Vaccinarea cadrelor medicale cu RAPEL, importantă. Cât de durabil este vaccinul împotriva Omicron

Vaccinarea - Foto: Freepick
Cât de importantă este vaccinarea cadrelor medicale cu doza booster. Ce arată un nou studiu. 

Un studiu ce a inclus profesioniști din sănătate, oferă date despre durabilitatea protecției vaccinale împotriva infecției cu SARS-CoV-2, la cu totul alt nivel. Studiul concluzionează că este importantă vaccinarea cadrelor medicale cu doza booster. 

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 s-a răspândit rapid în întreaga lume de la identificarea sa în Africa de Sud în noiembrie 2021 și include subvariante comune BA.1, BA.1.1 și BA.2. Avantajul de creștere al variantei Omicron se explică în principal prin creșterea ratelor de infectare în rândul persoanelor vaccinate, precum și prin creșterea ratelor de reinfectare.

Varianta Omicron prezintă un nivel fără precedent de scăpare de anticorpii neutralizanți derivați din vaccin și infecție, deși cu o anumită păstrare a activității de neutralizare după dozarea de rapel. În legătură cu aceasta, studiile asupra populației generale au constatat că vaccinurile oferă mai puțină protecție împotriva infecției Omicron simptomatice decât împotriva variantei Delta, deși există o oarecare îmbunătățire după administrarea dozelor de rapel.

Cu toate acestea, puține studii au evaluat eficacitatea vaccinului împotriva Omicron în rândul cadrelor medicale, o categorie care necesită o atenție specială din mai multe motive. În primul rând, multe sisteme de sănătate au implementat mandate de vaccinare și, prin urmare, există o oportunitate de a înțelege mai bine performanța vaccinului primar și de rapel în cadrul populațiilor cu acoperire vaccinală primară aproape universală.

Ce să faci în cazul unui înec cu mâncare. Manevra Heimlich salvează vieți

În al doilea rând, chiar și infecțiile ușoare în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății au consecințe, atât din cauza potențialului de transmitere a infecțiilor asociate asistenței medicale către pacienții vulnerabili, cât și din cauza impactului dăunător al lipsei de personal asupra sistemelor de sănătate.

Pentru a aborda această lacună din literatura de specialitate, s-a efectuat un studiu caz-control cu test negativ pentru a estima eficacitatea BNT162b2 și a ARNm1273 în timpul unui val de Omicron în rândul a aproximativ 28 000 de angajați ai University of Pennsylvania Health System (UPHS) din Pennsylvania și New Jersey.

Perioada de studiu a fost cuprinsă între 1 iulie 2021 și 5 aprilie 2022. S-a definit perioada Delta ca fiind perioada 1 iulie - 12 decembrie 2021 și perioada Omicron ca începând cu 12 decembrie 2021 până în prezent.

"Am folosit baza de date de resurse umane a UPHS pentru a identifica toți angajații plătiți în cadrul spitalelor UPHS incluse în perioada de studiu. Apoi am extras datele privind testele PCR SARS-CoV-2 pentru acești angajați în timpul perioadei de studiu din dosarul medical electronic al UPHS. Toate probele au fost prelevate de la furnizori din nacele anterioare, iar testele au fost efectuate în laboratoarele UPHS. Am exclus toate testele de la angajații care au fost testați pozitiv anterior și toate testele negative de la angajații care au fost testați negativ în ultimele 60 de zile.

Am obținut statutul de vaccinare al angajaților din fișa medicală electronică a UPHS și l-am completat cu date din baza de date de resurse umane a UPHS (unde angajații trebuie să ateste istoricul vaccinării) atunci când datele lipseau din fișa medicală electronică (5% pentru Pfizer și 2% pentru Moderna).

Eșantionul studiului a inclus teste de la angajați care erau:

- nevaccinați la momentul testării,

- vaccinați cu 2 doze de Pfizer sau Moderna la mai mult de 14 zile înainte de testare (complet vaccinați) 

- vaccinați cu 3 doze de Pfizer sau Moderna la mai mult de 7 zile înainte de testare (boosted).

Am exclus testele de la angajații care primiseră un vaccin cu ARN nemessager sau o vaccinare heterologă înainte de testare și de la angajații al căror contract de muncă a încetat înainte de testare.

Am clasificat un test ca fiind simptomatic dacă angajatul a raportat simptome potențial compatibile cu COVID-19 în cele 14 zile anterioare testului, așa cum a fost determinat prin sondajul zilnic de atestare a simptomelor din cadrul UPHS, prin care angajații trebuie să ateste zilnic prezența sau absența simptomelor, sau prin baza de date a UPHS privind sănătatea ocupațională și controlul infecțiilor, care înregistrează detaliile investigațiilor angajaților care raportează expunerea la COVID-19, simptome sau un rezultat pozitiv al testului.

Am obținut datele demografice ale angajaților din fișa medicală electronică și rolul clinic/nonclinic al postului din baza de date de resurse umane a UPHS. Am obținut ratele medii mobile ale cazurilor COVID-19 la nivel de județ, disponibile public, la 100 000 de persoane, din baza de date COVID-19 a New York Times", potrivit Oxford Academic.

Explozie de cazuri de coronavirus. Alexandru Rafila: Vom atinge, din nou, valori destul de importante ale gradului de pozitivare

Ce arată rezultatele studiului. Cât de importantă este vaccinarea cadrelor medicale cu doza booster

 

Eșantionul studiului a inclus 14.520 de teste în timpul perioadei Delta și 7098 teste în timpul perioadei Omicron.

Comparativ cu Delta, eficacitatea vaccinului cu 2 doze de vaccin a fost mai scăzută în timpul Omicron, fără protecție semnificativă împotriva infecției. Dozele de rapel au adăugat o protecție semnificativă, deși au prezentat, de asemenea, o eficacitate redusă în timpul Omicron.

Comparativ cu rezultatele obținute la angajații care au primit 2 doze de vaccin:

- 3 doze cu BioNTech au avut o eficacitate relativă de 50% în timpul Omicron, față de 78% în timpul Delta.

- 3 doze de Moderna au avut o eficacitate relativă de 56% în timpul Omicron, față de 96% în timpul Delta.

Creierul, afectat de anticorpii produși de COVID, nu de virusul direct: Atac asupra celulelor care căptușesc vasele de sânge ale creierului. Duce la inflamații și leziuni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel