Tratamentul placebo. Ce efect are pentru cei care știu că îl iau
02 sep, 23:18
Un studiu prezintă dovezi fiziologice că tratamentele placebo pot oferi în continuare beneficii și pentru cei care știu că nu li se administrează un medicament cu ingrediente active. 
Medicament

Atunci când o persoană primește tratament, este firesc să se aștepte sau cel puțin să spere că va oferi unele beneficii. Uneori, numai această așteptare poate produce un efect pozitiv, așa cum se întâmplă adesea în studiile în care participanții primesc, fără să știe, un placebo în loc de medicație efectivă.

Acum, un nou studiu constată că și atunci când cercetătorii le spun oamenilor că ceea ce vor primi nu conține ingrediente active, ci un placebo, acesta poate produce un efect neurobiologic pozitiv.

 

Studiul, realizat de cercetători de la Michigan State University, University of Michigan și Dartmouth College, este publicat în Nature Communications.

Placebo înșelătoare

În studiile clinice, cercetătorii nu informează de obicei participanții la grupul de control că li s-au administrat placebo care nu conțin ingrediente active.

Astfel de placebo „înșelătoare” par uneori să producă beneficii, ceea ce sugerează că ar putea fi un mijloc sigur și ieftin de a ajuta pacienții.

Cu toate acestea, studiul menționează că „o problemă etică importantă împiedică utilizarea lor pe scară largă: credința omniprezentă că, pentru ca placebo-urile să fie eficiente, o persoană trebuie înșelată în a crede că ia un tratament activ”.

Studiul investighează potențialul placebo-ului „nedeceptiv”. Cu aceste substanțe, cercetătorii informează indivizii despre modul în care sunt utilizați placebo și că vor primi un placebo care poate oferi efecte benefice.

 

 


Ştiri Recomandate

CARBOPLATINUM - prospect
BETAMETHASONUM - prospect
ACIDUM ALENDRONICUM – prospect
LEUPRORELINUM - prospect
Munca fizică grea crește semnificativ riscul de demență
Spitalul unde COVID suspendă concediile de odihnă
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri