Vaccinul antigripal, ajuns la medicii de familie și în farmacii. Alexiu: Sper să crească acoperirea vaccinală

vaccinul antigripal. FOTO: Freepik @freepik
Vaccinul antigripal a ajuns la medicii de familie și în farmacii.

În acest an gripa sezonieră nu ne va mai lua prin surprindere, potrivit dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov (AMFB), dozele de vaccin antigripal se află deja la Direcțiile de Sănătate Publică, urmând să fie distribuite medicilor de familie. De altfel, Sandra Alexiu a ținut să sublinieze că speră ca această mișcare foarte rapidă a autorităților să nu fie o excepție, ci o regulă.

”De mai bine de zece ani solicităm fără niciun succes până astăzi, să primim cu prioritate vaccinul gripal în cabinetele de medicina familiei. Am vorbit la pereți, indiferent cât și cu ce am argumentat.

În acest an, în premieră, așa cum a promis, Ministerul Sănătăţii aduce vaccinul gripal înainte chiar ca monitorizarea săptămânală a circulației virusului să-nceapă, un lucru de neînchipuit până astăzi.

Pacienții nu vor mai trebui să fugă disperați din farmacie în farmacie, să facă liste de așteptare, sau să își ia din Bulgaria/Ungaria vaccinul. De astăzi, vaccinul este în DSP-uri și de mâine în cabinetele medicilor de familie.

Este disponibil deja și în farmacii, iar în câteva zile va apărea și vaccinul cu administrare intranazală, pentru copii”, a scris Sandra Alexiu pe contul său de Facebook, adăugând ”sper ca aceasta să devină regulă și să nu fie numai o întâmplare. Și tot așa sper să crească acoperirea vaccinală, să nu ne mai fie rușine în lume”.

Vaccinul antigripal și campania de informare AtlasGripal

Campania educaţională ”Atlas Gripal: Totul despre gripă şi vaccinare antigripală” privind importanţa imunizării antigripale în rândul copiilor şi adolescenţilor continuă şi în sezonul 2022-2023, iar medicii afirmă că vaccinarea anuală împotriva gripei rămâne cea mai eficientă metodă de prevenţie, notează Agerpres.

”Împreună cu susţinerea Ministerului Sănătăţii şi a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), campania educaţională Atlas Gripal: Totul despre gripă şi Vaccinare Antigripală continuă şi în sezonul 2022-2023. Rolul platformei www.atlasgripal.ro este, încă de la lansarea acesteia, acela de a informa populaţia şi părinţii despre importanţa prevenţiei prin imunizarea antigripală în rândul copiilor şi adolescenţilor, despre complicaţiile bolii asupra organismului, precum şi despre opţiunile de vaccin disponibile pe piaţa din România”, se arată într-un comunicat de presă.

Obiectivele campaniei de informare asupra vaccinării antigripale rămân prevenţia şi reducerea severităţii bolii gripale, precum şi posibilitatea reducerii vizitelor în ambulatoriu, a spitalizărilor şi a internărilor la unităţile de terapie intensivă, reducând astfel presiunea asupra sistemului de sănătate din România, precizează sursa citată.

Vaccinul antigripal și persoanele la risc

Au risc crescut de complicatii severe ca urmare a gripei următoarele categorii:

- Toți copiii între 6 luni și 4 ani (sugarii sub 6 luni sunt, de asemenea, considerați ca având risc crescut, însă ei nu pot primi vaccinul antigripal, dar pot fi protejați prin vaccinarea persoanelor care au grijă de ei)

- Persoanele peste 65 de ani

- Femeile însărcinate, cele care au în plan să rămână însărcinate, au născut recent sau alăptează în timpul sezonului gripei.

De asemenea, risc crescut de gripa și recomandare crescută pentru vaccinul antigripal îl au persoanele cu sistem imunitar deprimat de la medicamente sau boli (persoanele cu HIV, boli cardiovasculare, diabet, boli pulmonare), toate categoriile de persoane (adulți, adolescenți, copii) care suferă de o boala cronică (precum astmul), copiii și adolescenții care iau aspirină regulat și sunt la risc să dezvolte Sindromul Reye dacă fac gripă.

Adrian Marinescu, despre gripa sezonieră: Ne apropiem de încheierea pandemiei și de un sezon așa cum aveam înainte. Să ne ferim de oamenii bolnavi

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a afirmat că se așteaptă la un sezon gripal similar cu cele dinainte de pandemie. Iar pentru a trece cu bine și de asta, susține că unele dintre măsurile pe care le-am urmat în ultimii trei ani ar trebui să fie continuate și acum, pentru a nu ne confrunta cu un ”sezon gripal mai serios”, așa cum l-a anunțat ministrul Sănătății.

”Să plecăm totuși într-o notă echilibrată, optimistă. Ne apropiem cu pași rapizi de încheierea pandemiei și atunci oamenii interacționează și atunci ne gândim la un sezon de gripă așa cum aveam și înainte de pandemie.

Nu înseamnă neapărat că nu avem virusul gripal mai agresiv, dar cred că trebuie să fim pregătiți pentru un sezon care va începe, probabil, într-o lună, și care poate să dureze inclusiv luna aprilie.

Sunt cazuri izolate de gripă, mai ales cazuri de import, și în momentul de față, dar nu au dat probleme. Ce este important de spus este cum ne pregătim pentru acest sezon”, a declarat dr. Adrian Marinescu la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Gripa sezonieră, măsuri de protecție

Întrebat cum ne putem proteja de o eventuală infectare cu gripă, medicul a pus pe primul loc vaccinarea antigripală. ”Sigur, voi începe cu vaccinarea, pentru că de fiecare dată am spus că metoda prin care previn cazurile grave de gripă este vaccinarea și ar trebui să o fac undeva de la jumătatea lui octombrie ca să fiu pregătit.

În plus, dacă este să mă întrebi de măsurile prin care nu mă infectez cred că le știm așa de bine după trei ani de pandemie. Regulile de igienă, faptul că trebuie să ne ferim de oamenii care sunt bolnavi, și atenție, la gripă este destul de simplu. Dacă cineva are o simptomatologie, atunci ar trebui să mă feresc și nu voi avea probleme, cel puțin teoretic.

Dacă cineva prezintă simptomatologie, este o regulă elementară ca să se izoleze, nu trebuie să îl oblige nimeni, dacă vorbim de gripă”, a mai spus medicul. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Covid, ce va URMA. Rafila, APEL: Aplicăm scenariul din valul anterior. Doza PATRU de vaccin anti-COVID, făcută împreună cu anti-gripalul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel