Vacanță în croazieră? Iată cum devin navele incubatoare pentru rujeolă și alte boli

Vas de croazieră Foto: Freewinds.org
Poate cel mai elocvent caz este cel al Freewinds, un vas de croazieră cu aproximativ 300 de pasageri în vacanță și membri ai echipajului la bord, care a fost ținut în carantină, într-un port din capitala insulei Caraibe, deoarece oficialii au descoperit că o persoană avea rujeolă.

Un membru al echipajului navei de croaziră Freewinds, deținută de Biserica Scientologică, s-a îmbolnăvit de rujeolă. Pentru că se temeau să nu profoace o epidemie, autoritățile din Caraibe au băgat, pe 30 aprilie, vasul în carantină, timp de patru zile, întârziind plecarea sa și interzicând pasagerilor să viziteze insula. Situația la Freewinds ar putea fi unică, dar nu este singulară printre turiștii care aleg să-și petreacă vacanța pe vase de croazieră.

„Când ai mulți oameni într-un mediu închis, fie că este vorba de o cămine de îngrijire medicală sau de o instituție ca o școală ori o navă de croazieră, este ca și cum ai avea un incubator, deoarece oamenii sunt aproape unii de alții și virușii pot ajunge în aer și pe suprafețe pe care ei le ating", a declarat, pentru CNN, Claire Panosian, profesor emerit în divizia bolilor infecțioase la Școala de Medicină David Geffen de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA).

Anul trecut, 11 nave de croazieră care transportă sute de pasageri către Statele Unite au raportat izbucniri de focare de rotavirus, norovirus și E. coli, potrivit Centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

În timp ce CDC urmărește numai navele care transportă sute de persoane și cele în care 3% dintre pasageri sau echipaje raportează boli gastro-intestinale, experții declară că ar putea exista mai multe focare care nu sunt înregistrate.

Cât de ușor pot fi infectați oamenii?

La începutul acestui an, o nava Royal Caribbean și-a scurtat itinerariul și s-a întors în Florida când sute de oameni au făcut o boală gastro-intestinală. Inițial, 277 de pasageri și membri ai echipajului au fost raportați ca bolnavi, dar numărul a crescut la 475 de persoane, o zi mai târziu.

Întrucât oamenii dorm, mânâncă și socializează într-un spațiu restrâns, cum este o navă de croazieră, virușii și bacteriile se pot transmite și mai repede, spun experții.

Cele mai frecvente focare implică nu numai infecții gastro-intestinale, ci și boli care pot fi prevenite prin vaccinuri, cum ar fi varicela, rujeola și gripa.

„Când aveți o mulțime într-un mediu închis, o persoană cu o boală respiratorie poate infecta o mulțime de alte persoane", a spus Panosian.

Așa cum arătam anterior, autoritățile de sănătate publică din insula Caraibe Sf. Lucia au impus rapid carantină, săptămâna aceasta, pe nava Freewinds, cu un singur caz de rujeolă - un membru al echipajului de sex feminin, care a fost izolat în interiorul navei - deoarece se temeau că mai mulți oameni ar putea fi bolnavi. După o anchetă epidemiologică, medicul navei a cerut și a primit 100 de vaccinuri contra rujeolei.

Aproximativ 300 de oameni la bord mâncau împreună în zonele comune de luat masa, mergeau pe aceleași holuri și dormeau în spații închise. Dacă o persoană infectată tușește sau strănută, virusul poate trăi în aer timp de până la două ore.

Dacă cineva care nu este imun și inspiră virusul sau atinge o suprafață infectată, se infectează rapid, au arătat experții CDC. În SUA, acum, sunt foarte multe cazuri de rujeolă, după ce rata de vaccnare a scăzut, pentru că boala fusese declarată eliminată la nivel național în anul 2000.

Cum se pot proteja oamenii?

Asigurați-vă, în primul rând, că sunteți vaccinat - sunt 30 de boli care pot fi evitate prin vaccinare - și spălați-vă frecvent mâinile. De asemenea, CDC recomandă ca turiștii să evite atingerea ochilor și a gurii, să dezinfecteze suprafețele și jucăriile cu produse de uz casnic standard și să se abțină de la a intra în contact sau de a comunica cu cineva bolnav.

Când mănâncă nava sau într-un port, călătorii trebuie să fie atenți la ceea ce mănâncă și la apa pe care o beau. De asemenea, ar trebui să ia măsuri pentru prevenirea mușcăturilor de insecte „în special în zonele endemice malariei sau febrei dengue sau în zonele cu focare de boli transmisibile precum chikungunya și Zika", atrage atenția CDC.

Și dacă trebuie să tușiți sau să strănutați, folosiți mâneca sau o batistă ca să vă acoperiți gura - nu mâinile, spune CDC.
Călătorii care cred că au fost expuși rujeolei sau a oricărei alte boli infecțioase ar trebui să o raporteze personalului medical de la bordul navei și să-și contacteze medicul.

Pentru persoanele aflate în mijlocul unui focar, care nu sunt sigure cu privire la statusul lor sau cred că ar putea fi infectate, experții în domeniul sănătății publice recomandă limitarea contactului cu alte persoane, prin care ar putea răspândi virusul.

Cei care suspectează că sunt infectați ar trebui să amâne călătoria până când nu mai sunt contagioși, spune CDC. Pe site-ul CDC puteți afla, în funcție de zona unde mergeți, care sunt pericolele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel