Uterul retrovers: ce este și cât de periculos e pentru SARCINĂ: Dacă nu ar fi atât de frecvent aș zice că e un mit!

Uterul retrovers - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Dr. Horia Cioflan, medic primar Obstetrică-ginecologie, la SANADOR, a vorbit despre chirurgia minim-invazivă, în intervențiile pe uter, trompe și ovare, în infertilitate, fibrom și cancer.

Invitat la Interviurile DC News și DC Medical, dr. Horia Cioflan, medic primar Obstetrică-ginecologie, la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre malformațiile uterine și despre uterul retrovers.

"Înainte, pentru malformațiile uterine, care sunt de o finețe foarte mare, cel mai bun exemplu ar fi chirurgia histeroscopică a malformațiilor uterine. Există o sumedenie de malformații uterine care îngreunează viața femeii. Întâi de toate că obținerea unei sarcini devine foarte dificilă sau poate chiar imposibilă, iar viața de cuplu are de suferit.

Am avut surpriza să constat că uneori, după câteva consulturi succesive nu există diagnostic. Unele sunt atât de fine încât trebuie să ai o încărcătură de experiență în spate ca să sesizezi lucrul ăsta. E o nișă aparte", a declarat Dr. Horia Cioflan, medic primar Obstetrică-ginecologie, la SANADOR.

Sanador

Chirurgia single-port vs. chirurgia prin "gaura cheii". Dr. Horia Cioflan: Nicio cicatrice! Incizii foarte mici între 5 - 12 mm

Întrebat ce simptome au pacientele și ce manifestări au femeile, medicul a spus că: "uneori pacienta nu simte".

"Există malformații care țin de geneza uterului, care la origine e format din două structuri simetrice, ca orice parte a corpului nostru și atunci cele două structuri de unesc pe linia de mijloc și rezultă un singur organ, care, de fapt, este format din două structuri. Uneori nu se unesc, pur și simplu, femeia are două utere, două coluri, două vagine, uneori simte, uneori nu simte.

Dacă-mi aduc aminte bine un caz de acum câțiva ani, o astfel de pacientă a rămas însărcinată și s-a constat, de fapt, că avea două utere și în fiecare dintre utere era o altă sarcină. A suferit o întrerupere de sarcină și sarcina cealaltă s-a dezvoltat, ceea ce a adunat niște frustrări din partea tuturor, și a medicului și a pacientului, pentru că ea nu și-a dorit sarcina aia și s-a trezit totuși să o poartă. Atunci s-a constatat", a mai spus medicul. 

Chirurgia laparoscopică, patru AVANTAJE importante. Dr. Horia Cioflan: Cu cât tăietura e mai mică, cu atât durerea e mai mică

Ce este uterul retrovers?

 

Uterul retrovers este cel care are o poziție diferită decât cea normală. Poziția firească a uterului ar trebui să fie una anteversa, adică uterul să fie adus spre față.

Când vorbim despre uterul retrovers, acesta are o poziție nefirească, el fiind orientat spre posterior.

"Dacă afecțiunea nu ar fi atât de frecventă aș zice că e un mit! În general, e ca și cum ai face diferența între un om gras și unul slab... e greu să stabilești normalitatea. De fapt, uterul are pozițiile astea în mod firesc, natural. Poate să fie înspre partea anterioară și atunci e anteversat, poate să fie în partea posterioară și atunci e retroversat sau poate să fie pur și simplu pe mijloc.

Din punctul meu de vedere, asta nu îngreunează obținerea unei sarcini.

Uterul retroversat dacă e așa, din momentul nașterii copilului fetiță atunci este o chestiune pur și simplu fiziologică. Dacă este în altă poziție din cauza unor boli, inflamații, infecții, el este tracționat în mod patologic în partea posterioară și atunci incapacitatea de a obține o sarcină nu este expresia retroversiei uterine al uterului împins în posterior, este o chestiune care ține cont de boala de bază care a determinat chestia asta.

Atunci e o chestie ocolitoare și tot ce ține de tratamente sau terapie, fie ea medicamentoasă sau chirurgicală nu se va adresa faptului că uterul este retroversat ci se va adresa bolii de bază, inflamații, infecții, procese patologice etc", a mai spus dr. Horia Cioflan, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.

Fibromul în sarcină. Dr. Horia Cioflan, povestea unei operații cu succes: Mi-e foarte dragă. Am stat cu sufletul la gură mai bine de 2 - 3 săptămâni

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel