UE: posibil ca un certificat sanitar să intre în vigoare pentru sezonul estival
14 Martie 2021, 14:28

Pașaport,  COVID, coronavirus. Foto: Pixabay
Autorităţile europene vizează intrarea în vigoare a unui certificat sanitar, „paşaportul verde”, pentru facilitarea călătoriilor în cadrul Uniunii Europene în timpul sezonului estival.

Anunțul a fost făcut de către comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton. Potrivit lui, acest proiect de certificat, care va fi prezentat miercuri, va conţine informaţii „ce vor indica dacă o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 sau dacă aceasta s-a însănătoşit, sau dacă a obţinut un rezultat negativ la testul" pentru depistarea noului tip de coronavirus, a precizat Breton în timpul emisiunii „Grand Rendez-vous" de pe postul Europe 1, în colaborare cu CNEWS şi Les Echos. „El va fi fie în format electronic, fie tipărit", pentru a-i respecta pe cei care "nu doresc să pună aceasta pe smartphon-urile lor şi acesta este dreptul lor", a afirmat comisarul.

Dotat cu un cod QR, gratuit, certificatul sanitar va fi în limba fiecărei ţări şi tradus în engleză, şi „va fi valabil în toate ţările Uniunii Europene", a detaliat el. „Se lucrează pentru ca aceasta să fie realizat înainte de luna iunie", a precizat Breton, estimând că este „primordial să se facă totul pentru a menţine sezonul turistic".

Comisarul european a revenit de asemenea asupra anunţului făcut cu o zi înainte de AstraZeneca privind noi reduceri de livrări ale vaccinului său împotriva COVID-19 către UE, estimând că situaţia "este inacceptabilă sau în orice caz de neînţeles". El a declarat că acest lucru s-ar putea traduce printr-o "disfuncţionalitate în lanţul logistic", refuzând cu toate acestea să ia în calcul deocamdată consecinţe judiciare, mai scrie Agerpres.

Totodată, Thierry Breton s-a declarat încrezător cu privire la programul european de vaccinare: chiar dacă sunt întârzieri în ceea ce priveşte livrările de vaccinuri AstraZeneca, nu vor exista întârzieri în ceea ce priveşte programul de vaccinare al UE pentru primul trimestru, a dat el asigurări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?