelor. Această procedură presupune legarea unei vene înainte ca aceasta să se unească cu o venă profundă și îndepărtarea venei prin tăieturi mici. Aceasta este o procedură ambulatorie pentru majoritatea persoanelor. Îndepărtarea venei nu va împiedica sângele să circule în picior, deoarece venele mai adânci din picior se ocupă de volumele mai mari de sânge.

- Flebectomie ambulatorie. Un furnizor de asistență medicală îndepărtează venele varicoase mai mici printr-o serie de mici puncții în piele. Doar părțile piciorului care sunt înțepate sunt amorțite în această procedură ambulatorie. Cicatrizarea este în general minimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel