Transpiri des noaptea? Află dacă este cazul să te alarmezi

Pentru a treia oară în acea seară, John Browne s-a trezit transpirat. Nu avusese un vis rău, nici dormitorul lui era foarte cald, însă transpira excesiv. Problema a început în 2014, la câteva luni după ruperea unei relații. Sporadic la început, momentele de transpirație s-au înmulțit și, în termen de șase luni, apăreau în fiecare noapte.

"Am început să transpir atât de mult încât a trebuit să-mi schimb lenjeria în toiul nopții", a declarat bucătarul de 39 de ani, din Wembley, UK.

"În curând mi-au deranjat somnul în fiecare seară. Nu aveam nici o energie și profitam de alimentele zaharoase și cafea pentru a rămâne atent. M-am simțit groaznic. Inițial le-am pus pe seama stresului, dar, pe măsură ce se înrăutățeau, am început să-mi fac griji în legătură cu ceea ce le-ar fi putut cauza. Am căutat transpirații nocturne online și am constatat că ele pot fi un simptom al cancerului de prostată, fapt care m-a îngrozit".

Până în mai 2015, transpirațiile nocturne ale lui John l-au trezit frecvent de trei ori pe noapte și a început să experimenteze alte simptome îngrijorătoare, cum ar fi căderea părului și o scădere a libidoului. Realizând că nu mai era o problemă pe care ar fi putut să o ignore, a programat o vizită la doctor.

Un test de sânge a arătat că transpirația lui nocturnă era, de fapt, rezultatul scăderii nivelului de testosteron - cel mai probabil cauzat de stres.

Care sunt cauzele 

Experiența lui John nu este deloc neobișnuită. Transpirațiile nocturne (definite ca episoade repetate de transpirație severă în timpul somnului) afectează cel puțin 41% dintre adulți, mulți dintre aceștia fiind bărbați, conform unui studiu din 2002 al Universității din Oklahoma Health Sciences Center din S.U.A.

"Deși majoritatea oamenilor se gândesc la transpirații nocturne ca la ceva ce se întâmplă doar femeilor în timpul menopauzei, ele afectează și un număr semnificativ de bărbați - și pot fi la fel de tulburătoare", a spus dr. Clare Morrison, un medic din Havant, Hampshire.

"Bărbații par adeseori jenați să caute ajutor, dar ar trebui, din cauza unor schimbări hormonale sau a stresului, poate fi un simptom al unei probleme care necesită o atenție urgentă. La bărbați, acest lucru se poate întâmpla la orice vârstă și poate fi cauzat chiar de stres", a declarat Dr. Richard Quinton, un endocrinolog consultant la Royal Victoria Infirmary din Newcastle.

"Atunci când se confruntă cu orice fel de boală fizică sau psihică, inclusiv depresie și stres, nivelul de testosteron scade uneori sub limita inferioară a intervalului normal", este de părere Dr. Richard Quinton.

Ce este de făcut?

Modificările stilului de viață pot ajuta. Există dovezi care sugerează că reducerea zahărului ar putea contribui la reducerea transpirației nocturne la bărbați, atunci când cauza este hormonală.

Menținerea unei greutăți sănătoase și activitatea fizică sunt la fel de importante. Oamenii supraponderali sunt mai predispuși la apnee în somn, care la rândul ei este legată de transpirațiile nocturne.

Reducerea alimentelor picante, a alcoolului și a cofeinei poate aduce o diferență semnificativă, deoarece toate stimulează sistemul nervos central al organismului și pot declanșa transpirații în exces.

John a renunțat la zahăr, cofeină și alcool și a început să mediteze înainte de a merge la culcare.

Șase luni mai târziu, un test de sânge ulterior a scos la iveală faptul că testosteronul său a revenit la normal și cortizolul său a scăzut.

Acum, John rareori suferă de transpirații nocturne, deși el constată că, dacă devine foarte anxios sau mănâncă prea multă mâncare nesănătoasă, simptomele reapar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel