Vaccinarea anti-gripală în farmacie. Drăgănescu: Pentru România este un program pilot

vaccinarea anti gripala. FOTO: Freepik @tirachardz
EXCLUSIV
România are parte de un program pilot de vaccinare în farmacii. Prof. univ. dr. Doina Drăgănescu a precizat care sunt categoriile de persoane care pot beneficia de aceste servicii, dar și de ce este importantă vaccinarea în prevenția gripei.

Vaccinarea împotriva gripei a ajuns în acest sezon într-o etapă inedită pentru România, dar cu o vechime de ani de zile la nivel european și nord-american. Concret este vorba de un program pilot de vaccinare în cadrul farmaciilor, iar acest tip de imunizare se adresează în special adulților care doresc să se vaccineze în mod benevol.

”Pentru România este un programpilot de vaccinarea populației împotriva gripei sezoniere, la nivel de farmacii comunitare.

La nivel european, SUA, procesul de vaccinare se derulează în farmacii de zeci de ani, au o experiență din toate punctele de vedere, de care noi putem să profităm în acest moment pentru a funcționa mai bine și mai repede.

Cum s-au întâmplat lucrurile? În această toamnă, în octombrie, a apărut ordinul de ministru, prin care a fost aprobat acest program-pilot de vaccinare și care prevedea niște elemente foarte clare pe care le-am urmărit, atât Universitățile de Medicină și Farmacie din țară, dar și Ministerul Sănătății care avea în vedere procesul de autorizare a farmaciilor pentru care exista cererea de desfășurare a activității de vaccinare”, a declarat prof. univ. dr. Doina Drăgănescu, Decan Facultatea de Farmacie, UMF Carol Davila, București, în exclusivitate, la DC Medical, în cadrul dezbaterii online ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi”.

În ceea ce privește modul în care modul de punere în aplicare a proiectului, au fost parcurse mai multe etape, de la pregăturea farmaciștilor, la partea administrativă, pentru autorizarea farmaciilor în care să se desfășoare această activitate.

”A fost gândit pe de-o parte un program de pregătire pentru farmaciști, un program de pregătire post-universitar, care să se realizeze la nivel de Universități.

El a fost coordonat în fiecare centru universitar, de departamentul de resort, program în care farmaciștii care și-au exprimat dorința, farmaciști cu liberă practică, au participat la o săptămână sau două de cursuri diferite organizate de specialiști din disciplinele de epidemie, boli infecțioase, de medicină de urgență, de medicină de familie, care împreună au creat un curriculum foarte punctual și la finalul pregătirii teoretice s-a realizat și un curs practic cu tehnici de resuscitare, cu prezentarea tuturor etapelor care trebuiesc făcute de farmacist dacă există o problemă.

În etapa a doua, cea care este administrativă, de autorizare a farmaciilor care doresc să desfășoare activitatea de vaccinare au fost puse la punct acele elemente, documente ce trebuia prezentate la nivel de minister și după aceea, această listă a tuturor farmaciilor care sunt autorizate se publică pe site-ul Ministerului Sănătății și este actualizate de câte ori este necesar.

Pot să vă spun că până în acest moment, la nivelul universității noastre, au fost școlarizați în două etape 100 de farmaciști, au fost făcute cursuri cu câte 50 de farmaciști de-odată pentru a avea condiții optime pentru partea practică, în mod particular, și de asemenea, la nivel de Minister au fost depuse solicitări din partea farmaciilor pentru această activitate.

De asemenea, știu că aceste farmacii au început și o activitate de comunicare că desfășoară vaccinare antigripală astfel încât pacienții interesați fie să poată urmări, prin site-ul MS, care sunt abordabile, care au condiții legale, fie să vadă în mod direct, în farmacie, dacă pot să fie vaccinați”, a mai spus prof. univ. dr. Doina Drăgănescu.

