10 tulburări mintale post-COVID-19. Specialiștii, semnal de ALARMĂ în urma rezultatelor studiului

Tulburari mintale Foto: Pexels
10 tulburări mintale post-COVID-19. Un studiu arată clar care sunt tulburările post-COVID-19 cu care se confruntă persoanele infectate. 

10 tulburări mintale post-COVID-19. Un studiu de cohortă, publicat de BMJ, una dintre celebrele reviste medicale de specialitate, publicată de sindicatul British Medical Association, a evaluat riscurile de a pariție a tulburărilor de sănătate mintală la supraviețuitorii fazei acute a COVID-19. 

Ce este un studiu de cohortă?

Studiul de cohorta este un tip de studiu epidemiologic care constă în urmărirea unui grup de persoane pe o perioadă de timp îndelungată.

În cazul acestui studiu au participat 153.848 de persoane care au supraviețuit primelor 30 de zile ale infecției cu SARS-CoV-2. Printre aceștia, au fost analizate și două grupuri de control: un grup contemporan, 5.637.840 de utilizatori ai sistemului de sănătate al Departamentului Veteranilor din SUA (Veterans Health Administration), fără dovezi de infecție cu SARS-CoV-2 și un grup de control istoric, 5.859.251 de utilizatori ai sistemului de sănătate în cursul anului 2017. 

Studiul a fost realizat folosind date de la Veterans Health Administration, care operează cel mai mare sistem național integrat de asistență medicală din SUA, care oferă asistență medicală veteranilor care au fost eliberați din forțele armate americane.

Grupul COVID-19 a fost clasificat în cei care nu au fost internați în spital, adică 132.852 de oameni, și cei care au fost internați în spital, adică 20.996 de oameni cu COVID-19 în timpul fazei acute a bolii.

Specialiștii, semnal de alarmă în urma rezultatelor studiului

 

În ceea ce privește rezultatele acestui studiu, grupul COVID-19 a prezentat un risc crescut de tulburări de anxietate incidente, tulburări depresive, tulburări de stres și de adaptare și utilizarea de antidepresive și de benzodiazepine.

Rezultatele au fost stabilite la 30 de zile de la rezultatul inițial pozitiv al testului COVID-19, până la sfârșitul urmăririi. Ratele de risc sunt estimate pe parcursul urmăririi și ajustate în funcție de vârstă, rasă, sex, indicele de deprivare a zonei, indicele de masă corporală, statutul de fumător, numărul de întâlniri în ambulatoriu, istoricul internărilor în spital, utilizarea îngrijirilor pe termen lung, cancer, boli cronice de rinichi, boli cronice de plămâni, demență, diabet zaharat, disautonomie, hiperlipidemie, hipertensiune arterială, rata de filtrare glomerulară estimată, tensiune arterială sistolică și diastolică și covariate de înaltă dimensiune selectate algoritmic.

În plus, au crescut și riscul de prescripții incidente de opioide și  tulburările de consum de opioide, dar și alte tulburări de consum de substanțe non-opioide.

Grupul COVID-19 a prezentat, de asemenea, un risc crescut de declin neurocognitiv incident și de tulburări de somn.

Riscurile rezultatelor examinate au fost crescute chiar și în rândul persoanelor care nu au fost internate în spital și au fost mai mari în rândul celor care au fost internate în spital în timpul fazei acute a COVID-19. Rezultatele au fost în concordanță cu cele din grupul de control istoric.

Riscul de tulburări de sănătate mintală incidente a fost în mod constant mai mare în grupul COVID-19, în comparațiile dintre persoanele cu COVID-19 neinternate în spital față de cele neinternate în spital pentru gripă sezonieră, internate în spital cu COVID-19 față de cele internate în spital cu gripă sezonieră și internate în spital cu COVID-19 față de cele internate în spital din orice altă cauză.

Concluziile studiului sugerează că persoanele care supraviețuiesc fazei acute de COVID-19 prezintă un risc crescut de a suferi o serie de tulburări de sănătate mintală incidente și prin această metodă specialiștii trag un semnal de alarmă că aceste tulburări cu care se confruntă oamenii din întreaga lume ar trebui să fie o prioritate.

Principalele tulburări post-COVID-19

 

1. Tulburări de anxietate

2. Depresie

3. Stres. Tulburări de stres și de adaptare

4. Opioide - riscul de prescripții incidente de opioide. Acest lucru a fost cuplat cu un risc crescut de tulburări de utilizare a opioidelor și utilizarea incidentă a naloxonei sau naltrexonei, buprenorfină și metadonă.

5. Orice tulburări legate de consumul de substanțe - Acestea au inclus un risc crescut de consum de droguri ilicite

6. Tulburări legate de consumul de alcool

7. Tulburări legate de consumul de sedative sau hipnotice 

8. Riscul de tulburări de utilizare a oricărei substanțe (non-opioide)

9. Declinul neurocognitiv

10.Tulburări de somn

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel