Vaccinul pe bază de ARN mesager împotriva cancerului de piele. Reduce decesele cu 50%

vaccinul pe baza de ARN mesager. FOTO: Freepik @nataliabostan
Un vaccin ARN mesager dezvoltat de Moderna și Merck scade considerabil riscul de deces și de recidivă a cancerului de piele.

Un vaccin experimental împotriva cancerului cu ARN mesager dezvoltat de Moderna Inc (MRNA.O) și Merck & Co (MRK.N) a redus cu 44% riscul de deces sau de recidivă a celui mai mortal cancer de piele, în comparație cu Keytruda, o imunoterapie a Merck, au raportat duminică cercetătorii americani în cadrul unei reuniuni medicale, notează Reuters.

Rezultatele au arătat că adăugarea unui vaccin personalizat împotriva cancerului pe tehnologia ARN mesager, cel dezvoltat de Moderna, imunoterapiei Haytruda, dezvoltată de Merck, ar putea prelungi timpul pe care pacienții îl au fără recidivă sau deces, a declarat dr. Jeffrey Weber de la NYU Langone Perlmutter Cancer Center, cel care a prezentat rezultatele.

”Din punctul de vedere al terapiei generale a cancerului, aceasta este o potențială descoperire majoră”, a declarat Dr. Ryan Sullivan, expert în melanom la Mass General Cancer, care a lucrat la acest studiu.

Rezultatele, prezentate la reuniunea Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului din Orlando, Florida, adaugă detalii de date la concluziile parțiale publicate de companii în decembrie.

Date suplimentare vor fi prezentate la o viitoare întâlnire medicală și publicate într-o revistă de specialitate.

Tratamentul combinat a obținut desemnarea de terapie inovatoare în SUA și de schemă PRIME a Agenției Europene pentru Medicamente, programe de reglementare care au ca scop accelerarea dezvoltării tratamentelor inovatoare.

Colaborarea dintre Merck și Moderna este una dintrenumeroasele colabrări care combimă medicamente puternice care elibereazp sistemul imunitar pentru a ataca cancerete cu tehnologia vaccinului ARN mesager, tehnologie dezvoltată în perioada pandemiei coronavirus.

De altfel, BioNTech SE (22UAy.DE), cel care a dezvoltat vaccinul Pfizer, și Gritstone Bio Inc (GRTS.O) lucrează la vaccinuri concurente împotriva cancerului bazate pe tehnologia ARNm.

Vaccinul este construit la comandă pe baza unei analize a tumorilor unui pacient după o extirpare chirurgicală.

Vaccinurile sunt concepute pentru a antrena sistemul imunitar să recunoască și să atace mutațiile specifice din celulele canceroase.

Terapia Keytruda de la Merck, deja aprobată pentru a trata melanoma și multe alte cancere, aparține unei clase de imunoterapii utilizată la scară largă. Această terapie este cunoscută sub numele de inhibitori au punctelor de control, concepute pentrua dezactiva proteina PD-1, ”moartea programată 1” (n.r. programmed death 1), care ajută cancerul să se sustragă sistemului imunitare.

34 de neoantigeni într-un singur vaccin ARN mesager

La studiu au participat 107 persoane, femei și bărbați ce prezentau un risc crescut de recidivă a melanomului. 

Acestea au primit atât vaccinul experimental, mRNA-4157/V940, cât și Keytruda, iar cancerul a revenit la 24 de subiecți (22,4%) în decurs de doi ani de urmărire, comparativ cu 20 din 50 (40%) care au primit doar Keytruda.

Au existat puține diferențe între ratele de răspuns în rândul persoanelor ale căror tumori aveau multe mutații - un predictor tipic al răspunsului la imunoterapie - și cele ale căror tumori nu aveau.

Efectele secundare severe au fost similare între cele două ”grupuri” ale studiului, au raportat oamenii de știință.

Oboseala a fost cel mai frecvent efect secundar raportat de pacienți asociat în mod specific cu vaccinul.

Altfel, Merck a declarat că firmele sunt în discuții cu autoritățile de reglementare din SUA cu privire la proiectarea unui studiu în fază avansată, care este probabil necesar pentru aprobarea regimului combinat.

Ar putea dura trei sau patru ani până când se vor cunoaște rezultatele studiilor mai mari, a declarat într-un interviu Eliav Barr, șeful departamentului global de dezvoltare clinică și director medical al Merck.

Mai mult decât atât, Barr susține că a fost nevoie de aproximativ 2 luni pentru a concepe un vaccin cu ARN mesager personalizat pentru fiecare pacient în parte, lucru ce poate fi considera ”uimitor” având în vedere că în trecut au fost dezvoltate vaccinuri experimentale similare care vizau o singură mutați tumorală sau neoantigen.

Tehnologia actuală ARN mesager dezvoltată de Moderna permite includerea a până la 34 de neoantigeni, ceea ce Barr a numit ca fiind ”uimitor”.

Vezi și: Vaccin împotriva cancerului și bolilor de inimă, disponibil până în 2030. Burton: Vom putea oferi vaccinuri personalizate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel