Vaccinul contra COVID, CONTRAINDICAȚII. Cine nu ar trebui să se vaccineze, explică Alexandru Rafila

Alexandru Rafila  FOTO: arhivă personală
Vaccinul contra COVID-19 are foarte puține contraindicații, după cum a explicat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a explicat care sunt contraindicațiile vaccinului împotriva noului coronavirus. Potrivit lui, există foarte puține afecțiuni care să împiedice administrarea vaccinului, iar o simplă răceală sau alergie nu sunt nicidecum piedici împotriva vaccinării. 
El a precizată că se pot vaccina inclusiv cei care au avut deja COVID-19, însă e bine să o facă după o perioadă în care organismul să capete și imunitatea naturală dezvoltată în urma bolii. 

Puține boli care contraindică vaccinarea

„Există foarte puține boli care să contraindice vaccinarea. Vorbim în primul rând de boli acute, boli febrile, dar dacă sunt foarte serioase. O simplă răceală nu contraindică vaccinarea - și persoanele care au o mică răceală se pot vaccina.  Singura problemă care este mai degrabă legată nu de o contraindicație absolută, ci de eficacitatea vaccinării. S-ar putea să fie persoanele care sunt imunodeprimate datorită unui tratament sau datorită unei afecțiuni și la care, dacă vreți, vaccinul ar produce mai greu un răspuns.  Asta nu înseamnă că aceste nu se pot vaccina. Dimpotrivă, ele se pot vaccina, însă câteodată la ele rezultatele nu sunt așa de spectaculoase”, a declarat Alexandru Rafila.
Nici cei cu boli autoimunie nu au contraindicație la vaccin, spune medicul, nici cei cu alergii. Aceștia, însă, trebuie supravegheați. „Mai degrabă, la persoane care manifestă în mod frecvent alergii destul de severe, la acele persoane trebuie administrat cu precauție, dar nu trebuie excluse nici măcar acele persoane de la vaccinare - sigur, dacă doresc acest lucru, nu este un vaccin obligatoriu. Dar trebuie luate măsurile astfel ca, în cazul unei reacții alergice severe, să se poată interveni imediat”, a afirmat Alexandru Rafila.

Vaccinul, fără adjuvanți

Despre vaccin, acesta spune că e chiar mai sigur decât altele. „(...) acest vaccin - spre deosebire de altele, cele clasice, care conțin adjuvanți care să mărească imunitatea - nu conțin așa ceva și este pur și simplu o mică porțiune de ARN mesager care duce la sinteza în organismul nostru a unei proteine asemănătoare cu cea virală. Deci nu discutăm despre adjuvanți sau despre substanțe care să pună la încercare în mod deosebit sistemul imun”, a mai precizat medicul.  
„Persoanele care au avut COVID se pot vaccina, nu există în acest moment o precizare exactă legată de acest subiect . Sfatul meu este să existe un anumit interval de timp din momentul infecției până la momentul vaccinării, pentru că e bine să lăsăm și ciclul acesta de imunitate naturală care apare în urma bolii să se producă, iar ulterior administrarea vaccinului nu va face altceva decât să consolideze imunitatea naturală obținută prin infecție. Așa că un interval de 2-3 luni după infecție poate fi luat în calcul pentru vaccinare de către cei care au trecut prin boală. Eu așa o să fac, probabil în martie-aprilie o să mă vaccinez și eu împotriva noului coronavirus”,  a mai subliniat medicul, la Digi24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel