Trifoiul roșu, planta cu efect asupra dezechilibrelor hormonale. Reduce tensiunea arterială, colesterolul și ameliorează simptomele menopauzei

trifoiul rosu - FOTO: Freepik@wirestock
Trifoiul roșu are efecte medicinale. Reduce tensiunea arterială, colesterolul, ameliorează simptomele menopauzei sunt doar câteva din beneficiile acestuia.

Trifoiul roșu (Trifolium pratense) este o plantă sălbatică cu flori care aparține aceleiași familii ca și mazărea și fasolea. Este utilizat pe scară largă în medicina tradițională ca remediu pentru simptomele menopauzei, astm, tuse convulsivă, artrită și chiar cancer.

Printre cele mai interesante beneficii pentru sănătate ale trifoiului roșu se numără capacitatea acestuia de a trata dezechilibrele estrogenice, de a reduce nivelul colesterolului, de a stimula urinarea, de a stimula circulația, de a întări oasele, de a proteja sistemul imunitar, de a reduce hipertensiunea și de a proteja sistemul cardiovascular.

Vezi și: Apneea obstructivă de somn, asociată cu declinul cognitiv prematur. Tulburarea de somn afectează un miliard de oameni. Ce alte riscuri mai are

Trifoiul roșu, ce este

Purtând denumirea științifică Trifolium pratense, trifoiul roșu este o plantă erbacee perenă mică, cu viață scurtă, care înflorește în Europa și în vestul Asiei, precum și în unele părți ale Africii. Florile acestei plante sunt mici și de culoare roz-violet și, datorită ratei lor rapide de creștere și a valorii nutritive ridicate, sunt adesea folosite ca furaj pentru animale.

Planta a fost folosită în mod tradițional în unele părți ale Europei și Asiei pentru tratarea multor afecțiuni de sănătate. De obicei, planta este consumată sub formă de ceai și, de când au fost descoperite beneficiile pentru sănătate ale trifoiului roșu, acesta a devenit foarte popular.

Trifoiul roșu, cum să îl folosești

Din trifoiul roșu se poate crea un extract puternic din plante, deoarece este bogat în fitosteroli, antioxidanți și compuși antiinflamatori. Cu toate acestea, este important să rețineți că este sigur să consumați cantități mici din această plantă, deoarece o cantitate prea mare poate fi toxică. Puteți folosi frunzele uscate pentru a prepara un ceai delicios și dulce, care poate avea o serie de efecte puternice asupra organismului. De asemenea, pot fi consumate și verdețurile crude ale plantei, care sunt pline de elemente nutritive, notează Organic Facts. 

Vezi și: Agresivitatea copiilor, determinată de frica părinților. Dumitru: Se teme de propria neputință. Acest sevraj este greu de suportat

Trifoiul roșu reduce hipertensiunea arterială

Printre proprietățile unice ale trifoiului roșu se numără capacitatea sa de a reduce inflamația în tot corpul, în special în sistemul cardiovascular. Diferite studii au arătat că consumul ceaiului său poate reduce semnificativ tensiunea din artere și vasele de sânge, ajutând astfel la reducerea nivelului tensiunii arteriale. Acest lucru poate ajuta la prevenirea bolilor coronariene și la menținerea la distanță a problemelor cardiovasculare.

Trifoiul roșu stimulează sistemul imunitar

Dacă consumați frunze verzi de trifoi roșu, aveți mai multe șanse să obțineți o doză mare de vitamina C decât consumând ceaiul. Vitamina C este un puternic stimulent al sistemului imunitar și poate ajuta la stimularea producției de celule albe din sânge.

Vezi și: Remediu naturist pentru ciocurile la călcâie. Fecioru: Ar trebui 3-4 astfel de procedee

Trifoiul roșu previne infecțiile

Dacă consumați frunzele sub formă de ceai, puteți obține o doză sănătoasă de antioxidanți. Antioxidanții pot neutraliza radicalii liberi, care cauzează boli degenerative și mutații celulare. Stimulentul imunitar general al trifoiului roșu include prevenirea infecțiilor, atât virale, cât și bacteriene.

