Vaccinurile bivalente anti-Covid-19 de la Moderna și Pfizer pentru copiii de peste 6 luni, autorizate de FDA

vaccinurile bivalente anti covid 19. FOTO: Freepik @spukkato
FDA a autorizat vaccinurile anti-COVID-19 bivalente produse de Moderna și Pfizer-BioNTech pentru copiii de peste 6 luni. Vizează atât varianta originală COVID-19, cât și subvariantele Omicron.

Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a autorizat ca vaccinurile anti-COVID-19 bivalente produse de Moderna şi Pfizer-BioNTech, care vizează atât tulpina originală a noului coronavirus cât şi subvariantele de Omicron, să fie administrate copiilor cu vârste de peste şase luni, informează Reuters, citat de Agerpres.

Autorizaţia emisă joi de FDA prevede ca vaccinul bivalent produs de Moderna să fie administrat ca doză booster copiilor cu vârste de la şase luni la cinci ani, la cel puţin două luni după vaccinarea iniţială.

Vaccinul actualizat produs de Pfizer-BioNTech va putea fi administrat ca cea de-a treia doză la copiii din grupa de vârstă şase luni - 4 ani care nu şi-au finalizat schema primară de vaccinare sau care nu au primit încă doza a treia.

Copiii care au finalizat schema iniţială de vaccinare cu trei doze ale vaccinului original Pfizer-BioNTech nu sunt deocamdată eligibili pentru a primi acest booster bivalent, a precizat agenţia americană.

FDA a adăugat că datele care sprijină utilizarea vaccinului bivalent Pfizer-BioNTech ca doză booster în această grupă de vârstă sunt aşteptate în luna ianuarie.

Vaccinurile destinate copiiilor cu vârste fragede din Statele Unite au fost autorizate abia în luna iunie a acestui an, o decizie care i-a transformat pe cei mici în cel mai recent grup populaţional devenit eligibil pentru vaccinare împotriva COVID-19.

Datele guvernamentale americane arată că doar 2,7% dintre copiii cu vârste sub 2 ani şi mai puţin de 5% dintre copiii din grupa 2-4 ani care sunt eligibili au finalizat schema primară de vaccinare până în data de 30 noiembrie.

Vaccinul pediatric dezvoltat de Moderna pentru copiii mai mici de şase ani este un ser în două doze de 25 de micrograme, administrate la o distanţă de patru săptămâni între ele. Vaccinul Pfizer-BioNTech pentru copiii mai mici de cinci ani conţine trei doze cu concentraţie scăzută, administrate în decurs de 11 săptămâni.

În total, 39,7 milioane de persoane din Statele Unite au primit un booster bivalent până pe 30 noiembrie, potrivit datelor medicale publicate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

De la începutul pandemiei, la nivel mondial au fost înregistrate 652.289.997 cazuri de infectare cu noul coronavirus, din care peste 101 milioane numai în SUA, care ocupă primul loc. În ceea ce privește numărul de decese din cauza COVID-19 acesta a ajuns la 6.654.457, din care peste 1,1 milioane sunt înregistrate în SUA, potrivit celei mai recente raportări WorldMeters.Info.

OMS avertizează: Există peste 500 de subvariante de Omicron, toate foarte contagioase

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că relaxarea strategiilor de combatere a pandemiei COVID-19 permite apariția a noi tulpini ale coronavirusului SARS-CoV-2, potențial mortale, transmite Agerpres.

Astfel, directorul OMS, Adhanom Ghebreyesus, a declarat că deşi circa 90% din populaţie a dobândit o formă de imunitate, prin boală sau prin vaccinare, noile variante pot apărea, potrivit AFP şi Reuters.

Scăderea vigilenţei lasă uşa deschisă apariţiei unei noi variante susceptibile să se răspândească rapid şi să înlocuiască varianta Omicron, dominantă în prezent, a explicat Tedros la o conferinţă de presă.

”OMS estimează că cel puţin 90% din populaţia mondială are la ora actuală o anumită formă de imunitate în faţa virusului SARS-CoV-2, datorită unei infecţii anterioare sau a vaccinării”, a anunţat directorul OMS.

Cu toate acestea, el avertizat asupra tentaţiei de a crede în mod prematur că faza emergentă a pandemiei s-a terminat, pentru că ”încă nu am ajuns aici”, iar ”lacunele de monitorizare, testare, secvenţiere şi vaccinare continuă să creeze condiţiile ideale pentru apariţia unei noi variante de îngrijorare care ar putea cauza o mortalitate semnificativă”.

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, declarată ”variantă de îngrijorare” cu un an în urmă, s-a răspândit între timp în lumea întreagă, dovedindu-se a fi mai contagioasă decât predecesoarea sa, Delta, chiar dacă a provocat relativ mai puţine decese.

Potrivit directorului OMS, în prezent circulă peste 500 de subvariante de Omicron, toate foarte contagioase şi care prezintă mutaţii ce le permit să ocolească mai uşor barierele imunitare.

Masca, protecție împotriva COVID-19, dar și a virusului sincițial respirator (VSR)

În contextul valului de infecții respiratorii, mai ales în rândul celor mici, tot mai multe autorități naționale recomandă utilizarea măștilor în spațiile închise și aglomerate. Purtarea măștii nu îi protejează doar pe adulți de posibile îmbolnăviri cu gripele sezoniere, cât îi protejează pe bebeluși și copiii mici, care încă nu au format sistemul imunitar, de bronșiolita cu virus sincițial respirator (VSR), infecție respiratorie ce face ravagii în lume.

Medicul pediatru Mihai Craiu a precizat că acest val cel mai mare din ultimul deceniu, în țările din Uniunea Europeană, și de trei ori mai mare decât cel de anul trecut, când încă se purta masca de protecție. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Cum a apărut, de fapt, COVID-19. Ce este ACE2 și ce rol a jucat în apariția mutațiilor. Amin: Așa arată arma biologică perfectă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel