Vaccinarea obligatorie? Florin Buicu vine cu lămuriri

Dr Florin Buicu, președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților
Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie, aduce unele clarificări importante privind vaccinarea obligatorie. 

Un proiect de lege ce vizează vaccinarea obligatorie stârnește controverse, iar situația pare din ce în ce mai neclară. Florin Buicu a explicat că sintagma „vaccinarea obligatorie” este întâlnită în proiectul de buget al Ministerului Sănătății pentru acest an, motiv pentru care aduce unele lămuriri. 
Buicu spune că în România sunt trei tipuri de vaccin pentru care ar exista, după caz, obligativitate, opțiune și recomandare. 
”În acest moment, la Parlament, există un proiect de lege care împarte vaccinurile în trei categorii. Vaccinuri obligatorii, vaccinuri opționale și vaccinuri recomandate. Am scos din prevederile care au venit de la Senat prevederea care făcea referire la consimțământul prezumat. Cu alte cuvinte, toată populația României își dădea, prin naștere, consimțământul pentru vaccinare. 
Având în vedere drepturile pacienților care spun foarte clar că orice act medical se face pe baza unui consimțământ informat, acest lucru l-am introdus în proiectul despre care facem referire. 
Din cuvintele pe care domnul ministrul Voiculescu sau domnul prim ministru Cîțu, nu știu cine a făcut această fundamentare, vorbește despre o obligativitate a vaccinării, fără să facă o delimitare între tipurile de vaccinări, ne arată superficialitate, necunoștință”, a declarat Florin Buicu la Antena 3.

Premierul Florin Cîțu a dat asigurări că vaccinarea împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Executivul ar urma să introducă obligativitatea vaccinării anti-COVID-19.
„Campania de vaccinare împotriva coronavirus nu va fi obligatorie. Nu se pune așa ceva în discuție”, precizează Florin Cîțu.
Premierul a menționat că informațiile vehiculate în spațiul public se bazează pe un proiect de lege introdus în Parlament în urmă cu trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel