Tulburarea de utilizare a opioidelor produce schimbări permanente în creier

Opioide
Tulburarea de utilizare a opioidelor este relativ frecventă în unele țări. Cercetătorii cred că această tulburare produce schimbări permanente în creier și caută noi tratamente.

Aproximativ un sfert din pacienții cărora li se prescriu opioide pentru durere cronică le utilizează greșit, cu 5 până la 10 la sută dezvoltând o tulburare sau dependență de consum de opioide. Într-un nou studiu, publicat în PNAS, cercetătorii de la Universitatea din California, Școala de Medicină din San Diego, au descoperit că dependența de opioide a produs schimbări permanente în creierul șobolanilor.

Mai exact, cercetătorii au raportat că dependența de oxicodonă, un puternic analgezic opioid, a dus la neuro-adaptări permanente ale nucleului central al amigdalei (CeA) la nivelul sistemului nociceptină, o rețea a întregului creier care modulează transmiterea durerii. Reglarea sau suprimarea sistemului nociceptină din CeA a dus la o creștere a activării receptorilor GABA la șobolani foarte dependenți de opioide. Descoperirea este în concordanță cu descoperirile anterioare care raportează neuroa-adaptările CeA după dependența de cocaină și alcool.

Promițător pentru tratamentul tulburării de utilizare a opioidelor

Când cercetătorii au restabilit concentrațiile de nociceptină în CeA, aceasta a dus la normalizarea transmiterii GABAergic și la reducerea consumului de opioid la șoarecii din studiu.

„Acest lucru sugerează că sistemul nociceptinei poate fi o țintă promițătoare pentru tratamentul tulburării de utilizare a opioidelor”, a declarat autorul principal Giordano de Guglielmo, profesor asistent la Departamentul de Psihiatrie de la UC San Diego School of Medicine.

„Pentru a dezvălui rolul nociceptinei în nucleul central al amigdalei am folosit o abordare multidisciplinară cu modele comportamentale, biologie moleculară și electrofiziologie”, a declarat primul autor Marsida Kallupi, profesor asistent la Departamentul de Psihiatrie . „Acest lucru ne-a permis să concluzionăm că reglarea în jos a acestei peptide poate fi parțial responsabilă pentru comportamentele excesive în dependența de opioide.      

În prezent, terapia de menținere a opioidelor este tratamentul de primă linie pentru dependența de opioide, care implică utilizarea de medicamente alternative, mai puțin dăunătoare, cum ar fi metadona, buprenorfina și naltrexona. Aceste trei medicamente sunt singurele tratamente aprobate de Food and Drug Administration (FDA) din SUA, dar toate au limitări, fie pentru că acționează împotriva unor receptori diferiți, fie prezintă probleme de siguranță sau sunt mai puțin eficiente datorită necesității respectării stricte a tratamentului.

Mai multe medicamente testate 

Atât metadona cât și buprenorfina vizează receptorii mu-opioizi din creier. Noua cercetare se bazează pe studii comportamentale și neurochimice anterioare care sugerează că sistemul nociceptină și receptorii săi (NOP) sunt de asemenea implicați în toleranța și recompensa la opioid, dependența de medicamente multiple și modularea stresului. Interesant este că, în timp ce cercetarea demonstrează că NOP este implicată în dezvoltarea dependenței de opioide, în schimb, blochează efectele opioidelor pe bază de morfină.

De Guglielmo a declarat că mai multe eforturi sunt deja în curs de testare a medicamentelor cu molecule mici care vizează sistemul de nociceptie și au produs efecte pozitive în reducerea comportamentelor care caută alcool și biologie la șobolani. Noile descoperiri indică faptul că pot oferi beneficii terapeutice similare pentru dependența de opioide.

În fiecare zi, potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Droguri, peste 130 de persoane din Statele Unite mor după supradozajul cu opioide. Două din trei decese prin supradozaj de droguri implică un opioid. Din 1999 până în 2017, ultimul an pentru care sunt disponibile date, aproape 400.000 de americani și-au pierdut viața din cauza opioidelor, cu 47.600 de supradoze fatale doar în 2017. Se estimează că 2,1 milioane de americani au o tulburare de utilizare a opioidelor.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel