Vaccinurile împotriva COVID nu sunt experimentale. Ministerul Sănătății: au trecut prin teste riguroase
05 apr, 16:44

Vaccin COVID-19 de la Johnson and Johnson. Foto: Johnson and Johnson
Vaccinurile împotriva COVID nu sunt experimentale, ci produse în urma a teste riguroase, subliniază reprezentanții Ministerului Sănătății pe rețelele sociale.

Vaccinurile create împotriva infecției COVID sunt sigure și au apărut în urma unor teste riguroase, susțin reprezentanții Ministerului Sănătății, într-o postare pe Facebook.

”Înainte să fie autorizate, vaccinurile au trecut prin studii clinice de fază 1, 2 și 3, demonstrându-se astfel eficacitatea și siguranța acestora. Faptul că ele continuă să fie monitorizate atent NU înseamnă că sunt în faza de experimentare. Deși vaccinurile au trecut printr-o serie de teste riguroase înainte de a fi autorizate, este important ca siguranța acestora să fie monitorizată în mod constant. De altfel, toate medicamentele autorizate, chiar și cele care există de foarte mulți ani pe piață, sunt supuse acestui proces de monitorizare neîntreruptă, numit farmacovigilență.

(...) Motivul pentru care, în cazul vaccinurilor aprobate de EMA ( Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson), studiile de fază 3 sunt încă în desfășurare are legătură cu câteva întrebări la care încă nu s-a răspuns, precum: Există protecție pe termen lung? Va fi necesară o nouă doză de rapel și dacă da, când anume? Cum variază nivelul de anticorpi din sânge în timp? Întrebări importante, dar nu atât de urgente, încât să fi amânat vaccinarea populației, riscând un număr mare de decese și imposibilitatea controlării pandemiei pentru mai mulți ani”, se arată în precizările celor de la Ministerul Sănătății, potrivit DC News.

 

 

 

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri