Trei deficiențe nutritive care stau la baza lipsei de energie

Simțiți constant că nu aveți energie? Deficiențele de nutrienți sunt cauze comune ale energiei scăzute, iar o singură vitamină nu este suficientă pentru remedierea acesteia. Iată cum poți să-ți recâștigi energia.  

Nu este surprinzător faptul că deficiențele de nutrienți sunt cauzele unei energii scăzute și ale obosealii, având în vedere că trilioanele de celule ale corpului se bazează pe vitamine și minerale pentru a genera energie. Ceea ce este surprinzător este faptul că puțini medici recunosc faptul că oboseala și lipsa de energie sunt adesea un simptom precoce al deficiențelor multiple de vitamine și minerale, notează University Health News. 

Mulți furnizori de servicii de sănătate ignoră, de asemenea, faptul că lipsa de vitamine și minerale este o afecțiune surprinzător de comună. Acest lucru este valabil chiar și în lumea dezvoltată, unde suntem cunoscuți ca „supraalimentați, dar subnutriți".

Nutrienți și vitamine pentru oboseală și energie

Un procent ridicat de adulți din Statele Unite mănâncă mai puțin decât valoarea minimă zilnică a multor vitamine și minerale esențiale. Un studiu publicat în Journal of Nutrition în 2011, de exemplu, a constatat că și atunci când includ aportul de vitamine din suplimente și alimente îmbogățite, 97 la sută dintre americani nu obțin suficient potasiu, 65 la sută nu obțin suficientă vitamina K, 60 la sută nu obțin suficientă vitamină E, 70 la sută nu au suficientă vitamină D și în jur de 30 la sută nu obține suficiente vitamine A și C.

Deficiențele de nutrienți sunt printre cauzele scăzute de energie și oboseală, deoarece încetinesc producția de energie în interiorul celulelor. Acest lucru poate duce la oboseală excesivă și lipsă de energie, precum și multe alte simptome. Aici, vom arunca o privire mai atentă la trei dintre cei mai importanți nutrienți legați de oboseală, cauze energetice scăzute și ce suplimente energetice puteți lua.

1. Vitaminele B

Vitaminele B sunt necesare pentru transformarea alimentelor în energie. Vitaminele B sunt B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacină), B5 (acid pantotenic), B6, B12, acid folic și biotină. Dacă nu aveți vitamina B, fie pentru că nevoile sunt crescute, fie pentru că nu luați cantități suficiente, capacitatea mitocondriilor celulelor de a genera energie va fi compromisă. Mitocondriile sunt casele de energie energetică ale celulei. Datorită rolului lor critic în producerea energiei care conduce fiecare proces fiziologic, funcția mitocondrială este o zonă de interes și studiu intens.

Lipsa unei singure vitamine B poate compromite o întreagă secvență de reacții biochimice necesare transformării alimentelor în energie. Deficiențele de vitamina B12 sunt, în special, cauze de oboseală semnificative, iar între 10 și 15 la sută dintre adulții îmbătrâniți au o deficiență de B12. Vitaminele B pot preveni și pierderea memoriei și chiar pot preveni accidentul vascular cerebral.

2. magneziu

Magneziul este un mineral esențial pentru organismul uman. Este implicat în peste 300 de reacții metabolice, o reacție cheie fiind producția de energie. Magneziul este necesar pentru formarea și stocarea moleculei de energie ATP. Deficitul de magneziu afectează calea de producere a energiei cerută de mitocondrii pentru a genera ATP.

Deficiența de magneziu reduce, de asemenea, capacitatea mitocondriei de a rezista la deteriorarea radicalilor liberi și duce la producerea excesivă de radicali liberi obținuți de oxigen și inflamație de grad scăzut. Inflamările cronice și stresul oxidativ au fost identificate atât ca factori cauzali în mai multe afecțiuni legate de oboseală, cum ar fi depresia și sindromul de oboseală cronică.

Până la 23% din adulții din Statele Unite au un nivel scăzut de magneziu și nu îndeplinesc aportul alimentar recomandat de magneziu. Aproape jumătate (48 la sută) din populația SUA a consumat mai puțin decât cantitatea necesară de magneziu din alimente în 2005-2006.

Nivelurile scăzute de magneziu au fost legate de un risc crescut de oboseală cronică. Completarea magneziului la pacienții cu oboseală cronică arată o îmbunătățire clinică a nivelului de energie.

3. Antioxidanti

Antioxidantii sunt compusi chimici care neutralizeaza radicalii liberi prin prevenirea reactiei oxigenului cu alti compusi. Exemple includ vitaminele C și E, seleniul mineral și coenzima nutritivă Q10. Ca și vitaminele B, antioxidanții sunt implicați în producerea de energie mitocondrială.

Capacitatea mitocondriilor de a funcționa corect este compromisă atunci când acestea sunt deteriorate de speciile de oxigen reactiv (radicali liberi) produși ca urmare a stresului oxidativ crescut și a apărării insuficiente a antioxidanților. Această deteriorare determină o scădere a producției de energie de către unele dintre mitocondrii celulelor.

Antioxidanții, cum ar fi vitaminele C și E, seleniul mineral și importanța coenzimă Q10 de nutrienți sunt necesare pentru a sprijini producția de energie mitocondrială sănătoasă. Deficiențele de antioxidanți, într-un mod similar cu deficiențele de vitamina B, sunt, prin urmare, cauze de oboseală demne de abordat. Suplimentarea cu o formulă antioxidantă care conține niveluri ridicate ale acestora și alți nutrienți antioxidanți poate ajuta la oboseală

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel