Vaccinarea profesorilor începe de mâine. Cum se va desfășura, explică dr Valeriu Gheorghiță

Doze de vaccin
De mâine, 24 februarie începe vaccinarea profesorilor, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID.

Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID, a declarat, într-o conferință de presă, că vaccinarea profesorilor începe de mâine. ”Procesul de vaccinare pentru personalul din învățământ va începe de mâine, 24 februarie, în majoritatea județelor din țară. Toată această activitatea se va încheia pe 10 martie.

De mâine, 24 februarie, începe activitatea de vaccinare în 23 de județe, inclusiv în municipiul București. De joi, 25 februarie, continuă în alte 14 județe. Din 26 februarie, alte 2 județe și pe 1 martie începe ultimele 3 județe”, a afirmat medicul Valeriu Gheorghiță. 

Potrivit acestuia, toată perioada de vaccinare care destinată pentru imunizarea profesorilor durează până în 10 martie pentru administrarea primei doze. ”Estimăm un număr de aproximativ 60.000 de persoane care vor fi vaccinate în cadrul acestui proces. Reamintesc că deja peste 42.000 de persoane au fost deja vaccinate din rândul personalului didactic și aproximativ 128.000 de persoane sunt deja programate.

Modalitatea de programare și de derulare a activităților de vaccinare au fost transpuse într-o instrucțiune care deja a fost transmisă fiecărui DSP județean și Ministerului Educației încă din cursul zilei precedente”, mai precizează Valeriu Gheorghiță.

Cum se va desfășura vaccinarea

Profesorii vor fi vaccinați cu serurile BioNTech-Pfizer și AstraZeneca. ”Vor fi folosite atât vaccinuri produse de compania Oxford - AstraZeneca, în mod deosebit pentru persoanele cu vârstă cuprinsă până la 55 de ani inclusiv acolo sigur unde nu se identifică anumite contraindicații. Vaccinul produs de companiile BioNTech-Pfizer va fi recomandat cu prioritate persoanelor cu vârstă de peste 55 de ani, exceptând situațiile în care se identifică anumite contraindicații. Fluxurile de vaccinare vor fi separate pentru cele două tipuri de vaccin administrat.

Programarea se va face după o altă modalitate și nu se efectuează programarea în platforma informatică. Practic, unitățile de învățământ centralizează lista cu personalul propriu care dorește să fie vaccinat în această perioadă. Aceste liste sunt centralizate la nivelul inspectoratelor școlare județene și sunt transmise către DSP-uri. DSP-urile, în funcție de capacitatea cabinetelor de vaccinare și de perioada pe care am propus-o efectuează programarea persoanelor respective, iar beneficiarii vor fi anunțați prin grija inspectoratelor școlare și a conducătorilor unităților de învățământ”, mai amintește medicul Valeriu Gheorghiță.

Imunizarea ar trebui să dureze între 7 și 10 zile pentru fiecare județ și se va realiza în spațiile puse la dispoziție de Ministerul Educației. ”În județele în care nu au fost locații potrivite pentru derularea activităților de vaccinare s-au identificat alte spații în locația centrelor de vaccinare care nu erau încă puse în activitate. (...)

În București au fost deschise încă 22 de cabinete de vaccinare în incinta centrului de vaccinare de la Romexpo care va avea fluxuri separate pe cele două tipuri de vaccinuri AstraZeneca, BioNTech-Pfizer”, mai precizează medicul.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel