V-ați făcut stocuri de IODURĂ de potasiu? Românii, răspunsuri surprinzătoare

V-ati facut stocuri de iodura de potasiu Foto: Pexels @cottonbro
EXCLUSIV
Românii ne-au dat răspunduri suprinzătoare în ceea ce privește stocurile de iodură de potasiu.

Războiul Rusia - Ucraina, atacul de la Cernobîl, incendiile de vegetație din jurul centralei de la Cernobîl din ultimele zile și amenințarea lui Vladimir Putin în ceea ce privește butonul roșu și atacul nuclear au stârnit multă îngrijorare.

Serghei Lavrov, Ministrul rus de externe, a declarat recent că dacă ar avea loc un al Treilea Război Mondial, acesta va implica arme nucleare şi va fi distructiv și că "supremaţia Occidentului a luat sfârşit".

La sfârșitul anului 2021, o altă amenințare despre un posibil accident nuclear în viitor a venit prin prisma blackout-ului, pana de curent la nivel european. Atunci, autoritățile din Austria au declarat că nu-și pun problema dacă va fi acest "Blackout", ci când se va întâmpla el.

Norvegia a lansat pe 1 noiembrie, timp de o săptămână, o campanie la nivel național privind auto-pregătirea în cazul unei astfel de crize și au detaliat cum ar trebui să arate un kit complet în cazul unei catastrofe. 

În tot acest kit se află și tablete de iod în cazul unor evenimente nucleare, pentru că te protejează de radiații.

Iodura de potasiu, ce este, CÂND, CUM și DE CE se ia. Cine NU are voie, reacţii adverse

Și-au făcut românii stocuri de iodură de potasiu? Răspunsuri surprinzătoare

 

Ei bine, toate aceste amenințări i-au împins pe oameni către farmacii, în căutare de iodură de potasiu, medicamentul care a fost folosit și la accidentul nuclear de la Cernobîl din 1986.

Comprimatele cu iod pot fi luate numai în cazuri de accidente nucleare, însă atenție, nu le luați pe cont propriu.

Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.

În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv. În caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării. 

I-am întrebat pe cititorii DC Medical dacă și-au făcut stocuri de iodură de potasiu, iar răspunsurile au fost surprinzătoare. 

Dintr-un total de 6.914 de respondenți, dintre cititorii care au dorit să răspundă sondajului, 5.484 au spus că nu și-au făcut stocuri.

521 de persoane au răspuns că și-au făcut stocuri, iar 353 de persoane au spus că nu și-au făcut încă, dar își vor face. 

Surpriza a venit din partea a 556 de respondenți, care au spus că nu și-au făcut stocuri de iodură de potasiu și asta pentru că au încredere în autorități. 

Acest răspuns vine în contextul în care, încă din primele zile ale amenințării războiului dintre Rusia și Ucraina, autoritățile din România au anunțat că vor împărți iodură de potasiu cetățenilor în cazul în care se va întâmpla ceva. 

Mai mult, săptămâna trecută, fabrica Antibiotice Iași a anunțat că a început distribuirea a 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu către toate depozitele Direcțiilor de Sănătate Publică din țară.

"Mașinile de transport ale companiei, încărcate cu cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu 65 mg, vor distribui acest medicament pe parcursul întregii săptămâni către toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară. Astfel, în data de 28 martie, toate comprimatele de iodură de potasiu se vor afla în depozitele DSP-urilor.

Producția iodurii de potasiu de către Antibiotice Iași a început în data de 8 martie la solicitarea Ministerului Sănătății și a Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și a continuat fără întrerupere până la data de 20 martie când a fost finalizată fabricația tuturor celor 30 milioane de comprimate necesare pentru acoperirea nevoilor tuturor românilor în eventualitatea unei situații speciale.

Astfel, timp de 13 zile, angajații Antibiotice au lucrat în trei ture, 24 h/zi, pentru a produce iodura de potasiu în cel mai scurt timp. Numărul de angajați din cadrul secției Comprimate, unde s-a produs iodura de potasiu, a fost suplimentat cu angajați cu job-uri similare, transferați de pe alte fluxuri de fabricație ale fabricii pentru a determina accelerarea procesului de producție.

