Tratament pentru glioblastom, cea mai agresivă tumoră cerebrală

Creier
Un medicament folosit la tratarea schizofreniei combinat cu radioterapie ar fi un posibil tratament pentru bolnavii cu glioblastom, una dintre cele mai mortale tumori cerebrale.

Cercetătorii de la UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center au descoperit că adăugarea unui medicament, folosit odată în tratarea schizofreniei, la radioterapia tradițională a contribuit la îmbunătățirea supraviețuirii globale la șoareci cu glioblastom, una dintre cele mai mortale și mai dificil de tratat tumori cerebrale.

Rezultatele, publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, arată că o combinație de radiații și trifluoperazină medicamentoasă țintește celulele glioblastomului și ajută la depășirea rezistenței la tratament atât de comună acestei forme agresive de cancer. În glioblastom, celulele tumorale devin deseori rezistente la tratamentul cu radiații, deoarece radiația în sine poate induce ”conversia fenotipului", un proces care transformă anumite celule stem non-tumorale în celule producătoare de tumori, determinând reapariția cancerului, potrivit sciencedaily.

Pentru a afla dacă există droguri existente care ar putea interfera cu conversia fenotipului indusă de radiații, echipa a analizat peste 83.000 de compuși. Au fost capabili să identifice aproape 300 de compuși, inclusiv antagonistul receptorului dopaminei trifluoperazină, care au potențialul de a bloca convertirea fenotipului și de a îmbunătăți eficacitatea radioterapiei. Odată identificată trifluoperazina, a fost testată pe șoareci cu tumori derivate de la pacient.

Echipa a descoperit că, atunci când este utilizată în combinație cu radiații, trifluoperazina a întârziat cu succes creșterea tumorilor și a prelungit semnificativ supraviețuirea generală a animalelor. Echipa intenționează să înceapă un studiu clinic în această vară pentru persoanele cu glioblastom.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel