Știai că data și grosimea primei...
În special în lunile de toamnă, aceste probleme par să devină ceva obișnuit, afectându-ne sănătatea și starea de bine. De ce se întâmplă acest lucru și cum putem să ne protejăm eficient?
Vezi și:
Primul semn că ai VERTIJ. Cauza care provoacă vertijul și cum îl faci să dispară
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Foto: Freepik
Toamna se întâmplă, conform statisticilor, să ne îmbolnăvim cel mai des. Unul dintre principalele motive pentru care răcelile și tusea sunt mai frecvente la începutul toamnei este revenirea la activitățile obișnuite. Mulți dintre noi ne întoarcem la birou, copiii se reîntorc la școală, iar contactul cu grupuri mari de oameni facilitează răspândirea virusurilor.
Potrivit doctorului Vikarm Murthy, specialist în medicină generală, acest fenomen este accentuat de condițiile meteo.
"Odată cu răcirea vremii, aerul devine mai uscat, afectând mecanismele de apărare ale corpului, mai ales în pasajele nazale, ceea ce face mai ușoară infectarea cu viruși și bacterii”, susține doctorul Vikarm Murthy.
Cum se răspândesc aceste afecțiuni?
Majoritatea afecțiunilor respiratorii, cum ar fi răceala, tusea și gripa, sunt cauzate de viruși și bacterii care se transmit prin picături respiratorii sau prin contact cu suprafețele contaminate.
"E suficient să atingi un mâner sau un prosop contaminat, apoi să duci mâna la ochi sau la nas pentru a te infecta”, a explicat Dr. Roger Henderson. Aceasta este o modalitate obișnuită și provoacă boala.
Există o serie de măsuri pentru a preveni răspândirea germenilor și pentru a reduce riscul de îmbolnăvire.
Igiena riguroasă a mâinilor: Spală-te pe mâini timp de cel puțin 40 de secunde pentru a elimina germenii eficient.
Hidratare constantă: Dr Johannes Uys subliniază importanța hidratării pentru menținerea suprafețelor mucoase sănătoase, acestea fiind prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor.
Vitamine esențiale: Suplimentele de vitamina D, C și zinc sunt esențiale pentru a susține sistemul imunitar
Acoperirea corectă a gurii și nasului: Utilizează un șervețel sau acoperă cu cotul când tușești sau strănuți, pentru a limita răspândirea germenilor.
Alimentație echilibrată: Consumul de fructe și legume proaspete ajută la întărirea imunității, iar limitarea alcoolului este de asemenea recomandată.
Evitarea atingerii feței: Virusurile pot pătrunde rapid în corp prin ochi, nas, gură, așa că evită să-ți atingi fața cu mâinile neigienizate.
Pentru a menține un mediu sănătos acasă, Dr. Uys recomandă dezinfectarea regulată a suprafețelor și schimbarea frecventă a prosoapelor. De asemenea, aerisirea încăperilor prin deschiderea ferestrelor ajută la reducerea acumulării de germeni în interior.
Adoptând aceste măsuri preventive de mai sus, putem reduce considerabil riscul de îmbolnăvire și ne putem bucura de un sezon rece fără neplăceri majore.
”În această perioadă a anului multe persoane se întorc în medii cu contact apropiat, cum ar fi școlile, universitățile și locurile de muncă, după vacanțele de vară. Această interacțiune crescută cu persoane noi, combinată cu apariția vremii mai răcoroase, contribuie la rate mai mari de infecții. Lunile mai reci sunt caracterizate de un aer mai uscat, care poate slăbi mecanismele naturale de apărare ale corpului în pasajele nazale.
În plus, vremea rece creează un mediu mai favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor și virusurilor, crescând posibilitatea de infecții. Această combinație de factori duce la o prevalență mai mare a tusei și răcelilor în timpul lunilor de iarnă”, spune Dr. Vikarm Murthy.
Pe de altă parte, ”pentru a preveni germenii ar trebui să rămâi bine hidratat. Hidratarea ajută la menținerea sănătății suprafețelor mucoase. Membranele care căptușesc căile respiratorii, plămânii, tractul reproducător și gastrointestinal. Recomand, de asemenea, dezinfectarea regulată a suprafețelor și schimbarea frecventă a prosoapelor de bucătărie din casă. Este de asemenea benefic să crești ventilația prin deschiderea ferestrelor”, precizează doctorul Johannes Uys.
”Administrarea regulată de vitamina D nu doar că ajută la menținerea sănătății oaselor, dar poate, de asemenea, să întărească sistemul imunitar. Încearcă să iei zilnic un supliment, împreună cu vitamina C și zinc. De asemenea, încearcă să faci mișcare în fiecare zi. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca o plimbare lungă în aer liber", a mai completat medicul Roger Henderson.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...