Valeriana și efectele asupra tulburării obsesiv-compulsive. De ce să bei ceai de valeriană

valeriana - FOTO: Freepik
Valeriana ameliorează tensiunea nervoasă ușoară și tulburările de somn. Rezultatele au demonstrat scurtarea timpului necesar pentru a adormi și îmbunătățirea calității somnului. 

Valeriana are rol sedativ și terapeutic pentru persoanele care suferă de tulburare bipolară. Valeriana este o plantă descoperită și menționată încă din cele mai vechi timpuri. Valeriana conține un complex de vitamine care au un rol puternic asupra sănătății psihice.

Efecte terapeutice și antibacteriene

100 de grame de rădăcină uscată de valeriană conțin alcaloizi care au rol analgezic şi antibacterian, izovaleramida având proprietăţi sedative şi anxiolitice, acid gama-aminobutiric care reduce excitabilitatea de la nivelul sistemului nervos. Acidul izovaleric are rol anticonvulsiv.

Rădăcina uscată de valeriană mai conține acid salicilic cu efect antibacterian, vitaminele A, B, C, E, K și minerale și acizi grași esențiali Omega 3.

Vezi și: Căderea părului. Când există semne de îngrijorare și care sunt tratamentele

Reduce simptomele tulburării bipolare

Prin stimularea producţiei de acid aminobutiric din creier, valeriana reduce din stresul resimţit în perioadele aglomerate de proiecte. Mai mult, studiile spun că valeriana menţine serotonină la un nivel normal.

Totodată, datorită conținutului de de acid aminobutiric, valeriana ajută la reglarea activităţii celulelor nervoase şi reducerea anxietăţii. Mai mult, acidul valerianic şi valerenolul din rădăcinile plantei au proprietăţi anti-anxietate. 

Vezi și: Grădina senzorială, terapie anti-stres și stimularea simțurilor Cui se adresează

Majoritatea persoanelor cu tulburare bipolară suferă şi de anxietate şi insomnie. Cercetătorii au arătat că valeriana reduce aceste două simptome la persoanele cu sindrom bipolar. Bolnavii au, astfel, o stare generală de sănătate mult mai bună şi se pot concentra mai bine pe familie şi relaţiile cu cei din jur.

”Utilizarea unui preparat specific din rădăcină de valeriană, obținut sub formă de extract etanolic uscat, pentru ameliorarea tensiunii nervoase ușoare și a tulburărilor de somn se bazează pe „utilizarea bine stabilită” a acestuia. Aceasta înseamnă că există date bibliografice, care se referă la o perioadă de cel puțin 10 ani în UE și care furnizează dovezi științifice privind eficacitatea și siguranța acestor medicamente, atunci când sunt utilizate în acest mod””, notează Agenția Europeană a Medicamentului.

Reduce migrenele

Cumularea proprietăţilor sedative, antiinflamatoare şi reglatoare ale tensiunii arteriale ale valerianei ajuta la reducerea migrenelor şi calmarea tensiunilor de la nivelul capului. În plus, planta administrata ca pudra uscată dimineaţa se recomanda pentru fi consumată şi în perioadele stresante în care ai de memorat o cantitate mare de informaţii. Studiile spun că ceaiul de valeriană creşte puterea de concentrare, retenţia şi memoria.

Vezi și: Sutienul inteligent. Cum știi dacă ai cancer de sân, prin Bluetooth

Tratează sindromul obsesiv compulsiv

Sindromul obsesiv compulsiv, deşi nu este periculos în sine, poate avea un impact negativ asupra calităţii vieţii. Un studiu din 2011 a demonstrat că administrarea de valeriană pe o perioadă de cel puţin opt săptămâni este suficientă pentru a ameliora simptomele bolii. Mai mult, nu au existat efecte adverse.

Cum se consumă

Pentru problemele cu somnul sau cele de tulburări obsesiv-compulsive se recomandă consumul de 400-900 de miligrame de extract de valeriană, cu 30 de minute înainte de ora de culcare. O cantitate mai mare nu este indicată deoarece poate provoca stări de somnolență după trezire.

Valeriana poate fi consumată sub formă de capsule sau ceai. Pentru ceai sunt necesare 2-3 grame de valeriană care se lasă la infuzat în apă fierbinte timp de 15-30 de minute.

”Medicamentele din rădăcină de valeriană trebuie utilizate numai la adulți și la adolescenți cu vârsta de peste 12 ani. Dacă simptomele persistă pe durata tratamentului pentru stres psihic și pentru favorizarea somnului, trebuie consultat medicul sau o persoană calificată în domeniul medical. La utilizarea pentru ameliorarea tensiunii nervoase ușoare și a tulburărilor de somn, trebuie consultat medicul dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc după 2 săptămâni de utilizare continuă a medicamentului”, notează Agenția Europeană a Medicamentului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel