Variola maimuței, BILANȚ, 14 iulie 2022. Încă un caz confirmat

variola maimutei - FOTO: Freepick
Un nou caz de variola maimuței. Bilanțul național a ajuns la 16.

Un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România. 

”Este vorba de un bărbat de 40 de ani din București. Starea lui de sănătate este bună iar în prezent se află internat. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți. Până în acest moment, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 16 pacienți”, transmite Ministerul Sănătății.

Variola maimuței - simptome

"În primele zile, înainte de a apărea erupția, e simptomatologie cu caracter general: febră și dureri în gât. Pot fi dureri musculare, stare generală proastă, ganglioni inflamați. E greu să îți dai seama.

În momentul în care ai deja erupție, ai erupție cu vezicule care seamănă la un moment dat cu varicela de vărsat de vânt. Dar un ochi avizat pune ușor diagnosticul.

Trebuie ca în momentul în care avem o erupție cu veziculele să ajungem la un medic, că e medicul de familie sau altcineva, care practic să confirme că e o suspiciune sau nu. Și de aici parte de confirmare dacă e cazul", a explicat Adrian Marinescu.

Vezi și: Împachetările cu parafină, terapie pentru piele și dureri articulare. Medic: Determină o încălzire uniformă a pielii, producându-se transpirație abundentă

Rafila: Nu e cazul să vă gândiți la IZOLETE

"Vreau sa transmitem un mesaj foarte ferm legat de faptul că este o infecție la transmiterea comunitară este aproape imposibilă. Deci nu vă gândiți la lucruri care să sperie populația, la izolete sau la lucruri de genul ăsta", a spus ministrul Rafila.

"Discutăm despre o infecție care se transmite prin contact apropiat și chiar prelungit cu o persoană infectată. Nu discutăm despre o infecție la care rata de transmisibilitate, rata de reproducere este supraunitară, este mult sub 1.

Nu este recomandată vaccinarea populației în astfel de situații. Măsurile care se referă la izolarea persoanelor infectate, tratamentul simptomatic sunt suficiente", a mai precizat Ministrul Sănătăţii.

Vezi și: Masca, obligatorie. OMS: Îndemn guvernele să ajusteze cu regularitate planul împotriva COVID-19

Variola maimuței, la un pas de urgență sanitară globală. OMS, apel la acțiune URGENTĂ: Ameninţare pentru sănătate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut apel vineri la "acţiune urgentă" împotriva variolei maimuţei în Europa, în condiţiile în care cazurile s-au triplat în ultimele două săptămâni pe continent, informează AFP, citează Agerpres.

Într-un comunicat, directorul regional al organizaţiei sanitare a solicitat ţărilor europene să-şi "sporească eforturile în următoarele săptămâni şi luni pentru a preveni instalarea variolei maimuţei într-o zonă geografică mai largă".

"O acţiune urgentă şi coordonată este imprerioasă dacă vrem să schimbăm cursul în cursa împotriva răspândirii bolii", a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge.

Citește mai departe AICI

Uniunea Europeană achiziționează vaccinul pentru variola maimuței. Se administrează în două doze

Uniunea Europeană a semnat un acord cu grupul Bavarian Nordic pentru furnizarea a 110 000 de vaccinuri împotriva variolei maimuței. Numărul cazurilor de infectare cu variola maimuței este în creștere. În România, până acum au fost diagnosticate trei cazuri.

„Asigurarea rapidă și eficientă a vaccinurilor în toate statele membre ale UE ca răspuns la focarele de variola a maimuțelor este datoria noastră morală și un rezultat concret al capacității noastre tangibile de a proteja oamenii.

Nu vom preveni eforturi pentru a construi o adevărată Uniune Europeană a Sănătății, robustă, în slujba cetățenilor noștri. Acesta este motivul pentru care, pentru prima dată, utilizăm bugetul UE, prin programul EU4Health, pentru a achiziționa direct vaccinuri pentru statele membre.

Pregătirea eficientă și răspunsul la amenințările emergente pentru sănătate este obiectivul nostru comun”, a precizat vicepreședintele pentru promovarea modului european de viață, Margaritis Schinas, potrivit Reuters.

Citește mai departe AICI

Cei născuți după 1979, risc crescut să facă variola maimuței. Marinescu: Vorbim de o mortalitate mare

Potrivit medicului infecționist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului "Matei Balș" din București, persoanele născute înainte de anul 1979 sunt vaccinate împotriva variolei și au un risc mai mic de infectare cu variola maimuței.

"Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 – 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani", a declarat medicul Adrian Marinescu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

"Sunt două variante de virus atunci când vorbim de variola maimuței. Este varianta din Africa de Vest care mai blândă ca formă și înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii.

Și a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii", a mai spus directorul medical al Institutului "Matei Balș" din București.

"Din fericire, scenariul epidemiei e extrem de mic. Aș spune că e improbabilă această teorie, pentru că se transmite foarte greu și, așa cum s-a văzut peste tot în țările din Europa, și nu numai, au fost cazuri izolate și a fost de fapt un contact direct cu un caz confirmat.

Deci nu trebuie să luăm măsuri care să împiedice epidemia, că nu este cazul. Putem să luăm măsuri legate de supraveghere, pentru că e clar că altfel de cazuri ar trebui supravegheate, pentru că s-ar putea la un moment dat să apară și o formă severă.

Trebuie făcută vaccinarea care are ca primă indicație la persoana de contact direct. Adică pot să am un caz confirmat și imediat aș putea face vaccinarea pentru persoanele care sunt în contact direct, mă refer în primul rând la partener. Și acest lucru este indicat nu numai în România", a completat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel