Tratament cu apă caldă, eficient în inflamație și metabolismul glucozei

Persoanele care nu pot să facă exerciții fizice își pot îmbunătăți nivelul inflamației și al glucozei cu ajutorul băilor calde. Tratamentul cu apă caldă poate ajuta sunt de părere cercetătorii care au început să caute alternative la exerciții pentru a reduce inflamația din organism.

Stresul fizic, cum ar fi exercițiul fizic, poate provoca creșterea pe termen scurt a markerilor inflamatorii. După exercițiu, nivelul de substanță chimică inflamatorie (IL-6) crește. Într-un proces numit răspunsul inflamator, aceasta activează eliberarea de substanțe antiinflamatoare pentru combaterea unor niveluri ridicate de inflamație, cunoscute sub numele de inflamație cronică scăzută.
Studiile anterioare descoperiseră o legătură între o creștere a temperaturii corpului și producția de oxid nitric, o substanță care ajută fluxul de sânge și ajută la transportarea glucozei în organism.

De data aceasta, cercetătorii au studiat markeri ai inflamației și nivelului de zahăr din sânge și insulină la un grup de bărbați sedentari și supraponderali. Voluntarii au participat atât la studiile de imersie cu apă fierbinte, cât și la temperatură ambientală (control) separate de cel puțin trei zile.

Cercetătorii au luat probe de sânge înainte și după ce participanții s-au odihnit într-o cameră de 26 de grade Celsius timp de 15 minute. După perioada de odihnă, participanții au rămas așezați în cameră sau au intrat într-o baie de apă fierbinte timp de 60 de minute.

În cadrul studiului voluntarii s-au așezat imersați până la gât în apa caldă de 38 grade Celsius. Echipa de cercetare a măsurat ritmul cardiac al bărbaților, tensiunea arterială și temperatura corpului la fiecare 15 minute, atât în condițiile de control, cât și în condiții de imersiune. Probele de sânge au fost luate din nou la două ore după fiecare sesiune.

Oamenii de știință au descoperit că o singură sesiune de imersie în apa fierbinte provoacă creșterea nivelelor de IL-6 în sânge și creșterea producției de oxid nitric. O perioadă de tratament de două săptămâni în care bărbații au participat la băi de apă caldă zilnică a arătat o reducere a nivelului zahărului din sânge și a nivelului de insulină, precum și o inflamație îmbunătățită, într-un stadiu scăzut.

,,Bărbații au raportat un nivel de disconfort în timpul procesului de imersie în apă fierbinte, care s-ar putea datora temperaturii înalte a apei sau perioadei în care trebuia să rămână imersați. Acest lucru poate face să fie dificil pentru oameni să se angajeze la acest tip de tratament alternativ. Cu toate acestea, rezultatele pozitive ale inflamației scăzute și sensibilitatea crescută la insulină sugerează că imersia în apă fierbinte poate îmbunătăți aspectele profilului inflamator și îmbunătățește metabolismul glucozei la bărbații sedentari și supraponderali și ar putea avea implicații pentru îmbunătățirea sănătății metabolice la populațiile la care este imposibilă activitatea fizică ", au scris cercetătorii potrivit Medicalxpress.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel