Vaccinurile ARN mesager sunt sigure pentru femeile însărcinate: anunțul făcut de EMA

EMA susține că vaccinurile care folosesc tehnologie ARN mesager sunt sigure pentru femeile însărcinate.

Femeile însărcinate pot primi vaccinuri care folosesc tenologia ARN mesager, deoarece nu determină complicații nici pentru mamă, nici pentru bebeluș în perioada sarcinii, au anunțat reprezentanții Agenției Europeană pentru Medicamente (EMA), în urma unei analize detaliate ce a cuprins mai multe studii ştiinţifice, informează Reuters.

Analiza s-a bazat pe studii la care au participat aproximativ 65.000 de femei aflate în diverse stadii ale sarcinii și nu a descoperit nicio dovadă care să arate un risc mai mare de complicaţii, avort spontan, naşteri înainte de termen şi efecte secundare severe pentru bebeluşii nenăscuţi în urma vaccinării mamelor lor cu seruri ARN mesager, a precizat EMA.

Grupul american Pfizer şi partenerul său german BioNTech, precum şi compania americană Moderna, aprovizionează în prezent ţările din Uniunea Europeană cu vaccinuri de acest tip.

Deşi EMA a recunoscut anumite limitări în privinţa datelor analizate, reprezentanţii săi au spus că rezultatele au fost consistente la nivelul tuturor studiilor examinate.

"Beneficiile generate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 bazate pe tehnologia ARN mesager în timpul sarcinii depăşesc orice riscuri posibile pentru viitoarele mame şi bebeluşii lor nenăscuţi", a precizat EMA.
În urma acestei analize s-a mai descoperit că anti-COVID-19 sunt la fel de eficiente în ceea ce priveşte reducerea riscurilor de spitalizare şi de deces în rândul femeilor însărcinate ca şi în rândul populaţiei generale.

Mai multe ţări din UE au sprijinit deja de mai multe luni utilizarea vaccinurilor anti-COVID-19 în rândul femeilor însărcinate, iar concluzia anunţată marţi de EMA în favoarea acestor seruri va stimula cel mai probabil campaniile de vaccinare din ţările mai mici, care se bazează pe expertiza medicală furnizată de EMA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel