Varicela: De ce a REAPĂRUT în România, simptome, tratament și ce e INTERZIS să faci dacă ai. Dacă purtăm ROȘU "explodează" boala: mit sau realitate?

Varicela - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Medicul infecționist Virgil Musta a dat declarații cu privire la apariția varicelei.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara anunţă că în ultima perioadă a crescut foarte mult numărul cazurilor de varicelă.

Totul vine în contextul în care, în ultimii doi ani, niciun caz nu a fost evaluat de personalul medical.

"Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecto-contagioasă care duce la apariţia unor vezicule pe corp. Virusul care cauzează varicela se transmite pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectată. Boala este întâlnită cel mai frecvent iarna şi primăvara, dar în ultimii ani se poate constata o extindere a perioadei în care apar asemenea cazuri", se arată într-un comunicat de presă al Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara.

Ce este Languishing, noul SINDROM post-COVID. Ciurea: E greu să faci față la așa ceva!

De ce a reapărut varicela, de ce acum?

“Nu se știe de ce acum, dar avem cazuri de varicelă periodic. În ultimii doi ani nu am avut sau au fost foarte puține și datorită măsurilor de restricție care impuneau purtarea măștii și atunci distribuția s-a diminuat”, a declarat Dr. Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, în exclusivitate pentru DC Medical.

Care este pericolul ca boala să se răspândească în toată țara? Se pune problema unei epidemii?

"Nu. În primul rând, parte din populație a trecut prin varicelă și varicela dă o imunitate de lungă durată, iar pe de altă parte tinerii sunt mulți vaccinați și astfel sunt protejați de această boală", a mai spus medicul.

Care sunt cauzele varicelei?

Virgil Musta: “Varicela este cauzată de un virus care circulă, iar în momentul în care ajunge într-o colectivitate unde persoanele nu sunt imunizate are o contagiozitate foarte mare, de aproape 90%, deci din 10 contacți, 9 fac boala”.

Valeriana, planta MINUNE. Benefică mai ales pentru FEMEI

Cum se manifestă varicela?

Virgil Musta: “Inițial apare durerea în gât, apar dureri de cap, apare o roșeață pe tegument, iar în 2-3 zile apare erupția care are o anumită stadializare: în primă fază apare o erupție ca o pată pe tegument, apoi se transformă într-o veziculă și apoi în crustă. Această evoluție a leziunii este caracteristică varicelei și de aceea, de cele mai multe ori, diagnosticul se pune clinic, adică doar pe aspectul leziunilor”.

Cum se transmite varicela?

Virgil Musta: “Pe cale aeriană. Din veziculele respective se elimină virus și dacă altă persoană inhalează aceste virusuri, ei pot produce boala la o persoană care nu prezintă protecție prin imunitate”.

Tratamentul varicele. Cum tratăm mâncărimea puternică?

Virgil Musta: “În primul rând se poate da un antiviral. Este una dintre puținele boli antivirale care beneficiază de un tratament antiviral, dar care este eficient dacă se dă în primele zile de boală și prin acest tratament se urmărește diminuarea evoluției bolii. Pe de altă parte, prin tratamentul antiviral se urmărește și reducerea complicațiilor, pentru că există două complicații severe în varicelă: encefalita variceloasă și pneumonia variceloasă.

Se mai administrează simptomatice pentru febră, se dau antitermice. Pentru mâncărimi se dau antihistaminice, pudră de talc în zonele unde apar mâncărimile pe tegument”.

Poliomielita, alertă în România. Simin Florescu, despre rapelul anti-POLIO: Când va apărea o nouă tulpină virală, mai AFURISITĂ decât cele anterioare

Ce este interzis sa facem când avem varicelă?

Virgil Musta: “În primul rând este interzis să se administreze aspirina, apoi boala are o perioadă de contagiozitate de aproape două săptămâni, de aceea izolarea trebuie să fie de două săptămâni.

Boala produce o scădere a imunității, de aceea este foarte important ca în această perioadă să ne ferim de alte infecții pentru că ele vor evolua mai sever.

Trebuie o igienă bună a tegumentului.

Dacă înainte se spunea în folclor că nu trebuie să te speli, dimpotrivă, este bine să te speli, dar să nu lezezi tegumentul, ci doar tamponezi mai mult, speli cu apă și săpun. Igiena tegumentului și a cavității bucale este foarte importantă”

Dacă ne îmbrăcăm în roșu boala va "exploda": mit sau realitate?

Încă de când eram copii, unul dintre celebrele leacuri spunea că dacă te îmbraci în roșu, boala va exploda, toatele bubițele vor ieși mai repede și totul va trece mai repede și mai ușor. 

Întrebat dacă este doar un mit sau realitate, medicul Virgil Musta ne-a spus că: "Este un mit. Nu are legătură cu realitatea”.

Cum știu dacă am DIABET. Care e diferența dintre diabetul de TIP 1 și TIP 2, SIMPTOME

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel