Valeriu Gheorghiță: CONTINUĂ VACCINAREA cu vaccinul AstraZeneca pentru TOATE GRUPELE de vârstă!

Vaccin Astrazeneca
Col dr Valeriu Gheorghiță a anunțat că în urma analizei datelor existente, CNCAV a decis că se continuă vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca. 

„Valeriu Gheorghiță: CONTINUĂ VACCINAREA cu vaccinul AstraZeneca pentru TOATE GRUPELE de vârstă!” a anunțat col dr Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV. 

„În cursul acestei dimineți a avut loc o ședință de lucru la care au participat membri reprezentanți ai Comitetului  Național de Vaccinare împotriva COVID-19, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și Agenția  Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale. De asemenea, la aceeași ședință de lucru au participat și experți independenți cu expertiză în acest domeniu al vaccinologiei.

Motivul acestei întruniri a fost legat de Concluzia Comitetului de farmacovigilență a Agenției Europene a Medicamentului (EMA) are a fost comunicată în data de 7 aprilie, prin care se transmit următoarele aspecte importante: EMA confirmă faptul că raportul beneficiu -risc al vaccinului de la AstraZeneca rămâne pozitiv. De asemenea, este identificată o posibilă relație de cauzalitate cu formarea de cheaguri de sânge cu caracteristici neobișnuite, asociate cu niveluri scăzute de trombocite. Un alt element important este legat de faptul că au fost analizate până la data de 4 aprilie toate cazurile raportate la nivel european și la nivel mondial fiind înregistrate 222 de cazuri de evenimente trombotice, și aici ne referim la tromboză de sinus venos cerebral și tromboză de sistem venos splanhnic circulația abdominală, din peste 34 de milioane de doze administrate. Toate aceste date echivalează cu o rată de apariție a acestor evenimente de 0,65 la 100.000 de persoane vaccinate.

Combinația raportată a cheagurilor de sânge și a trombocitelor scăzute este FOARTE RARĂ iar beneficiile globale ale vaccinării în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile acestor eventuale efecte secundare. În plus, aș vrea să menționez faptul că Dr. Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), a precizat foarte clar că n urma analizelor tuturor cazurilor raportate nu s-au identificat de către experți factori de risc care să fie legați de sex, de vârstă sau de comorbidități, motiv pentru care nu au fost restrânse indicațiile de utilizare a vaccinului de la compania AstraZeneca.

Revenind la situația din România, știm că situația epidemiologică generată de pandemia COVID-19 este îngrijorătoare, cu circa 4.500 de cazuri noi d e COVID-19 raportate în fiecare zi și peste 150 de decese de COVID-19 în fiecare zi. Din evoluția recentă a pandemiei în România se constată că la 100 de oameni diagnosticați cu COVID-19, decedează 2,5 persoane. Practic aceasta este rata de fatalitate înregistrată la acest moment. În ultimul timp, din păcate s-a observat o tendință de creștere a gravității cazurilor de COVID-19 inclusiv în rândul populației tinere.

Așa cum s-a susținut de către Agenția Europeană a Medicamentului, precum și de către Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, boala COVID-19 se asociază cu un risc considerabil de spitalizare, de deces, inclusiv prin evenimente trombotice. Pe de altă parte, evenimentele trombotice care au fost raportate post vaccinare sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile care survin după vaccinare legate de aceste potențiale evenimente trombotice. 

Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic din România este foarte important să se continue vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale disponibile și la parametri cât mai ridicați. Este imperios necesar ca un procent cât mai ridicat din populație să se vaccineze cât mai curând posibil, pentru a opri efectele negative ale acestei pandemii. Temporizarea vaccinării sau renunțarea la vaccinare ne pot aduce în fața unor forme severe de îmbolnăvire atât pe noi cât și pe cei din jurul nostru. Mai mult decât atât ne poate compromite atingerea acelei imunități de grup pe care ne dorim cu toții să o atingem, tocmai pentru a stopa și a diminua efectele nocive ale pandemiei.(...)

În urma ședinței de lucru care a avut loc în cursul acestei zile, s-au desprins următoarele concluzii și recomandări: 

- se continuă vaccinarea cu vaccinul de la compania AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă!

- persoanele imunizate cu doza 1 vor continua rapelul cu același tip de vaccin. 

- persoanele care după prima doză de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic, au contraindicație de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. 

- de asemenea, în urma investigațiilor medicale, pentru acele posibile cazuri, se va decide oportunitatea continuării schemei de vaccinare cu un alt tip de vaccin”, a spus col dr Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel