Un somn bun scade riscul de boli cardiovasculare și AVC?

Un bun model de somn ar compensa sensibilitatea genetică la boli de inimă și la AVC, susțin cercetătorii.

Somn, boli cardiovasculare, AVC. Cercetători de la Universitatea Tulane, New Orleans, SUA, au fost primii care au analizat impactul somnului și al modelelor bune de somn asupra riscului de apariție a problemelor cardiovasculare. Studiul a descoperit că modelele bune de somn ar compensa riscul genetic ridicat de boli cardiace sau accident vascular cerebral. Cercetarea a fost coordonată de profesorul Lu Qi, directorul Centrului de Cercetare a Obezității din cadrul Universității Tulane. Autorii studiului au analizat anumite variații genetice (cunoscute sub numele de SNP), despre care se știe că ar avea o legătură cu dezvoltarea bolilor de inimă și AVC.

Aceștia au creat modele bune de somn. I-au întrebat pe participanții dacă sunt matinali sau nu, cât timp au dormit, dacă au suferit sau nu de insomnie, dacă au sforăit sau suferă de somnolență frecventă, excesivă în timpul zilei. Scorul sănătos al somnului a variat de la 0 la 5,5. Cel mai sănătos model de somn: o persoană matinală care a dormit între 7-8 ore pe noapte, fără insomnie, sforăit sau somnolență în timpul zilei.

Somn, boli cardiace, AVC. Despre studiu

Studiul s-a desfășurat în medie de 8,5 ani, timp în care au existat 7.280 de cazuri de boli cardiace sau AVC. În cercetare nu au fost acceptați pacienții care aveau deja boli cardiovasculare. Și s-au luat în considerare acei factori care ar putea afecta rezultatele și au legătură cu sănătatea unei persoane: vârsta, sexul, etnia, activitatea fizică, fumatul, consumul de alcool, indicele de masă corporală, alte probleme de sănătate și istoric familial de boli de inimă și accident vascular cerebral.

"Am vrut să testăm dacă relația dintre scorurile de somn și rezultatele cardiovasculare a fost diferită în funcție de riscul genetic. Este prima dată când s-a făcut acest lucru. Am dorit să estimăm proporția problemelor cardiovasculare care nu ar fi apărut dacă toți participanții ar avea un tip de somn sănătos, dacă presupunem că există o relație cauzală", susține profesorul Lu Qi, potrivit site-ului Societății Europene de Cardiologie.

Somn, boli cardiovasculare, AVC. Câteva concluzii

* Participanții cu un scor de 5 au avut un risc redus cu 35% de boli cardiovasculare și un risc redus de 34% atat de boli cardiace, cât și de AVC.

* Când cercetătorii au analizat efectul combinat al scorului de somn și susceptibilitatea genetică asupra bolilor cardiovasculare, au descoperit că participanții cu un risc genetic ridicat și un model de somn slab au avut un risc de peste 2,5 ori mai mare de boli de inimă și 1,5 ori risc mai mare de accident vascular cerebral în comparație cu cei cu risc genetic scăzut și un model de somn sănătos.

* Persoanele cu un risc genetic scăzut ar putea pierde această protecție inerentă dacă au un model de somn slab.

Studiul are o serie de limitări, deși s-a derulat pe o durată mare de timp: cercetătorii s-au bazat pe participanții care și-au raportat modelele de somn, iar acest lucru a avut loc o singură dată la începutul studiului; scorul sănătos al somnului nu includea toate problemele de somn, cum ar fi sindromul picioarelor neliniștite; iar majoritatea participanților sunt europeni, ceea ce poate afecta generalizarea rezultatelor la alte populații.

"Nu este clar ce mecanisme pot fi responsabile pentru legătura dintre somn și riscul de boli cardiovasculare. Cercetătorii spun că somnul perturbat ar putea supăra reglarea hormonală sau metabolică a organismului, creșterea răspunsurilor corpului la lupte sau zboruri, la creșterea inflamației și la perturbarea ritmului circadian natural al corpului", potrivit sursei citate.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel