Uleiul de ricin, beneficii pentru imunitate, sănătatea părului și a pieii. Care sunt contraindicațiile sale

uleiul de ricin beneficii pentru imunitate. FOTO: Freepik @alexanruiz
Care sunt beneficiile uleiului de ricin și la ce trebuie să fim atenți.

Uleiul de ricin este extras din semințele plantei perene Ricinus communis, plantă cultivată în Africa, America de Sud și India. Multe dintre beneficiile uleiului de ricin se datorează compoziției sale chimice, acest produs fiind considerat drept un acid gras trigliceridic. Mai mult, aproape 90% din conținutul său este un compus specific și rar: acid ricinoleic.

Pe lângă această componentă, uleiul de ricin conține săruri și esteri cu efecte benefice pentru sănătatea pielii și a părului. Totodată, uleiul de ricin este benefic și pentru sănătate, având efect antidiabetic, antiinflamator, antimicrobian, antioxidant, hepatoprotector, de eliminare a radicalilor liberi, dar și de vindecare a rănilor.

În medicina tradițională, uleiul de ricin a fost deseori administrat pe cale orală ca laxativ, extern pentru stimularea creșterii părului sau aplicat pe piele cu scop lubrifiant. Unii oameni folosesc uleiul de ricin pentru inducerea travaliului sau pentru a reduce artrita, notează VeryWellMind.

Care sunt beneficiile uleiului de ricin

Îmbunătățește sistemul imunitar. Uleiul de ricin sprijină sistemul limfatic al organismului, iar acesta este unul dintre principalele motive pentru care are un impact important asupra sistemului imunitar. Rolul major la sistemului limfatic este de a absorbi și de a elimina din celulele umane lichidele, proteinele și materialele reziduale în exces. Mai mult, uleiul de ricin ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin, a drenajului limfatic, a sănătății timusului, precum și a altor funcții ale sistemului imunitar.

Astfel, uleiul de rinic este folosit, în medicina tradițională, pentru a combate:

- durerile cronice de cap;

- problemele abdominale;

- constipația;

- artrita și reumatismul;

- durerile la nivelul vezicii biliare;

- durerile de spate și cele musculare;

- insomnia;

- infecțiile parazitare;

 Alte afecțiuni asupra cărora uleiul de ricin are efecte sunt: acneea și arsurile solare, piciorul atletului, scleroza multiplă sau boala Parkinson.

Îmbunătățește circulația sanguină. Legătura dintre sistemul limfatic și cel sanguin este foarte importantă, astfel că dacă la nivelul celui dintâi lucrurile sunt funcționale, riscul să apară probleme la cel sanguin sunt reduse, între cele două sisteme existând un echilibru.

Remediu împotriva infecțiilor bacteriene. Potrivit unor studii, uleiul de ricin este eficient în reducerea numărului de bacterii dăunătoare (Candida albicans, Streptococcus mutans și Staphylococcus aureus). Aceștia au fost descoperiți pe protezele dentare, curățate sau depozitate necorespunzător. Astfel, în urma studiului s-a constatat că înmuierea protezei într-o soluție care conține 10% ulei de ricin, timp de 20 de minute, a ajutat la reducerea numărului acestor bacterii, potrivit Healthline.

Beneficii pentru piele și păr. Uleiul de ricin este folosit ca emolient, pentru reducerea ridurilor și pentru îmbunătățirea sănătății pielii. Uleiul de ricin este eficient pe pielea uscată sau iritată, astfel putând fi prevenită uscarea acesteia, fiind un bun hidratant.

2. -imagine fara descriere- (298901196_473924270926426_5129710574381131872_n_31514900.jpg)Mască de păr cu ulei de ricin. FOTO: Freepik @holiday.photo.top

De asemenea, datorită proprietăților sale hidratante, antimicrobiene și antibacteriene, uleiul de ricin poate ajuta la vindecarea leziunilor pielii, precum și a arsurilor solare. Totodată, uleiul de ricin este eficient și în tratarea acneei.

Multe persoane folosesc uleiul de ricin în tratamentele părului și ale scalpului, tocmai pentru proprietățile emoliente pe care le are acesta, crescând astfel flexibilitatea firului de păr, în timp ce scade riscul de deteriorare.

Vezi și: Greșelile care ne usucă părul. Marinescu: Nu ne iartă părul, deși pare ciudat

Combate constipația. O altă proprietate importantă a uleiului de ricin este că poate combate constipația. Administrat pe cale orală, uleiul de ricin poate avea efect laxativ natural. Poate ajută la tratarea constipației și la îmbunătățirea senzației de eliminare completă a materiilor fecale.

2. -imagine fara descriere- (299356704_378802707750358_6140475727336687571_n_73632400.png)Masaj cu ulei de ricin. FOTO: Freepik @chevanon

 

Beneficii pentru articulații. Persoanele care suferă de artrită pot folosi acest ulei ca tratament natural pentru dureri, umflături și inflamații ale articulațiilor. Poate fi un ulei ideal pentru masaj, iar datorită proprietăților antiinflamatorii naturale, acest ulei de ricin poate fi aplicat pe articulațiile, mușchii sau țesuturile afectate de dureri.

Contraindicații și efecte adverse

Oricât de benefic este pentru sănătate, înainte de folosirea uleiul de ricin trebuie ținut cont de câteva aspecte foarte importante.

Inducerea travaliului. În cazul femeilor însărcinate nu este indicat consumului acestui tip de ulei deoarece poate induce travaliul.

Reacții alergice. Uleiul de ricin poate avea reacții alergice în cazul aplicării pe piele, motiv pentru care este necesară testarea pe o mică porțiune de piele înainte de aplicarea sa. Cele mai frecvente efecte secundare sunt erupțiile cutanate și înroșirea pielii.

Efecte secundare gastrointestinale. Deși are proprietăți laxative, uleiul de ricin poate provoca efecte secundare gastrointestinale, cum ar fi: diareea, vărsăturile, crampele și balonarea, precum și amețeli. Astfel, uleiul de ricin trebuie administrat doar sub supraveghere medicală.

Vezi și: Boala gastrointestinală, cauze și tratament. Medic: Pe lângă regimul alimentar, este foarte important să consumăm o cantitate suficientă de lichide

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel