Tulpina Delta a făcut prima victimă în România: despre cine este vorba

Coronavirus   Foto: Pixabay
Tulpina Delta a coronavirusului a făcut prima victimă în România. Persoana nu era vaccinată.

Tulpina Delta a coronavirusului a făcut prima victimă în România. Este vorba de o femeie în vârstă de 72 de ani, care era internată la Spitalul Judeţean Piteşti și nu era vaccinată, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit Digi 24.

Gheorghiță spune că e important ca numărul românilor care se vaccinează împotriva COVID să fie cât mai mare, în condițiile în care această variantă mai contagioasă va deveni în curând dominantă la nivel global.

„Din datele INSP, din secvențierile realizate până la 20 iunie, avem 44 de tulpini înregistrate pe teritoriul României în 9 județe, cele mai multe fiind raportate în județul Ilfov, urmat de județul Argeș și municipiul București”, a spus Gheorghiță într-o conferință de presă.

„O parte dintre cazuri nu au un istoric epidemiologic relevant și anume sunt cazuri care par de origine autohtonă, mai degrabă decât cazuri de import. Tocmai de aceea este important. Tulpina Delta are toată capacitatea de a deveni tulpină dominantă, tulpină majoritară în ceea ce privește numărul de cazuri de COVID-19 prin faptul că are această capacitate crescută de transmitere, de cel puțin 60%, are o capacitate crescută de a se lega de receptorii specifici virusului SARS-CoV și de asemenea se poate asocia într-o oarecare măsură cu reducerea eficienței vaccinurilor, dacă nu completăm schema de vaccinare.

Așadar, e foarte important să avem schema de vaccinare completă pentru a beneficia de protecția maximală față de această variantă de îngrijorare, tulpina Delta. De asemenea, e important ca numărul persoanelor vaccinate să fie cât mai mare, tocmai pentru a fi pregătiți pentru o creștere a numărului de cazuri. Atât OMS, cât și Centrul European de Control al Bolilor estimează că tulpina Delta va deveni dominantă la nivel global și nu doar în anumite țări. Până la sfârșitul lunii august, datele preconizate sugerează o dominanță a acestei tulpini la 90% din cazurile de COVID-19, ceea ce este evident îngrijorător”, a mai spus Gheorghiță.

„Tocmai de aceea readuc aminte importanța vaccinării ca măsură de prevenție, pentru a ne asigura acel nivel de imunitate colectivă suficient de crescut pentru a limita o răspândire a infecției în rândul populației. Datele existente ne arată o transmitere crescută în rândul persoanelor nevaccinate sau vaccinate incomplet”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel