Uscătoarele de mâini din toalete, rezervor de bacterii fecale

Toaletă
Obiceiul de-a folosi uscătoarele de mâini din toaletele publice vă poate periclita sănătatea. Un studiu a scos la iveală că aceste aparate sunt pline de bacterii din fecale și răspândesc microbii în jur, fiind o sursă de îmbolnăvire.

O echipă de la Universitatea de Medicină din Connecticut a analizat uscătoarele de mâini din 36 de băi și au descoperit cantități mari de spori de PS533, o tulpină specifică dar inofensivă a bacteriei Bacillus subtilis.

Coloniile acestei tulpini au constituit aproximativ 2-5% din bacteriile găsite pe plăcile de aerisire a uscătoarelor de mâini. Constatările oamenilor de știință au fost că în numai 30 de secunde aparatele colectaseră în medie 18-60 de colonii de bacterii, comparativ cu aerul din baie care în două minute colectase mai puțin de o colonie. Aceste colonii de bacterii pot include Staphylococcus aureus, care este rezistent la antibioticul meticilină și poate cauza sepsis, pneumonie sau sindromul șocului toxic. Mai pot răspândi Clostridium difficile, care cauzează diaree apoasă și deshidratare severă.

Uscătoarele ar putea acționa ca "rezervor" pentru bacterii, au sugerat cercetătorii, care susțin că atunci când se spală toaletele, particule microscopice din fecale sunt propulsate în aer și absorbite în uscătoarele de mâini.

,,Bacteriile din băi provin din fecale, care pot fi absorbite din aer mai ales atunci când toaletele, în special fără capac, sunt spălate.Aceste rezultate indică faptul că multe tipuri de bacterii, inclusiv patogeni și spori pot fi depozitați pe mâinile expuse la uscătoarele din baie și că sporii ar putea fi dispersați în clădire", a declarat Peter Setlow, autorul studiului, potrivit CNBC.com.

Deocamdată este neclar pentru cercetători de ce tocmai plăcile de aerisirea uscătoarelor au atât de mulți spori. Studiile anterioare demonstrau că uscătoarele de mâini pot dispersa germenii de pe mâinile oamenilor pe suprafețele din jur,

Rezultatele au fost publicate recent în revista Applied and Environmental Microbiology.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel