Unul din 5 adolescenți din SUA are acum prediabet

Pacienții pot fi monitorizati    Foto: pixabay.com
Aproape un sfert dintre adulții tineri și o cincime dintre adolescenții din Statele Unite au prediabet, potrivit unui studiu publicat luni în revista JAMA Pediatrics.

Prediabetul - o afecțiune în care nivelul de zahăr din sânge este ridicat, dar nu suficient de ridicat pentru a justifica un diagnostic de diabet zaharat tip 2 - a fost estimat la 18% în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani și la 24% în rândul adulților tineri cu vârste cuprinse între 19 și 34 de ani, notează CNN.

Experții spun că aceste cifre au crescut în ultimul deceniu, punând tinerii în pericol de a dezvolta diabet de tip 2, boli de inimă și alte afecțiuni.

Pediatrii susțin operația de pierdere în greutate pentru copiii și adolescenții sever obezi: „Le-a schimbat viața"

„Până de curând, copiii mici și adolescenții nu aveau aproape deloc diabet de tip 2, motiv pentru care obișnuia să fie numit diabet cu debut la adulți", spune Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, unde majoritatea autorilor noului studiu sunt afiliați. „Acum, aproximativ o treime din tinerii americani sunt supraponderali, o problemă strâns legată de creșterea copiilor cu diabet zaharat tip 2, unii în vârstă de 10 ani."

Mai frecvent asociat cu copiii a fost diabetul de tip 1, o afecțiune autoimună în care pancreasul nu produce prea multă insulină. În diabetul de tip 2, care se dezvoltă de-a lungul anilor și a fost legat de obezitate, organismul devine mai puțin sensibil la insulină, de care organismul are nevoie pentru a echilibra glucoza din fluxul sanguin.

Analizând aproape 5.800 de persoane incluse într-un studiu național de sănătate din 2005 până în 2016, autorii studiului au constatat că „prevalența prediabetului la bărbați a fost aproape de două ori mai mare decât la femei" - 22,5% față de 13,4% la adolescenți și 29,1% vs. 18,8% la adulții tineri.
Prediabetul a fost, de asemenea, mai frecvent la tinerii cu obezitate, care este, de asemenea, strâns legat de diabetul de tip 2 la adulți. Mai mult de un sfert dintre adolescenții obezi și mai mult de o treime dintre adulții tineri obezi s-a dovedit a avea prediabet - față de mai puțin de 17% dintre indivizii cu greutate normală în ambele grupe de vârstă.
Tinerii au fost diagnosticați prin mai multe teste - de glucoză, toleranță la glucoză sau hemoglobină A1c. Ca grup, cei cu prediabet au avut tensiune arterială sistolică mai mare, mai mult țesut adipos în jurul abdomenului, colesterol non-HDL mai ridicat și sensibilitate mai mică la insulină decât colegii lor cu toleranță normală la glucoză.

Numărul general este chiar mai mare pentru adulți. Aproape o treime dintre adulți - sau 84 de milioane de americani - au prediabet, potrivit CDC. Nouă din 10 nu știu că au.
Autorii noului studiu spun că rezultatele sale „evidențiază nevoia de eforturi de prevenție primară și secundară adaptate segmentului tânăr al populației americane". CDC spune că modificările stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, pot „preveni sau întârzia diabetul de tip 2 și alte probleme grave de sănătate".

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel