Trei factori de risc majori duc la...
Trusa de vacanță este necesară indiferent de sezon, destinație sau durata călătoriei. Este obligatorie pentru cei care urmează un tratament riguros, prescris de medic, dar utilă și celor care nu au astfel de indicații.
În kitul de vacanță nu trebuie să intre doar costumul de baie, pălăriile de soare și crema cu factor de protecție, ci și câteva soluții pentru o vacanță fără griji. Acestea includ remedii și adjuvante pentru probleme minore precum răceli ușoare, indigestii, insolație, probleme de tranzit intestinal.
Cele mai multe dintre ele au o acțiune simptomatică, efectul lor fiind asupra manifestărilor unor afecțiuni ușoare (analgezice, antiinflamatoare, antitermice, laxative sau antidiareice).
Orice medic te va sfătui ca în trusa de de vacanță să pui dozele necesare de substanțe prescrise de medic, pentru controlul unor boli cronice, dar și o serie bine aleasă de preparate care să te ajute în cazul unor afecțiuni minore.
Una dintre regulile importante este aceea de a le ține în doar ambalajul lor și de a păstra și prospectul. Chiar dacă cei mai mulți dintre noi cunosc modul de administrare și dozele recomandate pentru aceste produse uzuale, prospectul conține mereu date suplimentare importante de care este util să ții seama, mai ales dacă folosești respectivul preparat mai multe zile la rând.
Pe lângă soluțiile uzuale pentru răceală, febră și cele pentru probleme de tranzit intestinal, este foarte important să adaugi și vitamine și suplimente pentru stres si anxietate. Da, știm că vacanța are scopul de a te relaxa, este perioada în care trebuie să te odihnești și să uiți de grijile cotidiene, dar ai să vezi că există o perioadă de tranziție până când vei reuși să te adaptezi la noua stare. Plus că suplimentele de tipul magneziului, spre exemplu, nu ar trebui întrerupte doar pentru că nu te mai duci la birou și nu mai resimți presiunea taskurilor zilnice.
Ține cont de recomandările medicului curant și de schema de tratament recomandată de acesta și pun în trusa de vacanță tot ce îți trebuie pentru ca afecțiunea de care suferi să nu devină o problemă în aceste zile de relaxare și odihnă.
În cazul suferințelor cronice este necesar ca produsul farmaceutic să fie mereu însoțit de prescripția medicului, pentru a nu avea niciun fel de dificultăți la controalele de rutină din aeroporturi.
Ia mereu cu tine mai multe doze decât cele care ți-ar fi efectiv necesare pentru zilele de vacanță, tot ca măsură de siguranță, pentru a fi la adăpost dacă pierzi avionul sau primești bonus o zi de cazare gratuit, de exemplu. Este util să faci asta și pentru că a procura substanțe prescrise cu rețetă, într-o altă țară, poate fi foarte complicat, scrie Antena 3.
Dacă ai trecut printr-o afecțiunea acută cu puțin timp înainte de a pleca într-o călătorie sau vacanță, este util să ai cu tine și tratamentul care ți-a fost recomandat de către medic. Vei putea gestiona cu succes o eventuală recidivă.
Trusa pentru vacanță nu trebuie să fie un stres. Dacă nu ai probleme cronice, poți pregăti setul de pilule necesare pentru vacanță în orice farmacie. Solicită o mână de ajutor din partea farmaciștilor. Aceștia au experiența necesară și te pot ajuta să ai la tine tot ceea ce ți-ar putea fi necesar, în funcție de destinație și durata călătoriei. Este chiar indicat să procedezi în acest mod pentru a nu omite ceva esențial.
Totodată, nu exagera. Cu excepția celor care au nevoie de tratament zilnic, nu este necesar să iei cu tine o farmacie întreagă.
Asta nu înseamnă însă că trusa pentru vacanță trebuie ignorată, ci foarte atent adaptată la destinația de stabilită și la ceea ce-ți propui să faci în vacanță. De exemplu, dacă vei face multe drumeții, trusa va trebui să conțină, pe lângă produsele uzuale și pansamente, leucoplast, dezinfectanți și produse pentru îngrijit eventuale leziuni cutanate.
În loc de final, un ultim sfat. Pune toate cele absolut necesare împreună, într-un loc sigur și alege pentru transportul lor geantă de mână sau cea la care ai acces cel mai ușor. Dacă faci un tratament care este esențial pentru tine, împarte-le în două, jumătate la îndemână, restul într-un alt bagaj, la loc sigur. Este cea mai bună măsură de siguranță, notează sursa citată.
Dureri diverse (de cap, de dinți, musculare), febră - Analgezice, antitermice, antiinflamatoare, adjuvante
Raceală și gripă - Combinații (antitermice, antiinflamatoare, decongestionante)
Dureri de gât - Antiseptice locale si antibacteriene
Nas înfundat - Decongestionante si apa de mare
Dureri de urechi - Analgezice și anestezice
Tuse seaca/productivă - Antitusive/secretolitice
Iritatii, eritem - Reepitelizante, apa termala
Diaree - Absorbante, probiotice, săruri de rehidratare orală, antiseptice/antibacteriene intestinale (în diareea infecțioasă), antipropulsive intestinale (în diareea neinfectioasă)
Constipație - Laxative
Rău de mișcare - Antivomitive
Greață și vărsături - Antivomitive
Hiperaciditate gastrică - Antiacide
Zgârieturi, tăieturi - Antiseptice, antibacteriene, adjuvante
Lovituri (entorse, luxații, vănătăi) - Calmante naturale, antiinflamatoare locale, adjuvante
Ciupituri de insecte - Antihistaminice, antipruriginoase, creme repelente
Arsuri solare - Produse cu filtru UV, reepitelizante și dezinfectante
Pansamente impregnate pentru tratarea plagilor
Picaturi oftalmice;
Ser fiziologic.
Nu în ultimul rând, ar trebui să ai în bagaj un termometru, bandaje de diferite marimi, ciorapi compresivi, metode de contraceptie, o pensetă.
Și, pentru că pandemia ne-a învățat, nu ar trebui să ne lipsească nici masca de protecție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...