Totodată, a ținut să precizeze că principala categorie care poate beneficia de vaccinarea în farmacie este cea a persoanelor de peste 18 ani, care vin benevol să se vaccineze. Cât privește celelalte categorii, pentru acestea ”avizul medicului de familie este obligatoriu”.

Vezi și: Cine pune și cine controlează prețul medicamentelor. Zaharescu: Din păcate e o realitate cu care ne confruntăm de mulți ani. Inflația o resimte

Criza medicamentelor, resimțită la nivel european

Întrebată dacă s-a încheiat criza medicamentelor simptomatice, Drăgănescu a afirmat că da, subliniind totuși că ”situația nu este simplă nici în țările Uniunii Europene, cunoaștem cauzele care vin de la partea fundamentală de obținere a substanțelor active, preponderent au fost către zona Chinei și a Indiei și atunci, practic, toată industria farmaceutică europeană s-a resimțit în momentul în care acestea nu au mai ajuns nici în Europa, evident nici în România.

Din ce știu, dinspre Agenția Națională a Medicamentului a Ministerului Sănătății au fost făcute eforturi conjugate, suntem bine acum, am depășit momentul astfel încât pacienții care au nevoie de simptomatice să își poată obține, la cerere, în farmacii, fără probleme, medicamentele de care au nevoie”, a mai spus prof. univ. dr. Doina Drăgănescu.

Gripa, alte măsuri de prevenție

Este cunoscut faptul că vaccinarea împotriva gripei este considerată una dintre metodele de prevenție, însă mai avem la dispoziție o serie de alte măsuri, pe cât de simple, pe atât de utile.

”Plecăm de la lucruri foarte simple, aș zice de la modul în care se transmite gripa, pentru că este mai ușor să previi decât să tratezi, știm cu toții, este și mai ieftin, dacă ar fi să ne gândim și la sistemele de sănătate, dar și la buzunarul propriu.

Este evident că a avea grijă în mediile care sunt aglomerate, e facem, cum ne protejăm.

S-a vorbit atât de mult de purtarea măștii și, iată că, am constatat că dacă starea de sănătate, apropos de gripă, în sezonul trecut a fost la un număr mai jos datorită purtării măștii, acum, aceasta explozie este cauzată de și de faptul că nu mai există obligativitate și oamenii ignoră că în felul acesta se pot proteja, fie de a inhala particulele de secreție care sunt eliminate de persoanele infectate, care știu sau nu știu, prin elementele acelea foarte simple, cu strănutul, cu tusea, chiar și vorbind te poți îmbolnăvi, iar locurile aglomerate pe care în mare majoritate  le frecventăm, mijloacele de transport în comun, școlile, spitalele, sunt medii favorabile transmiterii virusului gripal și atunci este foarte important cum ne protejăm.

Pe de o parte sunt lucrurile care țin de igienă simplă, fie de a evita zonele aglomerate, iar dacă nu se poate, purtarea măștii, nu văd de ce nu s-ar face și mai departe igiena mâinilor care a fost atât de bine comunicată către școli, către toate mediile care puteau să primească aceste informații.

Peste tot cred că avem acele fly-ere (n.r. fluturași sau pliante) cu etapele pe care trebuie să le parcurgi, cât timp îți trebuie ca să consideri că ai mâinile curate.

Pe lângă aceste măsuri, care sunt preventive, pentru limitare, nu este deloc de ignorat vaccinarea. Ea este recomandată în fiecare an, pentru știm că avem alte tulpini. Este esențială pentru persoanele care au risc de complicații sau îi protejează de formele severe de gripă și nu în ultimul rând pentru noi, profesioniștii din domeniul sănătății, are suntem în contact direct cu acestea”, a mai spus medicul Doina Drăgănescu.

Vezi și: Vaccinuri compensate. Rafila: Ne-am bucura dacă, în viitor, s-ar vaccina mai mulți oameni. E un paradox

Vezi mai multe în VIDEO:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel