Alimentația în sezonul rece poate fi...
Pentru acest material am ales câteva plantele și uleiuri esențiale extrase din ele, care sunt lăudate masiv în reclamele de la televizor zilele acestea. Evident, vor urma și altele. Reveind la uleiuri esențiale, ele, teoretic, se pot inhala, unele sunt condimente, se pot masa în piele sau pot fi folosite în produsele de îngrijire a pielii sau în parfumuri. Iată ce fac și ce nu fac, cu dovezile științifice atașate:
Lavanda este una dintre cele mai populare uleiuri esențiale. O veți găsi în multe parfumuri și săpunuri. Studiile (dintre care vă prezentăm 1, 2 și 3), care sunt destul de numeroase de fapt, au descoperit că reduce stresul. Altele sugerează că ameliorează durerea și poate stopa căderea părului. Dar există puține dovezi științifice de calitate care să susțină cele mai multe beneficii care-i sunt atribuite. Cu alte cuvinte, aproape toate aceste studii au rezultate „neconcludente”. Spre exemplu, un studiu arată chiar că ar putea fi eficientă ca anti-fungic, dar „sunt necesare cercetări mai ample”, notează autorii. Lavanda este clasificată, de unele cercetări, ca „probabil sigură" în alimentație și „posibil sigură" în medicină.
Turmericul face parte din familia ghimbirului. Important este unul dintre compușii săi, curcumina. Folosirea turmericului pe post de condiment și pentru medicină e veche de secole, iar una din substanțele vast analizate prin studii clinice, cel mai vechi citat într-o analiză găsită de noi fiind din 1949. Se știe că curcumina are proprietăți antiinflamatorii. Doar că, arată o meta-analiză, aceste „beneficii" nu prea pot fi obținute, întrucât curcumina nu este disponibilă în cantități mari, organismul o asimilează greu, dar o metabolizează și o elimină urgent. Cu alte cuvinte, iese prea repede din corp ca să poată să aibă vreun efect notabil. Turmericul, în general, este sigur de luat oral sau aplicat pe piele, reacții adverse fiind constatate prea puține. A fost folosit, de-a lungul timpului, pentru a trata boli precum Alzheimer, cancer și artrită, la ameliorarea cărora ar contribui. Poate diminua iritarea pielii după tratamentul cu radiații.
Persoanele aborigene din Australia au folosit ulei de la arborele de ceai pentru a trata rănile de secole. Acum, este folosit în produsele de piele pentru a trata afecțiuni precum piciorul atletului, ciuperca unghiilor, acneea și mușcăturile insectelor. La acnee, un studiu arată uleiul de arbote de ceai că are efecte moderate contra ei, iar un altul că are efect comparabil cu al peroxidului de benzoil, un derivat al apei oxigenate. Se pare, așadar, că ar fi un fel de antiinfecțios natural, dar sunt prea puține dovezi ștințifice (unele sunt și din anii 90) care să susțină aceste beneficii, deși e mare nevoie să fie găsite tratamente în locul antibioticelor la care a apărut rezistența. Majoritatea oamenilor îl pot folosi pe piele fără probleme, dar aceleași studii arată că acest ulei poate da reacții alergice grave. Și nu ar trebui să-l beți/mestecați/înghițiți – pentru că poate provoca confuzie și pierderea coordonării musculare și poate fi chiar letal în doze mari.
Această plantă galbenă cu flori produce un ulei care are un acid gras cunoscut sub numele de AGL (GLA sau acid gamma-linolenic). Este lăudat ca supliment alimentar pentru condiții cum ar fi eczema, artrita și sindrom premenstrual. Dar, ce să vezi, dovezile științifice nu susțin aceste „beneficii". Ba din contra, s-a constatat că nu face nicio diferență în tratamentele acestor afecțiuni, dar poate da reacții adverse, inclusiv dureri de cap și stomac deranjat, la fameile însărcinate poate crește riscul de complicații iar la persoanele cu sângerări, poate produce hemoragii. Un studiu realizat exclusiv pe țesuturi de la animale a arătat că ar putea avea beneficii în cazul neuropatiei diabetice. Administrat odată cu anumite medicamente (unele pentru schizofrenie, cefalosporine, chimioterapie, și medicamente antiinflamatoare non-steroidiene spre exemplu), poate induce crize.
Uleiul de scorțișoară este fabricat din scoarță, crengi sau frunze ale copacului cu același nume. Oamenii îl folosesc uneori ca supliment alimentar pentru probleme de stomac și diabet, printre alte condiții. Puteți să o luați sub formă de capsulă, să o beți ca un ceai sau să o adăugați la alimente. Acestea sunt, în general, sigure pentru majoritatea persoanelor, în cantități limitate. Sunt studii care arătat că ar ajuta la controlul zahărului în sânge sau a tensiunii arteriale la persoanele cu diabet de tip 1 sau de tip 2, dar la șoareci și iepuri. Altele, tot pe animale, au arătat că are efecte vasodilatatoare, dar mecanismul nu a fost descoperit. In vitro s-a dovedit că are proprietăți antioxidante. Nimic sigur, și nici nu se știe în ce cantitate ar putea avea efect asupra oamenilor. Efectul - dacă există unul - la pacienții în pericol să facă diabet sau cu pre-diabet, acum se studiază.
Uleiul de ginkgo - din frunzele copacului ginkgo - are o istorie îndelungată în medicina tradițională chineză. Era uneori folosit pentru tinitus (țiuit în urechi), probleme oculare și dureri de picioare datorită arterelor înguste. Dar este cel mai promovat „beneficiu" al său, pentru care și există unele dovezi, este cel pentru funcția creierului și memorie, în special pentru persoanele în vârstă care au demență sau Alzheimer. Sunt însă și studii care contrazic acest efect. Cu toate acestea, cercetările nu a găsit dovezi că este util la altceva. Nu are niciun efect benefic în austism, ADHD, adicție. Are în schimb efecte secundare pentru că interacționează cu anumite medicamente, precum diluanții sangvini! Consultați-vă cu medicul dumneavoastră dacă alegeți să-l utilizați!
Uleiul esențial de mentă este folosit pentru a da un miros plăcut unor lucruri precum săpunurile și cosmeticele, care îmbunătățește starea de spirit. Puteți să-l puneți pe piele, ca ulei de masaj, pentru dureri de cap sau dureri musculare. Mai multe studii au arătat că pot ajuta la afecțiuni ale stomacului sau la sindromul intestinului iritabil (IBS). Efecte benefice dovedite are și la sportivii de performanță. Dar, uleiul de mentă are unele efecte secundare posibile, cum ar fi reacții alergice, erupții cutanate și arsuri la stomac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...