”Am pus la dispoziție resursele de care dispunem: parteneriate, fluxuri de fabricație, specialiști, materiale de producție, pentru a asigura acest medicament tuturor DSP-lor din țară. Faptul că avem experiență îndelungată în dezvoltarea și producția de medicamente, de la stadiul de moleculă la cea de produs finit, faptul că dispunem de know-how, echipamente și tehnologii superioare care ne permit să asigurăm toate etapele fabricației unui medicament, aici, în România, ne-au permis să reacționăm rapid și responsabil și de această dată și să punem la dispoziția autorităților acest medicament”, a declarat directorul general al Antibiotice Iași, Ioan Nani", se arată într-un comunicat de presă al Antibiotice Iași. 

Antibiotice Iași va produce iodură de potasiu și pentru Uniunea Europeană

 

Mai mult decât atât, după acoperirea nevoilor de iodură de potasiu solicitate de autoritățile din România compania Antibiotice va da curs și altor solicitări de producție a acestui medicament pentru autorități guvernamentale din alte state din Uniunea Europeană care au formulat deja solicitări în acest sens.

Reamintim că Antibiotice Iași a produs pentru prima dată iodura de potasiu acum 11 ani, în urma accidentului nuclear de la Fukushima, Japonia. Acest medicament se fabrică la solicitarea autorităților guvernamentale, pentru a putea fi oferit în mod gratuit, populației, în situații de criză determinate de un incident nuclear.

Care e SIMPTOMUL principal al long-COVID. Românii, răspunsuri despre problemele de sănătate întâmpinate - SONDAJ DC Medical

1. Foto: DC M... (iodura-de-potasiu-dc-medical_47499100.png)

 

IODISMUL, efectul nociv al iodurii de potasiu. Cum acționează și ce BOLI dezvolți: Dacă iodul radioactiv e deja fixat, iodura e INUTILĂ

 

"Nu trebuie să uităm că în cantitate mare, iodul stabil, iodura de potasiu, poate fi nociv și se poate ajunge la ceea ce se numește iodism, adică intoxicația cu iod.

Se percepe un gust metalic, iodul se concentrează nu numai în tiroidă, ci și în glandele salivare și e important că evităm efectele nocive.

În cantitate foarte mare, în condițiile unor guși nodulare, se poate declanșa un hipertiroidism, iar la vârstnici, de multe ori, asta se asociază cu fibrilația atrială, cu riscurile corespunzătoare acestor aritmii", a spus Corin Badiu, doctor în științe medicale, medic primar endocrinolog și diabet, nutriție și boli de metabolism, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Cum funcționează iodura de potasiu. "Ideal e să se ia cu două ore înainte. Administrarea iodului în acel moment, nu numai că nu mai avea niciun rost, dar putea fi nocivă"

 

"Trebuie să admitem că există și un anumit moment al administrării profilactice al iodului în circumstanțele unui accident nuclear sau al unei contaminări radioctive, pentru că, sigur, se pare că ideal e să se ia cu două ore înainte de a se produce înainte de a se produce această contaminare. E greu de crezut că cineva va anunța dinainte că se va produce accidentul.

Dacă ne întoarcem la momentul 1986, atunci s-a depistat tardiv, după conceptele și protocoalele care deja au fost comunicate public, administrarea iodului în acel moment, nu numai că nu mai avea niciun rost, dar putea fi nocivă. Pentru că mecanismul prin care acționează aceste tablete de iodură de potasiu este că, fixând iodul pe tiroidă împiedică iodul radioactiv să ajungă acolo și să-și manifeste efectele nocive, mutagene, cancerigene.

Dacă iodul radioactiv deja s-a fixat, iodul administrat suplimentar, inutil, adaugă la agresiunea pe care iodul radioactiv o exercită", a completat Irinel Popescu, realizatorul emisiunii ACADEMIA DE SĂNĂTATE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel