Acest tratament învinge cancerul și...
Ne întrebăm dacă s-a pierdut conexiunea omului cu mâncarea. Ne întrebăm dacă ne pierdem tradițiile. Ne întrebăm dacă este un lucru bun să îmbinăm vechiul cu noul sau doar să le lăsăm să conviețuiască.
Discutând cu chef Adi Hădean, ne-a fost adusă în vedere o perspectivă echilibrată asupra relației dintre tradiție și evoluție în gastronomie. El subliniază că, deși mulți oameni se îndreaptă către opțiuni alimentare moderne și internaționale, nu trebuie să uităm că există încă mulți care păstrează și respectă tradițiile culinare transmise de la bunici și străbunici.
”Sunt foarte mulți oameni care păstrează tradițiile an de an, cu asteriscul că lumea evoluează și mergem în sensul în care evoluează toată lumea”, ne-a spus chef Adi Hădean, în exclusivitate pentru DC Medical.
Cu toate acestea, evoluția este inevitabilă și societatea se schimbă într-un ritm rapid. Tinerii sunt adesea influențați de tendințele din social media, dar pentru cei mai în vârstă, tradițiile rămân o parte importantă a identității lor culinare.
Chef Adi Hădean ne spune că ”sunt foarte mulți oameni, mai ales în orașe, care preferă să comande, preferă să mănânce internațional sau preferă să mănânce mai light (mai slab caloric)” și ”poate că persoanele mai tinere sunt influențate de trendurile de pe Tik Tok, Instagram, Youtube Shorts, dar pentru persoanele care au trecut de 45-50 de ani, nu cred că rețelele sociale reprezintă o mare influență”.
Schimbarea unui obicei vechi cu unul nou înseamnă că tradiția originală își pierde relevanța și identitatea. Totuși, tradiția și contemporanul nu sunt mutual exclusive, ci pot coexista în armonie, dar, conform spuselor lui chef Adi Hădean, cele două nu se pot îmbina: ”Tradiția nu trebuie îmbinată cu nimic. Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară. Definiția tradiției este perpetuarea unui obicei. Dacă îl schimbi cu un obicei nou, devine un obicei nou, nu mai este vechiul obicei.
Asta nu înseamnă că tradiția și contemporanul se exclud, pentru că fiecare casă nouă începe să își creeze propriile tradiții. În paralel cu vechiile tradiții ale familiei, în fiecare casă nouă se creează și noi tradiții. Deci, ele nu se exclud, doar că sunt lucruri diferite”, ne-a mai explicat chef Adi Hădean.
Cât despre identitatea culturală gastronomică românească, aceasta este în continuă evoluție și dezbatere. Definirea și conturarea acestei identități sunt procese complexe, care necesită timp și contribuția tuturor celor implicați în gastronomie.
Chef Adi Hădean: Identitatea culturală gastronomică românească este un concept în curs de definire și de formare. Este o dezbatere care a început acum câțiva ani și care încă durează.
* Acest articol face parte din campania ”Mâncăm ca să trăim?”, o campanie DC MEDICAL.
Articolele campaniei, în ordine:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...