Vara, impact asupra somnului. Ce efect au vacanțele asupra felului în care dormim

vara - FOTO: Freepik
Vara poate avea un impact negativ asupra modului în care ne odihnim. Câteva aspecte pot influența somnul nostru.

Vara ne odihnim mai greu din cauza temperaturilor ridicate. Dacă vi se pare că tiparele de somn variază în funcție de anotimpuri, nu sunteți singuri. De fapt, cercetările sugerează că o schimbare de anotimpuri poate avea un impact asupra tuturor aspectelor, de la starea dumneavoastră de spirit și durata somnului până la frecvența anomaliilor somnului.

Vara, în special, poate îngreuna obținerea unui somn de bună calitate, mai ales datorită orelor de lumină mai mari, a vremii mai calde și a mai multor activități de socializare pe care le aduce acest anotimp.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că multe dintre aceste variabile sunt în afara controlului dumneavoastră, există lucruri pe care le puteți face pentru a promova un somn mai bun - chiar și în timpul verii.

Vezi și: Cele cinci lucruri care îți mențin sănătatea creierului. Sunt absolut banale și ușor de realizat

Mai multă lumină naturală

Cel mai probabil vinovatul din spatele incapacității dvs. de a dormi în timpul lunilor de vară este toată expunerea suplimentară la lumina soarelui pe care aveți tendința de a o obține seara. De fapt, toată această lumină suplimentară suprimă producția de melatonină a organismului dumneavoastră, care este un hormon care joacă un rol cheie în a anunța corpul dumneavoastră că este timpul să dormiți

De asemenea, poate perturba ritmul circadian al organismului, care reglează ciclurile de somn-veghe, a declarat Chester Wu, MD, psihiatru certificat și specialist în medicina somnului din Houston, Texas, potrivit Health.

De fapt, cercetările arată că expunerea la lumină mai târziu în timpul zilei contribuie la mai multe episoade de trezire în timpul nopții. Cu cât ești expus mai mult timp la lumina zilei, cu atât mai mult timp corpul tău va crede că este timpul să rămâi treaz.

Vezi și: Sutienul, obiectul vestimentar care era să omoare o femeie. A rămas fără o bucată de sân și cu o cicatrice uriașă din cauza unei infecții care devorează carnea

Temperaturi mai calde

Vremea mai caldă care însoțește adesea vara poate face, de asemenea, mai greu să adormi și să rămâi adormit. Corpul dumneavoastră se răcește în mod natural pe măsură ce se pregătește pentru somn, dar dacă în casa sau în camera dumneavoastră este prea cald, este probabil că veți dormi mai puțin, a declarat Dr. Wu.

Un studiu a constatat că, până la începutul secolului XXI, temperaturile mai ridicate au cauzat pierderea a 44 de ore de somn din cauza temperaturilor nocturne mai puțin optime. Acest lucru a dus la aproximativ 11 nopți de somn ratate pe persoană.

Cercetătorii notează că, dacă temperaturile mediului continuă să crească, aceste temperaturi nocturne mai ridicate ar putea eroda între 50 și 58 de ore de somn pe persoană în fiecare an.

Vezi și: Pistruii, semn al unui cancer în stadiul 4. Au fost tratați ca o eczemă timp de 4 ani. Apoi au început să sângereze și să crească

Factori sociali

În timpul lunilor de vară, oamenii au adesea o creștere a activităților sociale, a evenimentelor de la locul de muncă și a altor factori sociali care pot duce la ore de culcare mai târzii și la programe de somn perturbate, a spus Dr. Wu. Denumită uneori "jet lag social", această perturbare a somnului este rezultatul obligațiilor sociale și de muncă.

Dacă vă confruntați cu jet lag social, este posibil să aveți o discrepanță între ora biologică, care este determinată de ceasul intern al corpului, și orele sociale, care sunt dictate de obligațiile sociale.

De fapt, cercetările sugerează că 70% dintre oameni se confruntă cu cel puțin o oră de decalaj social, în timp ce alții pot experimenta până la două ore sau mai mult.

Vezi și: Ce este indicele UV. Cum te ajută propria umbră să vezi cât de nocive sunt razele soarelui

Călătorii și vacanțe

O mulțime de oameni călătoresc în timpul verii, ceea ce poate duce la o întrerupere a programului de somn. Nu numai că este o provocare să dormi într-un pat necunoscut, dar este posibil să experimentezi și pierderi de somn din cauza întreruperii rutinelor tale normale și a dorinței de a împacheta cât mai multă distracție în această experiență.

Chiar și decalajul orar joacă un rol în somnul pierdut în timpul verii. Decalajul de fus orar - care este o perturbare a ritmului circadian - poate provoca insomnie, somnolență în timpul zilei, tulburări cognitive și probleme gastrointestinale, toate acestea perturbând somnul. Și pentru a complica și mai mult lucrurile, cercetările arată că se poate agrava înainte de a se rezolva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel