Turmeric, ce boli poate preveni și trata acest super-aliment

O rudă a ghimbirului, turmericul, acest condiment galben-portocaliu, este comun în bucătăria indiană, sud-estul Asiei și Orientul Mijlociu. El a fost folosit ca medicament în India de secole pentru a trata diferite boli sau simptome, precum problemele de respirație. În ultimul timp, turmericul este prezentat ca un super-aliment care poate lupta împotriva cancerului, ameliorează depresia și care are multe beneficii asupra sănătății.

Aflați de la medicii WebMD.com ce poate face turmericul și ce nu poate face pentru sănătatea voastră. Mai mulți compuși din turmeric, printre care cel mai cunoscut curcumina, pot să vă susțină sănătatea. Oamenii de știință sunt încântați de potențialul curcuminei de a ameliora depresia și de a ajuta antidepresivele să funcționeze mai bine.

Diabet de tip 2

Deoarece curcumina poate ajuta la combaterea inflamației și menține nivelul constant al zahărului din sânge, ar putea fi un instrument util pentru prevenirea sau tratarea diabetului de tip 2. Un studiu a urmărit 240 de adulți cu prediabet și a constatat că administrarea unui supliment de curcumină de peste 9 luni a redus șansele de a dezvolta diabet. Cercetarea este în desfășurare, dar multe studii au fost efectuate pe animale, nu pe oameni.

 Infecții virale

Pentru infecțiile de sezon, medicii WebMD.com vă recomandă să savurați ceai de turmeric. Curcumina vă poate ajuta să luptați împotriva unei varietăți de virusuri, inclusiv cei care dau herpes și gripa. Majoritatea cercetărilor au fost făcute într-un laborator, nu pe oameni). Țineți minte însă că organismul dumneavoastră nu absoarbe bine curcumina. În turmeric curcumina reprezintă doar aproximativ 3%.

Sindromul premenstrual

Un studiu recent care a urmărit femeile timp de trei cicluri menstruale și a constatat că suplimentele de curcumină au ajutat la ameliorarea simptomelor  menstruale. Un studiu la cobaii șobolani sugerează că turmericul ar putea estompa crampele menstruale.

Colesterol ridicat

Cercetările privind capacitatea turmericului de a vă proteja de colesterolul ridicat sunt contradictorii. Unele studii au descoperit că turmericul poate reduce LDL colesterolul "rău", în timp ce altele au concluzionat că acest condiment nu are efect. Oamenii de știință continuă să analizeze posibilitățile de protecție a inimii date de curcuma. Un mic studiu a constatat că turmericul poate ajuta la prevenirea atacurilor de cord la persoanele care au suferit intervenții chirurgicale de by-pass.

Boala Alzheimer

Persoanele cu Alzheimer au inflamație cronică, iar turmericul pare să aibă efecte antiinflamatorii naturale. Totuși, medicii WebMd.com susțin că nu există încă dovezi științifice puternice care să arate că luarea acestei mirodenii este o modalitate eficientă de prevenire a bolii.

Artrită

Turmeric promite prin capacitatea sa de a alina durerea, rigiditatea și inflamația articulațiilor. Cu toate acestea, avem nevoie de mai multă cercetare înainte ca turmericul să devină un tratament pentru artrită. Dacă decideți să-l încercați pentru durerea articulară, ajutați-vă corpul să absoarbă curcumina naturală prin consumul de curcumină împreună cu piper negru.

Cancer

În studiile de laborator și pe animale, turmericul a oprit creșterea celulelor tumorale, a ajutat la detoxifierea enzimelor să funcționeze mai bine și mai mult. Ceea ce aceste studii nu ne pot spune, totuși, este ceea ce se va întâmpla în corpul uman atunci când o persoană mănâncă turmeric. În plus, există șansa ca turmericul să interfereze cu unele medicamente pentru chimioterapie.

 Sindromul colonului iritabil

Cercetările timpurii, incluzând un studiu pilot la 207 de adulți și altul care utilizează șobolani, au constatat că turmericul ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor colonului iritabil, cum ar fi durerea abdominală. Este nevoie de mai multă cercetare. Turmeric este, de asemenea, studiat ca un tratament pentru boli cum ar fi Crohn si colita ulcerativă.

Dureri de cap

Deoarece ghimbirul este un bine cunoscut remediu natural de durere de cap, nu este o surpriză faptul că turmericul este recomandat și ca tratament de durere de cap, în special pentru migrene. Deși oamenii îl laudă, există puține dovezi științifice care arată că turmericul poate trata sau preveni durerile de cap. Recent, un studiu sugerează că ar putea face parte dintr-o nouă abordare.

Acnee

Unii oameni susțin că aplicarea unei măști de curcumă pe pielea lor sau consumul de curcumă ajută la lupta împotriva coșurilor, probabil din cauza proprietăților antibacteriene și antiinflamatoare raportate de condimente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel