Vaccinuri COVID-19, ce conțin și ce diferențe sunt între ele: explicațiile medicului

Dr. Adrian Marinescu
După ce a apărut pe piață și al treilea vaccin COVID-19, mulți dintre noi am început să ne punem întrebări despre eficiența fiecăruia dintre ele și să ne întrebăm care sunt diferențele. Medicul Adrian Marinescu a explicat ce diferențe sunt între cele trei vaccinuri disponibile la ora actuală.

"Acum avem trei vaccinuri pe piaţă, sper să avem mai multe, mai ales că există 50 de încercări de a obţine un vaccin, pentru că acestea trebuie să treacă prin nişte etape clare şi să să aibă nişte aprobări.
Campania de vaccinare presupune să imunizăm cât mai mulţi oameni într-un interval scurt de timp şi e clar că nu avem suficiente doze. Dacă avem o capacitate de producţie mai mare, e clar că vom avea mai multe doze", a explicat medicul Adrian Marinescu, marţi, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.
Medicul mai spune că nu este foarte important să alegem vaccinul, pentru că toate cele trei seruri contra COVID care se găsesc acum în România au eficacitate similară și un profil de siguranţă bun, dovedit.
De asemenea, medicul este cel care poate aprecia ce este mai bun pentru fiecare dintre noi, în funcție de istoricul medical sau predispoziția la alergii. 

ARN mesager, nicio legătură cu ADN-ul uman

În ce priveşte vaccinurile contra COVID de la Pfizer şi Moderna, care sunt pe bază de ARN mesager, dr. Marinescu a asigurat că ARN nu are nicio legătură cu ADN. Explicația lui vine după ce în mediul virtual s-au propagat informații alarmante cu privire la efectul pe care ARN mesager l-ar avea asupra ADN-ului uman.
"Sper că au fost date suficiente informaţii şi lumea ştie că nu are nicio legătură ARN mesager cu ADN, adică nu ne modifică în niciun fel genele, nu se întâmplă nimic, acel mic fragment de ARN nu se integrează.
Practic, e un mesaj pe care vaccinul îl dă organismului, un răspuns imun, să producă anticorpii care să ne protejeze atunci când venim în contact direct cu adevăratul inamic, virusul. Deci, în momentul când ne vom întâlni cu virusul, acel vaccin ne protejează", a clarificat dr. Adrian Marinescu.

Ce conţine, de fapt, vaccinul AstraZeneca

Despre vaccinul produs de AstraZeneca s-a spus că ar fi produs conform unui tipar "clasic". Medicul explică, de fapt, ce conține serul.
"Se spunea că este clasic, dar nu e clasic. Este şi acolo un virus viral, practic e un vector adaptat şi nu are nicio legătură cu tehnica pe care o ştim noi ca fiind clasică.
Nici acolo nu sunt diferenţe semnificative, tot de mesaj e vorba. Practic, organismul va da un răspuns imun şi va produce anticorpi pentru a lupta cu virusul, indiferent de fiecare tip de vaccin", susţine Marinescu.
"Deci, acest vaccin ajută, nu duce la îmbolnăvire. E doar un mesaj, în ideea ca organismul să producă anticorpi şi să fie pregătit atunci când va veni în contact cu virusul, care e duşmanul adevărat.
Aceste variante sunt practic la fel, şi nu se poate spune că medicul ne va alege o variantă bună sau mai puţin bună, depinde de nişte considerente clare, de alergiile fiecăruia, de transportul vaccinului sau istoricul medical al pacientului", a explicat Adrian Marinescu, medic infecţionist.

Fără alcool după vaccinare

În ce priveşte efectele adverse de după vaccinare, acestea pot apărea sau nu. Ce trebuie să ştie fiecare dintre noi după vaccin este că nu trebuie să consumăm mult alcool.
"Posibile efecte adverse apar la orice vaccin şi se rezolvă repede. Eu, de exemplu, nu am avut niciun efect advers, dar depinde de fiecare persoană în parte. 
Nu trebuie să facem ceva special după vaccinare, iar excesul de alcool nu ar trebui să existe niciodată", a concluzionat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel