Vârstnici: mituri despre consumul de apă care le pun sănătatea în pericol

Apă potabilă
Miturile despre consumul de apă ar putea pune în pericol sănătatea oamenilor în vârstă, descurajându-i să bea suficient lichid pentru a rămâne sănătoși.

Mituri despre consumul de apă ar putea pune în pericol sănătatea oamenilor în vârstă, descurajându-i să bea suficient lichid pentru a rămâne sănătoși, potrivit unui nou studiu condus de UCL.

Se consideră că deshidratarea afectează între o treime și aproape jumătate din persoanele în vârstă fragile și este asociată cu un risc mai mare de rezultate adverse pentru sănătate, de la un accident vascular cerebral sau o cădere până la internarea în spital.

De exemplu, se știe că persoanele care sunt internate în spital după un accident vascular cerebral au mai mult de două ori mai multe șanse să sufere deprecieri semnificative dacă sunt deshidratate atunci când sunt internate.

Studiul, publicat în Age and Ageing, a urmărit să evalueze părerile persoanelor în vârstă despre hidratare, realizând interviuri individuale cu 24 de persoane cu vârsta peste 75 de ani care locuiau acasă în nordul și centrul Londrei, precum și nouă îngrijitori informali. Până acum s-au făcut puține cercetări cu privire la hidratarea persoanelor în vârstă care nu locuiesc în cămine de îngrijire.

Mituri și concepții greșite 

Cercetătorii au ajuns la concluzia că, deși persoanele intervievate erau oarecum conștiente de mesajele de sănătate publică despre hidratare, existau multe concepții greșite.

Autorul principal Dr. Cini Bhanu (Epidemiologie și îngrijiri medicale UCL) a declarat: „Menținerea unei bune hidratări este esențială pentru o sănătate bună în rândul persoanelor în vârstă, reducând riscul de internare în spital și alte probleme ale sănătății. Cu toate acestea, mulți nu leagă hidratarea cu o sănătate bună și nu știu sigur de cât lichid să consume. Există multe concepții greșite - de exemplu, că setea este un indicator fiabil al momentului în care trebuie să bei, când acest lucru nu mai poate fi cazul persoanelor în vârstă. Un alt mit este că trebuie să bei apă - de fapt, ceai, cafea și sucurile contează toate".

Femeilor în vârstă li se recomandă să bea 1,6 litri de lichid (opt pahare) pe zi, în timp ce bărbaților mai în vârstă li se recomandă să bea doi litri (10 pahare). Apetitul nostru pentru mâncare și băutură este redus pe măsură ce îmbătrânim, așa că sfatul este să bem regulat, chiar și atunci când nu ne este sete.

Cercetătorii au recomandat ca persoanele în vârstă să fie încurajate să bea mai mult din ceea ce le place și să se bazeze pe obiceiurile existente - de exemplu, să bea mai mult lichid ca parte a rutinelor de zi cu zi, cum ar fi atunci când iau medicamentele.

Incontinența, un motiv pentru care refuză să bea lichide 

Ei au ajuns la concluzia că persoanele în vârstă deseori refuză să consume lichide din cuaza unor bariere individuale, cum ar fi frica de incontinență sau dificultățile de a ajunge la toaletă.

Este posibil ca intervențiile să fie mai eficiente, au susținut autorii, dacă au continuat să bea ca o experiență plăcută, luând în considerare gustul, varietatea și rolul băutului în socializare. Studiul a constatat că sfatul medicilor generaliști a fost rar, dar a fost ascultat.

Pentru unii participanți, o proporție semnificativă a aportului de lichide a apărut sub formă de băuturi alcoolice. Autorii au remarcat că berea și lagerul pot hidrata în unele cazuri, consumate în conformitate cu orientările recomandate, pentru cei care nu au nevoie să restricționeze aportul de alcool din alte motive.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel