Vaccinul împotriva cancerului a fost creat de italieni: Foloseşte un virus ca un cal troian. S-a dovedit eficient deja pentru 12 pacienţi cu cancer de colon

Vaccinul împotriva cancerului - Foto: Freepick @GiovanniCancemi
Cercetătorii italieni au creat un vaccin anti-cancer "foarte promiţător".

Un grup de cercetători din Italia a descoperit un vaccin anti-cancer capabil să declanşeze răspunsuri ale sistemului imunitar la tumori şi care poate creşte eficacitatea medicamentelor utilizate în imunoterapie, informează joi ANSA, citează Agerpres.

Descoperirea a fost realizată de cercetătorii în domeniul mecanismelor imuno-regulatoare de la Armenise-Harvard din cadrul Institutului Italian de Medicină Genomică (IIGM).

Parodontoza, cauze, simptome, tratament. Iancu: Parodontită e corect. Duce la PIERDEREA dintelui, chiar dacă pacientul nu vede carii sau nu are nicio durere

Vaccinul foloseşte un virus ca un cal troian



Vaccinul foloseşte un virus ca un cal troian, au spus ei, instruind sistemul imunitar să recunoască celulele canceroase.

Echipa de cercetare are sediul la Fundaţia de Oncologie IRCCS din Piemont, la Candiolo, în apropiere de Torino.

Descoperirea a fost descrisă într-o lucrare publicată în jurnalul Science Translational Medicine.

Cercetarea a fost realizată în colaborare cu compania italiano-elveţiană de biotehnologie Nouscom.

Vaccinul s-a dovedit eficient, în asociere cu un medicament utilizat în imunoterapie, în cazul a 12 pacienţi cu un subtip de cancer de colon în faza metastatică.

"Consider că tehnica de realizare a acestor vaccinuri a fost dovedită în mod clar şi că datele obţinute în primele studii clinice sunt foarte promiţătoare", a declarat şefa de laborator de la Armenise-Harvard, Luigia Pace.

"Există acum o posibilitate concretă de a crea noi vaccinuri care vor fi eficiente împotriva multor alte tipuri de cancer", a adăugat cercetătoarea citată de ANSA.

Cancerul cervical și cancerul de col uterin, prevenite de vaccinul anti-HPV: Oprește reapariţia leziunilor

 

Cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent cancer feminin la nivel mondial și al doilea în Uniunea Europeană și în România, după cancerul de sân. Rezultatele unui studiu realizat de compania Ipsos, în perioada martie - aprilie 2022, în 8 state europene, inclusiv România, relevă că 73% dintre părinții români sunt conștienți că vaccinarea anti-HPV poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer.

Ei bine, femeile diagnosticate cu celule precanceroase pe colul uterin ar putea beneficia de protecţia oferită de vaccinul anti-HPV, potrivit unui nou studiu realizat de oameni de ştiinţă care au analizat 18 cercetări anterioare pe această temă, potrivit Agerpres.

Studiul a apărut în revista medicală BMJ publicată de Asociaţia Medicală Britanică (BMA).

Acest vaccin ar putea opri reapariţia leziunilor, precum şi protejarea împotriva altor tipuri de cancer cauzate de HPV

Negii, semnele infecției cu virusul HPV. Cum se tratează bubițele contagioase

Fetele şi băieţii cu vârste de 12 şi 13 ani pot primi în mod obişnuit în cadrul programelor de prevenţie vaccinul împotriva papilomavirusului uman (HPV), care ajută la prevenirea cancerelor cauzate de acest virus, inclusiv a cancerului de col uterin, anal şi unele cancere de cap şi de gât.

Vaccinul a fost introdus în 2008, iar persoanele care aveau peste 13 ani înainte de această dată nu primesc în mod obişnuit acest vaccin.

Însă un nou studiu sugerează că femeile care au fost depistate cu celule precanceroase pe colul uterin ar putea beneficia dacă se vaccinează anti-HPV.

Odată ce o femeie este identificată ca având celule precanceroase de grad înalt pe colul uterin ea are un risc de-a lungul vieţii de a dezvolta cancer de col uterin.

Potrivit studiului, s-a sugerat că acest vaccin ar putea opri reapariţia leziunilor, precum şi protejarea împotriva altor tipuri de cancer cauzate de HPV.

Rezultatele studiului au arătat că riscul de reapariţie a "bolii pre-invazive de risc înalt" a fost redus cu 57% la persoanele care au fost vaccinate în plus faţă de tratamentul chirurgical pentru leziunile cervicale, comparativ cu cele care nu au fost vaccinate.

Descoperirile au fost mai relevante în rândul femeilor purtătoare ale tulpinilor de virus cel mai adesea asociate cu riscul de cancer de col uterin.

Cu toate acestea, autorii studiului au atras atenţia că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste constatări.

"Vaccinarea anti-HPV împreună cu excizia locală... poate contribui la reducerea riscului de recidivă a bolii pre-invazive de risc înalt", au scris autorii.

"Studii mai ample, controlate sunt necesare pentru a stabili eficacitatea vaccinării anti-HPV la momentul tratamentului chirurgical al bolii cervicale pre-invazive", au mai spus ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel