Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Un cățel de usturoi pe zi te poate feri de multe boli. Consumul de usturoi poate avea rezultate benefice pentru mai multe afecțiuni de sănătate, precum bolile cardiovasculare, cancerul și sindromul metabolic. De fapt, usturoiul conține antioxidanți atât de puternici încât mare parte din cercetare se concentrează asupra efectelor utilizării lui sub formă de supliment.
Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL și Spectacola, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe cum ar trebui să consumăm usturoiul.
”Aș prefera usturoiul proaspăt. Putem folosi un truc: îl zdrobim, deci începem practic gătitul prin curățarea și zdrobirea usturoiului, pentru că această expunere la oxigen induce niște transformări în usturoi și îl face mult mai benefic pentru prevenția bolilor cardiovasculare.
În Japonia chiar se folosește acel usturoi învechit. Îl țin chiar și șase luni, un an la învechit. Deci în el se petrece, o fermentare, poate o macerare, o transformare practică a alimentului.
Usturoiul ar trebui folosit în acest fel de zdrobit, lăsat și apoi putem să aromatizăm un ulei dacă tragem ceva la tigaie”, a explicat Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, în exclusivitate pentru DC MEDICAL și Spectacola, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe.
Un cățel de usturoi are:
- 5 calorii
- 0 grame de proteine
- 0 grame de grăsimi
- 1 gram de carbohidrați
Usturoiul conține unele vitamine și minerale, dar cantitatea dintr-un singur cățel de usturoi este minimă.
Deși cantitatea de usturoi dintr-o rețetă este mică în comparație cu alte ingrediente, beneficiile pentru sănătate sunt abundente. Usturoiul conține compuși fenolici (compuși din plante) care au proprietăți antiinflamatorii. Și studiile arată că chiar și o cantitate mică în dietă poate contribui la o bună sănătate generală.
Există o mulțime de cercetări despre beneficiile pentru sănătate ale usturoiului. O reviziure recent a unor studii menționează că suplimentarea cu usturoi a arătat că poate reduce nivelurile de colesterol și riscul de ateroscleroză, hipertensiune, diabet, hiperlipidemie, infarct miocardic și accident vascular cerebral. Autorii atribuie aceste constatări proprietăților antioxidante ale usturoiului, care protejează inima de stres și daune, potrivit Yahoo.
Usturoiul a fost, de asemenea, studiat pentru rolul său în tratarea cancerului. Dozele și durata ingerării de usturoi variază, dar multe studii arată o legătură între suplimentarea cu usturoi și tratamentul cancerului. De exemplu, un studiu controlat randomizat a concluzionat că suplimentarea pe termen lung cu usturoi la pacienții cu cancer gastric a fost asociată cu rate mai mici de mortalitate.
În plus, usturoiul a fost cercetat pentru rolul său în sindromul metabolic, o serie de afecțiuni precum hipertensiunea și obezitatea, care cresc riscul dezvoltării diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare. Toate cercetările în această domeniu arată că consumul de usturoi este asociat invers cu dezvoltarea sindromului metabolic.
Un studiu a examinat efectele consumului zilnic de câte un cățel de usturoi timp de 30 de zile la pacienții cu diabet de tip 2. Participanții au experimentat reducerea colesterolului LDL (rau) și a trigliceridelor, precum și îmbunătățiri ale colesterolului HDL (bun).
Într-un alt studiu, participanților li s-a dat usturoi crud și mărunțit, iar cercetătorii au analizat efectele asupra sindromului metabolic. Au descoperit că după consumul unei singure mese cu 5 grame (aproximativ 1,5 căței) de usturoi, genele implicate în imunitate și moartea celulelor canceroase au fost activate.
Rezultatele pe o perioadă de 4 săptămâni au fost, de asemenea, promițătoare: Cantitatea de usturoi consumată a variat în funcție de greutatea corporală a participanților, dar o persoană de 150 de kilograme a consumat aproximativ 6 grame (sau aproximativ 2 căței) pe zi, iar rezultatele au arătat scăderi ale tensiunii arteriale, colesterolului LDL și zahărului din sânge.
Așa cum arată dovada abundentă din cercetare, suplimentele cu usturoi conțin o cantitate mult mai mare de usturoi în comparație cu consumul acestuia sub formă de aliment. Prin urmare, luarea de capsule cu usturoi este modalitatea ideală de a obține toate beneficiile usturoiului.
Cu toate acestea, unele cercetări arată că există avantaje pentru sănătate și încluderea usturoiului proaspăt și mărunțit în dieta ta zilnică - în plus, este o modalitate delicioasă de a condimenta alimentele sănătoase, ceea ce te poate încuraja să incluzi mai multă carne slabă, fructe de mare, cereale integrale și legume în dieta ta.
Pudra de usturoi este forma deshidratată a usturoiului proaspăt, care a fost măcinată într-un praf fin. Există unele cercetări cu privire la cum pudra de usturoi afectează sănătatea, dar rezultatele sunt în mare parte inconcludente. Același lucru se poate spune și despre uleiul de usturoi, pentru care nu există prea multe dovezi concludente.
Usturoiul este ieftin și ușor de folosit și oferă mult gust și nutriție. Cu toate acestea, poate provoca probleme digestive pentru persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil (IBS) sau de reflux gastroesofagian (GERD).
Usturoiul conține fructane, un tip de carbohidrat care poate provoca gaze abdominale nedorite și balonare la cei cu IBS. Cu toate acestea, persoanele cu IBS ar putea totuși să obțină puțin gust de usturoi fără efectele secundare nedorite. Conform Universității Monash, fructanele nu se dizolvă în ulei. Prin urmare, poți adăuga usturoi în ulei în timpul gătitului și să-l scoți înainte de a servi felul principal. Uleiul ar trebui să aibă aroma de usturoi fără efectele secundare enervante.
În plus, compusul activ al usturoiului, allicina, crește aciditatea în stomac și relaxează sfincterul esofagian. Aceste mecanisme cauzează mai mult reflux la persoanele care au GERD. Din păcate, nu există o soluție pentru acest lucru, în afară de a evita usturoiul.
Dacă ai urmărit vreodată un show de gătit, cu siguranță ai văzut bucătarii folosind usturoi negru. Acesta nu este o varietate diferită de usturoi, ci este un usturoi care a fost supus unui proces de maturare.
Pentru a face usturoiul negru, un cățel de usturoi este maturat într-un mediu cald (155-175 de grade Fahrenheit) cu o umiditate de 70-90% timp de câteva săptămâni. În timpul acestui proces, are loc o reacție științifică care schimbă culoarea usturoiului și îl face mai dulce și mai gumat.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...