Trifoiul roșu ușurează menstruația

Impactul trifoiului roșu este semnificativ, în special la femei. Izoflavonele găsite în trifoiul roșu imită estrogenul, astfel încât pentru femeile care se pot lupta pentru a menține nivelul de estrogen, trifoiul roșu poate ajuta la echilibrarea schimbărilor hormonale și la prevenirea schimbărilor de dispoziție, precum și la reducerea durerilor de sân.

Acest lucru este valabil atât pentru femeile care trec prin sindromul premenstrual, cât și pentru cele aflate la menopauză, deoarece ambele afecțiuni pot provoca fluctuații periculoase sau imprevizibile ale nivelurilor hormonale.

Vezi și: Testul care-ți arată dacă ai cancer de esofag, stomac, rect sau colon: Ar trebui să știe toată lumea! Semnul îl ignorăm și zicem că ne trece mâine. Nicio tumoare la început nu are simptome

Trifoiul roșu, potențial anticancerigen

Cancerul de prostată este una dintre cele mai periculoase forme de cancer la bărbați, iar unii dintre compușii găsiți în trifoiul roșu pot bloca anumite enzime care cauzează creșterea prostatei. Deși unele forme de mărire a prostatei sunt benigne, o reducere a dimensiunii prostatei este întotdeauna un lucru bun pentru sănătatea pe termen lung a bărbaților.

Mai mult, un studiu din 2002 publicat în revista de specialitate Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention a menționat că izoflavonele alimentare, prezente în trifoiul roșu, ajută la stoparea progresiei cancerului de prostată prin inducerea apoptozei.

Extractul de trifoi roșu a demonstrat un rezultat excelent în ceea ce privește prevenirea incidenței cancerului de sân apărut din cauza terapiei hormonale postmenopauză. Acest lucru poate fi confirmat de cercetările efectuate în cadrul Laboratorului de Endocrinologie Ginecologică Moleculară și Celulară (MCGEL), Universitatea din Pisa.

Trifoiul roșu scade nivelul de colesterol

Dacă vă luptați să mențineți un nivel sănătos al colesterolului, vă creșteți semnificativ șansele de a suferi atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale ca urmare a aterosclerozei. Prin urmare, tot ceea ce poate reduce nivelul colesterolului este valoros, iar cercetările au arătat că nivelul colesterolului LDL poate fi redus prin adăugarea trifoiului roșu în alimentație.

Vezi și: Ficatul gras non-alcoolic: cauze, simptome, tratament. 1 din 4 adulți are boala fără să știe. Netratată, duce la ciroză și chiar cancer

Trifoiul roșu îmbunătățește circulația sângelui

Cumarinele găsite în trifoiul roșu mențin sângele să circule fără probleme și stimulează o circulație sănătoasă, prevenind și mai mult hipertensiunea arterială și suferințele cardiovasculare.

Trifoiul roșu detoxifică organismul

Dacă doriți să găsiți o modalitate rapidă de a vă detoxifia organismul și de a vă curăța sistemul de excesul de toxine și săruri, nimic nu funcționează mai bine decât un diuretic. Trifoiul roșu a fost legat de creșterea urinării, ajutând astfel la eliberarea excesului de apă, toxine și chiar grăsimi din organism.

Vezi și: Cele șase lucruri surprinzătoare care îți pot declanșa migrene. Cum le poți evita

Trifoiul roșu, efecte secundare

Deși majoritatea rapoartelor referitoare la trifoiul roșu sunt pozitive, unele persoane se confruntă cu anumite efecte secundare, inclusiv greață, dureri musculare, dureri de cap și menstruație abundentă la femei. De asemenea, dacă luați medicamente pentru orice afecțiune legată de hormoni sau cancer, asigurați-vă că discutați cu un profesionist medical înainte de a adăuga trifoiul roșu la regimul dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel