Valeriu Gheorghiță, despre varianta Omicron: ”Este cel puțin la fel de transmisibilă ca varianta Delta”

Col. dr. Valeriu Gheorghiță
Valeriu Gheorghiță spune despre noua variantă a virusului că este cel puțin la fel de transmisibilă ca și varianta Delta.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din România, a răspuns la cele mai importante întrebări legate de varianta Omicron a coronavirusului.

El spune că, cel puțin până acum, nu sunt indicii că ar fi mai agresivă decât celelalte de până acum.

”În acest moment nu avem date care să sugereze că varianta Omicron este mai agresivă, dimpotrivă. Avem date care ne arată că, până la acest moment, majoritatea cazurilor au fost ușoare sau cazuri asimptomatice, dar au apărut la persoane care fie erau vaccinate, fie aveau istoric de trecere prin boală.

Acest lucru ne confirmă două lucruri, și anume că persoanele care au istoric de trecere prin boală sau sunt vaccinate sunt mai bine protejate în fața formelor severe de boală, chiar dacă vorbim de varianta Omicron, și faptul că această variantă are capacitatea de a scăpa de sub protecția pe care anticorpii o oferă. (...) Faptul că întâlnim aceste infecții la persoane vaccinate sau cu trecere prin boală sugerează capacitatea ei de a scăpa de sub acțiunea protectoare a răspunsului imun.

Cazurile confirmate cu varianta Omicron sunt, în general, la persoane tinere, care în mod natural nu dezvoltă forme severe. Tocmai de aceea nu putem să tragem în acest moment o concluzie”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță la Antena 3.

Omicron, cel puțin la fel de transmisibil ca și Delta 

Totuși, mai spune el, există indicii care arată că este cel puțin la fel de transmisibilă ca și varianta Delta. ”Datele actuale arată că această variantă este înalt transmisibilă. Este cel puțin la fel de transmisibilă ca varianta Delta, iar acest lucru se bazează pe faptul că, în Africa de Sud, această variantă Omicron a rezultat o creștere rapidă, tinde să înlocuiască din circulație varianta Delta (...) și mai arată și posibilitatea ca ea să dea infecții doar la persoanele vaccinate sau cu trecere prin boală. 

În Africa de Sud, peste 60% din persoane au anticorpi ca urmare a trecerii prin boală. Este o țară cu o rată mică de vaccinare, în jur de 25% au schema de vaccinare completă, ceea ce ne demonstrează o transmisibilitate foarte crescută. Chiar dacă nu va avea o virulență mai mare, o transmisibilitate crescută va fi asociată cu un număr important de cazuri grave și avem deja lecția variantei Delta”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Vaccinurile, posibil eficiente față de formele grave ale bolii

În legătură cu protecția vaccinului împotriva acestei noi variante a coronavirusului, Valeriu Gheorghiță spune că este probabil să existe o protecție față de formele grave ale bolii.

”Noi avem o experiență în momentul de față, cu varianta Delta a SARS-CoV-2, care este tot o variantă originară din Africa de Sud, care are cea mai crescută capacitate de a evada răspunsului imun și anume activitatea neutralizantă a anticorpilor este de cel puțin 7 ori mai redusă față de cea a variantei inițiale.

În cazul acesta, vedem că vaccinurile își mențin eficiența față de formele severe și la același lucru ne așteptăm și în cazul de față. Chiar dacă evadează răspunsului imun, sunt indicii suficiente care spun că probabil va fi o protecție crescută față de formele grave de îmbolnăvire”, a mai declarat Gheorghiță la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel